Comisia Europeană: Legătura între Marea Baltică și Marea Neagră va trece prin Cernăuți-Siret-Suceava. Proiectul „Autostrăzii Estului” a fost susținut de Gheorghe Flutur în diverse întâlniri internaționale încă din 2011


Intră acum și în grupul de

Comisia Europeană a făcut publice culoarele de transport prioritare care vor face legătura între Marea Baltică și Marea Neagră prin Inițiativa celor Trei Mări.

Astfel, Via Carpatica va avea o rută principală care „atinge” România pe la Borș-Oradea-Arad-Lugoj-Calafat, cu o ramură spre Cluj Napoca-Sibiu-București-Constanța, iar o a doua ramură a Via Carpatia vine de la Marea Baltică, trece prin Varșovia-Kiev-Ternopil-Cernăuți-Siret-Suceava-Bacău-București, cu o ramură spre Galați.

Proiectul acestui drum rapid a fost susținut de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, încă din 2011, la mai multe întâlniri internaționale.

Necesitatea înfiinţării unui coridor de transport care să lege Marea Neagră de Marea Baltică, prin Suceava şi Cernăuţi a constituit subiectul de discuţie în cadrul întâlnirii care a avut loc, în iunie 2011, în Punctul de Trecere a Frontierei Siret şi la care au participat directorul proiectelor de reţele rutiere şi feroviare al Comisiei Economice pentru Europa a Naţiunilor Unite, precum şi autorităţi ale regiunii Cernăuţi din Ucraina şi ale judeţului Suceava.

Proiectul a fost susținut și în anii următori cu mai multe prilejuri.

În septembrie 2017, Flutur a vorbit la Forumul Economic de la Krynica despre necesitatea autostrăzii estului Uniunii Europene Varșovia-Suceava-București-Sofia și spunea atunci că este nevoie de discuții la Bruxelles pentru soluții de finanțare.

În decembrie 2017, regiuni din vestul Poloniei, din Ucraina și județul Suceava au convenit, la Lvov, să lanseze proiectul coridorului est carpatic de realizare a unui drum rapid care să lege Marea Baltică de Marea Neagră prin Suceava și Cernăuți.

Ulterior, la Forumul Regiunilor al Inițiativei celor Trei Mări din iulie 2018, Gheorghe Flutur a prezentat necesitatea realizării rutei rapide Est Carpatice care să lege Marea Baltică de Marea Neagră prin Siret și Suceava.

Acest proiect a fost în continuare prezentat pentru a fi aprobat și  în iunie 2021, Gheorghe Flutur și ambasadorul Poloniei în România au covenit să susțină coridorul de transport Nord-Sud, de la Marea Baltică la Marea Neagră, la Est de Carpați.

Gheorghe Flutur a declarat, marți, că este convins că, după terminarea războiului din Ucraina, Autostrada A7 din România va continua prin Ucraina spre Polonia, iar Suceava va deveni, cum a mai fost în istoria ei, un mare oraș de tranzit pe Autostrada Nord – Sud, o autostradă care va aduce dezvoltarea acestei zone.

„Am intuit bine atunci să fac astfel de demersuri și sunt hotărât ca împreună cu ucrainenii și polonezii să continuam acțiunile noastre de promovare a acestui culoar de transport rutier care să ridice zona din punct de vedere economic și turistic. Aveți o hartă în care puteți vedea negru pe alb trasee cu kilometrii și se referă și la România”, a precizat Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de