Ministrul Educației, Ligia Deca, a văzut cum se face învățământul în creierii munților din Bucovina: Trebuie să facem mai multe eforturi pentru a asigura dreptul la educație


Intră acum și în grupul de

Ministrul Educației, Ligia Deca, a vizitat, joi, mai multe localități din județul Suceava și unități școlare din zonă, dar în special a văzut cum se desfășoară învățământul în creierii munților.

„Am vizitat Școala de Vară „Merito” care se desfășoară la Vicovu de Sus, apoi am vizitat cel mai mare liceu tehnologic din județul Suceava și am rămas uimită de complexitatea specializărilor pe care ei le au, de ceea ce înseamnă calificarea în textile, pielărie, încălțămite, toate industrii care au greutate aici în județ. M-a impresionat și baza materială și m-am bucurat că noile apeluri de dotări de săli de clasă, de laboratoare din PNRR vor face diferența”, a spus ministrul.

Uiterior, ministrul Educației a fost la Putna unde a depus o coroană de flori la mormântul lui Ștefan cel Mare și a vizitat atât mănăstirea cât și muzeul mănăstirii împreună cu părintele stareț.

După amiaza, Ligia Deca a fost la Izvoarele Sucevei într-un cătun să vadă cum se desfășoară procesul educațional.

„Pe final de zi am putut să văd ce înseamnă o școală de vară în vârful muntelui la Salaș și să înțeleg care sunt particularitățile școlilor din zonele izolate, unde sunt puțini copii unde, din păcate, avem învățământ simultan și unde trebuie să facem mai multe eforturi pentru a asigura dreptul la educație”, a spus ministrul.

La rândul său, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că a mers cu ministrul la Salaș, la limita între comunele Ulma și Izvoarele Sucevei, aproape de Brodina, care au un specific aparte, respectiv sate cu 10-15 case izolate.

„Ministrul a văzut cum se face școală în creierul munților în Bucovina. Autoritățile se implică. Avem nevoie în continuare de investiții. Am discutat de posibilitatea montării de module acolo unde învățământul este încă acasă la om, în particular. În Izvoarele Sucevei sunt câteva cătune unde ne-am dori să aducem câteva containere moderne care să aibă și grupuri sanitare, sistem de încălzire, curent electric, să fie iluminate bine și să putem să organizăm școală. Sunt cătune care au 5-7-10 copii. Pentru acești copii s-ar putea organiza învățământul astfel”, a spus Flutur.

El a mai declarat că pentru această zonă este nevoie de microbuze școlare 4×4 pentru a face față.


Intră acum și în grupul de