Andrei Marga: Romania ramane in urma datorita „constelatiei politice” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Prezent joi la Suceava, unde a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava pentru contribuţia sa în domeniul filosofiei, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, prof. univ. dr. Andrei Marga, a ţinut o prelegere inaugurală în care a încercat să răspundă la întrebarea „De ce România rămâne mereu în urmă?”.

Astfel, potrivit lui Marga, cele mai recente analize dau drept cauză a rămânerii în urmă a Europei Răsăritene „constelaţia politică şi atmosfera intelectuală”.

Analizând situaţia din România, rectorul clujean constată că din perioada administraţiei Constantinescu-Isărescu s-au înregistrat creşteri economice şi reforme instituţionale semnificative, iar sub guvernele Convenţiei Democrate şi ale PSD s-au închis capitolele de negociere cu UE, iar ţara a devenit în mod benefic membru al UE şi NATO.

El consideră că oportunităţile oferite de aceste integrări au fost irosite însă de după 2009, arătând că actuala guvernare a adus România în cea mai gravă criză a istoriei ei moderne, fiind o criză multiplă, economică, de capacitate administrativă, de calificare a reprezentanţilor şi de motivaţie.

Andrei Marga arată că în numai doi ani PIB-ul s-a prăbuşit cu o treime, îndatorarea ce trece de 90 de miliarde de euro este cea mai mare din istoria ţării, instituţiile statului s-au degradat şi că aproape fiecare instituţie a fost smulsă din rostul ei firesc. „Vedem, de pildă, lideri judeţeni de partid repezindu-se la Ierusalim să aducă lumina sfântă spre a-i manipula electoral pe nişte sărmani sau, ca o culme europeană a prostului gust, desenând pe munţi, cu trupul bietelor oi, numele conducătorului de ocazie”, a spus Marga.

El a mai arătat că în acest context, justiţia şi educaţia sunt presate de politizare, amintind de cei mai negri ani ai Europei, iar emigrarea e devenit din nou orizont de viaţă, prestigiul liderilor este cel mai jos în era postbelică, iar ideologia aruncării vinovăţiei pe fantasme proliferează pe scară fără precedent.

Andrei Marga mai remarcă şi că reprezentanţii FMI, care au sponsorizat direcţia perceptibil greşită de combatere a crizei de autorităţile actuale ale ţării, mărturisesc acum decepţia că măsurile nu dau rezultate. El mai constată că actuala „constelaţie politică” guvernează România prin antagonizare, fiind mobilizaţi întreprinzători privaţi contra bugetarilor, tinerii contra celor mai puţin tineri, părinţi împotriva cadrelor didactice, civilii contra militarilor, având ca rezultat o descompunere a societăţii, cu efecte dramatice.

Andrei Marga adaugă că, în plus, România nu are astăzi putere legitimă amintind că un guvern demis de Parlament a fost reinstaurat, că partidul aflat la putere ia decizii fără dezbatere publică, iar preşedintele pierde alegerile în ţară, dar se instalează după ce Europa este lăsată uimită de viteza de vot în ambasadele ţării. „România trece la „Preşedinţie africană” şi la „Sistemul pretorian”, o Preşedinţie care demontează partide şi croieşte o democraţie aritmetică, pentru a se înconjura de activişti care amintesc, prin obedienţă şi spălare a creierului de dictonul de tristă amintire << Mussolini ha sempre ragione >>”.

Totodată, rectorul universităţii clujene a mai spus că România a intrat pe un curs de a se lăsa condusă de cei mai nepotriviţi, iar rezultatele sunt vizibile şi, în continuare, anticipabile.

În ceea ce priveşte „atmosfera intelectuală” din ţară, Andrei Marga arată că intelectualul la propriu are o operă reflexivă şi, în plus, se dedică celorlalţi şi se întreabă câţi dintre cei care ocupă în România funcţii în instituţii de cultură îndeplinesc aceste două atribute. „În fapt, intelectualul oportunist şi fripturist, lipit de puterile zilei şi stigmatizat de clasicii culturii româneşti ocupă o prea mare suprafaţă. Pe scenă i se alătură intelectualul depăşit de proces, care pretinde mereu proceduri, dar nu vrea să vadă realitatea socială. (…) Apoi, pe scenă este vocal intelectualul înşelării, care vrea să mute discuţia de la răspunderea celor care conduc astăzi ţara, în istorie, clamând tot felul de falsuri sau cerând linişte şi speranţă. Vine, în sfârşi, intelectualul tăinuit al puterii. El aplică, precum neinspiratul Heidegger, fenomenologia pentru a ne convinge de spontaneitatea preşedintelui, umflând vizibil prea subţirele calităţi ale persoanei”, a spus Andrei Marga.

Universitarul clujean consideră că în România este nevoie de o „revizie culturală” care să înceapă cu atitudinea intelectualităţii, subliniind că recent, cancelarul german Angela Merkel a scris că „creştinismul nu este apolitic” încât prin implicaţie, concepţii cu mai puţină substanţă morală sunt şi mai puţin apolitice.

Făcând referire la faptul că mulţi intelectuali îşi ascund oportunismul sub deviza că sunt apolitici, Andrei Marga arată că România este singura ţară în care apolitismul a ocupat scena după 1989, iar ca efect, ţara o duce cel mai rău dintre cele cu evoluţie istorică asemănătoare, subliniind că trebuie făcută distincţia între apartidism şi apolitic. „Poţi să nu fii într-un partid sau altul, dar nu poţi să fi apolitic”, consideră universitarul care consideră că „trăim într-o Românie ce rămâne în urmă datorită constelaţiei politice şi atmosferei intelectuale”.

El arată că şi în România viaţa oamenilor trece, vrând-nevrând, prin decizii politice, ca oriunde în lumea civilizată. „Nu este oare mai fără de păcat să luăm în seamă această situaţie şi să chestionăm politica, în loc să ne prefacem că nu avem de a face cu politica şi să acceptăm, adesea în tăcere, ceea ce nu este acceptabil”, s-a întrebat în finalul prelegerii Andrei Marga.


Intră acum și în grupul de