„Colectii si colectionari”, o lectie de cultura la Muzeul de Istorie (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Tablouri aparţinând artiştilor plastici valoroşi de odinioară, piese de podoabă, obiecte din argint, ceramică, monede din aur, instrumente muzicale, ceasuri, aparate foto strânse cu migală şi pasiune de-a lungul anilor, toate atinse de patina timpului, au constituit luni, obiectul expoziţiei „Colecţii şi colecţionari” aparţinând lui Constantin Sergiu Ganea şi lui Tudor Filip Ganea, tată şi fiu.

Invitaţi speciali la vernisajul de la Muzeul de Istorie au fost maestrul Mihai Pânzaru PIM şi dr. Ioan Costea, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Suceava, care au împărtăşit celor prezenţi cuvinte de laudă cu privire la colecţia prietenului lor, Constantin Sergiu Ganea.

“Colecţia vine cu restituiri. Paradoxal, cu cât sunt mai vechi, lucrările din colecţie, cu atât sunt noutăţi pentru mulţi dintre noi şi pentru generaţiile care vin. Nume ca Ioan Carp Fluerici ne trezesc nostalgii definitive, l-am descoperit deopotrivă aici pe Mircea Hrişcă, un mare pictor al Bucovinei, lucrări din tinereţea lui Virgil Parghel, sucevean de-al nostru şi ne mândrim cu el (…) Am văzut aici şi colecţii de ziare şi reviste deosebite, adevărate exemple pentru jurnalişti din punct de vedere a manierei în care era redată realitatea – “Evenimentul istoric” – am văzut acte oficiale – “Monitorul Oficial al Moldovei” – alături de argintării, medalii, care pentru un artist plastic, toate acestea, pot constitui obiecte de studiu”, a apreciat Mihai Pânzaru PIM, felicitându-l pe Sergiu Ganea pentru colecţia sa.

Totodată, dr. Ioan Costea a ţinut să puncteze că fiecare colecţie are personalitatea celui care o posedă . “Există unii care sunt colecţionari ca să investească, iar alţii care sunt colecţionari pentru că au o pasiune. Colegul Ganea face parte din cea de-a doua categorie”, a apreciat Ioan Costea.

Invitat să ia cuvântul, colecţionarul Constantin Sergiu Ganea, venit la eveniment cu familia sa – 3 generaţii de colecţionari (părinţii, el şi fiul acestuia Tudor Filip Ganea) – a menţionat că “în urmă cu 52 de ani, când eram elev, mergeam la Mănăstirea Putna şi ajutam la săpături, la cărat şi la cernut lutul, la dat cu periuţa ş.a.m.d. De atunci mi-a încolţit acestă pasiune, de a scotoci, de a scormoni, de a colecţiona (…) La Histria am găsit cele trei cranii prezente în colecţie, sunt trei tipuri de cranii (bărbat, femeie, copil) cu o vechime de peste 2400 de ani, alături de ceramică greacă care este neagră, ceramică romană – roşie şi ceramică dacă – neagră sau maro. Tot acolo am găsit amfora română şi foarte multe vase din Neolitic. Bijuteriile medievale din argint au aparţinut unor familii foarte bogate, monedele de la 1500 fiind găsite în mai multe morminte”.

Totodată, Constantin Sergiu Ganea a mărturisit că vrea să doneze tot ce este de antologie Muzeului de Istorie, fără bani, pentru a fi depozitate unei camere care să îi poarte numele. Aceasta este condiţia sa, Sergiu Ganea fiind în tratative pentru acest demers cu Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei.

Piesele de rezistenţă ale colecţiei au fost: viorile model Stradivarius (sec. XVIIIXIX), Ceas Baroc Danez (1894), Pendulă Boierească (1890), Ceas de Şemineu (1924), Ceas Baroc francez (sec. XIX), Ceas Transilvănean (sec. XVIII), icoane de pictură naivă din zona Maramureş (1850), craniile din sec. I, d. Hr., alături de alte obiecte de valoare, tablouri pictate de artişti consacraţi, printre care – F. Voirol („Autoporet”), A. Bertelon („Cap de copil”), Nicolae Dărăscu („Veneţia”), Nicolae Vermont („Socrii”), F. Hibanschy („Doamna cu pălărie”), statuete realizate de Lucian Smău, Dinu Câmpeanu ş.a.

La eveniment au participat poeţi, artişti plastici, muzicieni, colecţionari şi oficialităţi precum subprefectul Sucevei Angela Zarojanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie, alături de oameni de cultură ai Bucovinei.


Intră acum și în grupul de