DSP Suceava derulează campania „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii-dreptul și responsabilitatea ta”


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică Județeană Suceava, în parteneriat cu furnizorii de servicii medicale, autoritățile publice locale cu asistență medicală comunitară, Centrul Județean de Planificare Familială si Contracepție Suceava, organizează în cadrul Programului național de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate al Ministerului Sănătății, pe toată durata lunii februarie 2023, campania cu tema Sănătatea reproducerii și sloganul „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Suceava, consilier Gabriela Budeanu, la nivel județean se vor organiza evenimente de informare despre problematica sănătății reproducerii având drept scop motivarea tinerilor de a lua decizii informate în ceea ce privește propria sănătate reproductivă.

Sub sloganul „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”,  se vor organiza următoarele acţiuni:

Difuzarea de informaţii specifice temei pe website-ul Direcției de Sănătate Publică Județene Suceava (https://www.dspsv.ro/promovarea-sanatatii/);

Promovarea campaniei și a materialelor de campanie în cadrul rețelelor de socializare;

Transmiterea în format electronic, a materialelor informative referitoare la campanie, furnizorilor de servicii medicale, Inspectoratului Școlar Județean Suceava, unităților de învățământ, unităților administrativ teritoriale; 

Punerea la dispoziţie a materialelor Informare Educare Comunicare (postere, pliante) în spaţiile de aşteptare din cadrul cabinetelor medicilor de familie, în alte spații publice protejate cu mare frecventare;

Punerea la dispoziție de materiale de Informare Educare Comunicare asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari și antrenarea acestora în desfășurarea acțiunilor de informare și conștientizare în comunități.

„Pentru ca toți tinerii să aibă șansa de a trăi o viață armonioasă și sănătoasă este nevoie ca deciziile pe care aceștia le iau în ceea ce privește sănătatea reproducerii să fie cele corecte. Campania urmărește să crească nivelul de informare a tinerilor prin utilizarea informațiilor din surse corecte, a serviciilor de planificare familială și a metodelor contraceptive pentru a evita apariția unor sarcini nedorite”, arată DSP Suceava.

De asemenea, prin această campanie se dorește informarea asupra probabilității apariției unor consecințe negative în cazul unei sarcini apărute în perioada adolescenței, cum ar fi: infecțiile transmisibile pe cale sexuală, depresii, decesul mamei, decesul fătului, avort spontan, naștere prematură, izolare socială.

„Chiar dacă fenomenul sarcinii în rândul adolescentelor are tendința de a scădea la nivel european, în România această tendință este mai puțin accentuată. În plus, aproximativ 44% dintre copiii din mame cu vârste mai mici de 15 ani și 19% dintre cei provenind din mame cu vârste între 15-19 ani, născuți în statele membre UE au fost înregistrați în România. Astfel, 1 din 2 născuți vii la adolescente 10-14 ani din UE se regăsește în România, iar        1 din 5 născuți vii la adolescente 15-19 ani din UE se regăsește în România”, arată sursa citată.

Conform DSP Suceava, în anul 2021, în evidența medicilor de familie din județul Suceava se afla un număr de 4813 femei gravide, din care 2753 în mediul rural.  În anul 2022, în evidența medicilor de familie  se aflau 4656 femei gravide, din care 2699 în mediul rural.

În ceea ce privește natalitatea în județul Suceava, în anul 2022 a fost înregistrat un procent de 11,8% la 1000 de locuitori, observându-se o ușoară scădere comparativ cu anul 2021, când a fost înregistrat  un procent de 12.5% la 1000 de locuitori.

Numărul de întreruperi al cursului sarcinii a fost de 531 în anul 2022, din care 40 întreruperi înregistrate pentru intervalul de vârstă 15-19 ani și 3 întreruperi pentru grupa de vârstă sub 15 ani. 

În anul 2021 s-au înregistrat 537 întreruperi de sarcină.

„Sarcinile la adolescente sunt însoțite de probleme atât pentru mamă, cât și pentru făt. În condițiile în care aparatul genital al mamei nu este pe deplin maturizat, riscul de eclampsie, endometrită puerperală și infecții sistemice este mai mare față de mamele cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani. În plus, nou născuții provenind din mame cu vârste mai mici de 20 de ani se confruntă cu riscuri mai mari de afecțiuni neonatale severe, greutate mică la naștere și naștere prematură. A da naștere la o vârstă fragedă, pe lângă posibilele complicații pe timpul sarcinii, implică probleme majore pentru mamă precum: abandonul școlar cauzat de sarcină și nașterea copilului, imposibilitatea de a îngriji bebelușul, probleme economice, etc”, mai arată DSP Suceava.

Printre strategiile care s-au dovedit eficiente pentru reducerea fenomenului sarcinilor la adolescente se numără : amânarea debutului vieții sexuale, decizia de a începe viața sexuală în urma unei corecte informări, educația privind metodelor de prevenție și utilizarea metodelor contraceptive adecvate.

Prin atragerea atenției societății asupra acestei problematici urmărim atât încurajarea tinerilor de a utiliza surse de informații de încredere, de a discuta despre sănătatea reproductivă cu un cadru medical, cât și mobilizarea și implicarea familiilor și comunităților pentru a sprijini tinerii în adoptarea unui comportament sexual responsabil.

Campania IEC națională este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de direcţiile de sănătate publice judeţene.


Intră acum și în grupul de