Un număr de 14 urși din județul Suceava vor putea fi recoltați în următorul an, prin derogare stabilită de Ministerul Mediului


Intră acum și în grupul de

Ministerul Mediului va organiza, miercuri, o dezbatere a proiectului de ordin de ministru privind aprobarea nivelului de prevenție și de intervenție pentru prevenirea pagubelor și a accidentelor produse de specia urs (Ursus arctos).

Prin ordin se stabileşte pentru specia urs brun (Ursus arctos) numărul de derogări aplicabile la nivel naţional, reglementează nivelul de intervenţie şi de prevenţie, precum şi condiţiile de implementare a derogărilor de la statutul de specie strict protejată, stabilit prin legislaţia naţională de mediu în vigoare, numai în următoarele situaţii:

a) pentru prevenirea producerii unor daune importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice şi pentru prevenirea producerii unor daune importante asupra altor bunuri;

b) în interesul sănătăţii şi securităţii publice.

Nivelul de prevenţie reprezintă numărul de exemplare din specia urs brun care pot fi recoltate în scopul prevenirii pagubelor şi atacurilor asupra populaţiei umane pe care aceste exemplare le pot produce.

Nivelul de intervenţie reprezintă numărul de exemplare din specia urs brun care pot fi recoltate în scopul înlăturării unui pericol iminent, generat de prezenţa unor exemplare care pun în pericol sănătatea şi securitatea publică.

Potrivit proiectului, în vederea atingerii obiectivelor stabilite la art. 1, se aprobă un număr de 426 exemplare de urs care reprezintă nivelul de  prevenție la nivel național, iar numărul și distribuția exemplarelor de urs brun ce reprezintă nivelul de prevenție pe județe și fonduri cinegetice sunt  prevăzute în anexă.

Totodată, în vederea atingerii obiectivelor stabilite se aprobă un număr de 60 exemplare de urs care reprezintă nivelul de  intervenție la nivel național.

Potrivit proiectului, nivelul de intervenție se poate realiza doar de către personalul tehnic de specialitate al gestionarului sau al gărzii forestiere competente, prin metoda ”la pândă” sau ”dibuit”, în cazul în care prezența exemplarelor de urs brun necesită acţiunea umană rapidă, specializată, efectuată de către o echipă de intervenţie în cazuri urgente, în care siguranţa şi securitatea persoanelor, respectiv bunurile acestora sunt puse în pericol.

Derogarea în vederea recoltării exemplarelor din specia urs brun prevăzute se acordă de către autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare, la solicitarea scrisă a gestionarului fondului cinegetic, în situația în care nivelul de prevenție aprobat pentru fondul cinegetic în cauză a fost realizat ori nu a fost alocat nivel de prevenție.

„Exemplarele din specia urs brun prevăzute la art. 2 pot fi recoltate în perioada 15 mai 2023-14.05.2024, cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 353 din 2008 pentru aprobarea Regulamentului privind autorizarea, organizarea și practicarea vânătorii”, se mai arată în proiect.


Intră acum și în grupul de