Lucrări ale sculptorilor suceveni Ion Irimescu și Ion Mândrescu, titani ai culturii românești, expuse la Muzeul Naţional Liechtenstein


Intră acum și în grupul de

Colaborarea culturală intensă dintre Muzeului Național al Bucovinei cu Liechtensteinischen LandesMuseum, începută în 2016, în cadrul unui proiect EEA-Grants, continuă în 2023 cu un eveniment de excepție, o expoziție comună care prezintă lucrări semnate de Ion Irimescu și Ion Mândrescu: „Ion Irimescu – Ion Mândrescu. Mister și împlinire în sculptura românească”.

Expoziția va fi vernisată în data de 18 mai 2023, la Liechtensteinischen LandesMuseum Vaduz, în prezența maestrului Ion Mândrescu și a directorului general al Muzeului Național al Bucovinei, dr. Constantin-Emil Ursu.

Cu această ocazie, muzeul din Liechtenstein a emis o serie filatelică cu lucrări din expoziție, serie care circulă deja în Europa, Orient și Asia. Pe timbre sunt redate două lucrări ale maestrului Ion Irimescu – „Mama și copilul” (lucrare aflată în colecțiile Muzeului Național al Bucovinei), „Timpul” (lucrare aflată în colecție privată) și o sculptură a maestrului Ion Mândrescu – „Omul, timpul, spațiul” (lucrare aflată în colecțiile Muzeului Național al Bucovinei). De asemenea, cele două muzee partenere au editat un catalog dedicat celor doi mari sculptori suceveni, lucrare apărută în condiții grafice deosebite. Întregul proiect s-a bucurat de sprijinul și finanțarea Consiliului Județean Suceava.

O importanță deosebită în organizarea acestei expoziții o are „Art Safari”, care a sprijinit Muzeul național al Bucovinei cu identificarea și selectarea pieselor semnate de sculptorul Ion Irimescu, aflate în diferite colecții private, precum și cu transportul întregii expoziții.

”Cei doi sculptori, originari din zona Sucevei, sunt reprezentativi pentru cultura română și, în același timp, pentru generațiile lor; ambii glisează între figurativ și abstract, între sacru și profan, între materie și spirit. Dacă Ion Irimescu a fost interesat în mod special de maternitate și chipuri mitologice sau simbolice, Ion Mândrescu se concentrează pe ascensiunea către lumină, pe tema Creației și, mai ales, pe lupta umană cu spațiul și timpul” (dr. Constantin-Emil Ursu, director general al Muzeului Național al Bucovinei).

”Mai demult a fost planificată o expoziție despre Ion Irimescu, care va fi prezentată în sfârșit la Muzeul Național Liechtenstein din Vaduz împreună cu frumoasa extensie a artistului Ion Mândrescu cu titlul: «Ion Irimescu, Ion Mândrescu. Mister și împlinire în sculptura românească». Expoziția îi prezintă pentru prima dată pe acești importanți sculptori români, care, din păcate, sunt puțin cunoscuți aici, lăsând să treacă peste sculpturile lor ultimii 100 de ani foarte agitați în România. Un interes aparte îl reprezintă preocuparea lor pentru mitologie, religie, omul în spațiu și timp, care invită la reflecție”.  (Prof. Dr. Rainer Vollkommer, director al Muzeului Național Liechtenstein).


Intră acum și în grupul de