Sindicalistii din invatamantul sucevean cer incadrare salariala corecta (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Sindicatele „Pro- Educaţia” Suceava şi Sindicatul Liber şi Independent „Bucovina” al Învăţământului zona Rădăuţi vor începe să depună în această săptămână la Parchet plângeri penale împotriva unor secretari de stat din ministerele Finanţelor, al Muncii şi cel al Educaţiei pentru „instigare a personalului din teritoriu la neaplicarea legii”.

Liderii celor două sindicate, Traian Pădureţ, respectiv Gheorghe Şorodoc, au reclamat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că „s-a ajuns la o stare conflictuală privind plata salariilor în învăţământ” întrucât de la Ministerul Educaţiei s-a trimis „o notă care din punctul nostru de vedere nu are nici o valoare, pentru că este doar o adresă care recomandă ca reîncadrarea privind salariile pe 2011 să se aplice după reglementări legislative, fie abrogate , fie declarate neconstituţionale”.

Gheorghe Şorodoc, liderul sindicatului rădăuţean, a declarat „o să-i iau individual, ca să citească ceea ce semnează” şi a fost completat de Traian Pădureţ, care a spus că „aceştia nu au ce căuta în funcţii, dacă fac referire la nişte prevederi legale abrogate sau neconstituţionale”.

Cei luaţi în vizor sunt secretarul de stat Oana Badea, secretarul de stat Gheorghe Andras Kiraly, directorul general Ioan Mihăilă, directorul resurse umane George Ghermez, directorul general Mihai Păusică şi directorii trezoreriilor la care sunt arondate şcolile din judeţ.

Totul a pornit săptămâna trecută când, începând de joi, trezoreriile din judeţ au blocat toţi banii pentru salarii, deşi în zilele anterioare la o parte din şcoli aceştia au fost daţi. În această situaţie se află aproximativ 5.000 cadre didactice din judeţ.

Reamintim că, potrivit unei ultime note de la MECTS, inspectoratele şcolare „au obligaţia de a aviza şi valida statele de personal şi de plată ale unităţilor de învăţământ”, iar salariile cadrelor didactice se vor plăti la un nivel mai mic, conform vechii ordonanţe de urgenţă şi nu conform Legii 221/2008, mărite cu 15%, la nivelul lunii octombrie 2010.

Cei doi lideri reclamă şi faptul că „trezoreriile ne obligă să aplicăm altfel legile şi să nu se ţină seama de hotărârile judecătoreşti”, iar IŞJ deşi nu este ordonator de credite, este pus să vizeze statele de plată, de funcţii, de personal. „Statele de plată se avizează de către IŞJ la fiecare început de an şcolar şi apoi nu se mai modifică, aşa că nu mai este necesară o nouă avizare”, a subliniat Gheorghe Şorodoc.

Potrivit lui Traian Pădureţ, cele două instituţii ale statului „sunt puse într-o situaţie hilară.” „Şefa de personal de la IŞJ Suceava uită să trimită adrese, şi se merge prin telefon când cere blocarea aplicării hotărârilor judecătoreşti. Le cere prin telefon directorilor şi primarilor să nu semneze statele de plată şi nu le trimit o adresă oficială care să stea la baza acestei solicitări”, a afirmat Traian Pădureţ.

Cât priveşte trezoreriile, acesta a arătat că „şi anul trecut ne-a obligat să ne ducem în instanţă şi le-am demonstrat că am avut dreptate. Acum aplică din nou aceleaşi metode”.

„Nu cerem diferenţe salariale, ci o încadrare corectă a salariilor. Facem un apel către IŞJ să se autosesizeze şi să verifice hotărârile judecătoreşti şi să anuleze deciziile anterioare de încadrare aşa cum scrie acolo. Dacă se face după vechile decizii se face ilegal”, susţine liderul sindicaliştilor rădăuţeni.

Membrii grupurilor sindicale din Sindicatul Liber şi Independent „Bucovina” al Învăţământului zona Rădăuţi urmează a se întâlni şi a decide care va fi mersul acţiunilor în următoarea perioadă.


Intră acum și în grupul de