Poliția pentru Protecția Animalelor Suceava anunță acțiuni pentru încurajarea comportamentelor responsabile față de animale prin informare și prevenire


Intră acum și în grupul de

Poliția Județeană Suceava acordă o atenție deosebită protecției animalelor și prevenirii faptelor ilegale legate de acestea. În acest sens, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava a înființat în anul 2021 Biroul pentru Protecția Animalelor, o structură specializată dedicată acestui domeniu.

Scopul principal al Biroului pentru Protecția Animalelor este de a coordona activitățile specifice de prevenire și combatere a faptelor ilegale care vizează animalele aflate în situații de pericol. Într-un efort de a promova respectul față de viața și ființele, atât în mediul social cât și în cadrul legislației naționale, Biroul și alte structuri de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava au desfășurat numeroase acțiuni și investigații.

Până în prezent, Biroul pentru Protecția Animalelor a înregistrat și soluționat un impresionant număr de 1213 petiții și sesizări. De asemenea, au fost aplicate 526 de sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală de 179.820 de lei, în cadrul acțiunilor pentru constatarea contravențiilor în domeniul protecției animalelor. Mai mult, 111 infracțiuni au fost sesizate, dintre care 95 au fost supuse cercetării penale, iar 47 dintre acestea au fost deja soluționate.

Biroul a reușit să obțină reținerea pentru 24 de ore a unui număr de 4 persoane în cadrul a 4 dosare penale, inclusiv unul care implică un minor. Aceste dosare vizează infracțiuni precum uciderea sau rănirea intenționată a animalelor, folosirea animalelor pentru dresaj într-un mod care le cauzează suferință și alte acte de cruzime față de animale.

De asemenea, polițiștii au emis un număr de 61 de ordine de plasare în adăpost a animalelor aflate în stare de pericol, iar 75 de animale au fost preluate de Asociația „Casa lui Patrocle” Suceava, în baza unui contract cu Consiliul Județean Suceava, în conformitate cu prevederile Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor.

Pentru a continua eforturile de prevenire și informare, polițiștii au colaborat cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava pentru identificarea și verificarea adăposturilor publice și private care găzduiesc animale cu sau fără stăpân. Această inițiativă are ca scop responsabilizarea autorităților locale în privința respectării legislației referitoare la protecția animalelor.

Un aspect important subliniat de Biroul pentru Protecția Animalelor este sterilizarea și identificarea câinilor de rasă comună, conform prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 155/2001. Este obligatoriu ca acești câini să fie identificați prin microcipare și înregistrați în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân. Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amenzi considerabile.

În acest context, la data de 14 septembrie 2023, a fost semnat un protocol de colaborare între Inspectoratul de Poliție Județean Suceava și Asociația „Casa lui Patrocle” Suceava. Acest parteneriat urmărește reducerea infracționalității și încurajarea comportamentelor responsabile față de animale prin informare și prevenire.

Pentru început, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor însoțiți de medici veterinari din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava și de către reprezentanții Asociației ”Casa lui Patrocle” Suceava se vor deplasa pe raza cartierului Ițcani din municipiul Suceava, ”din poartă în poartă” și vor proceda la informarea proprietarilor de exemplare canine, inclusiv prin înmânarea unor unor materiale informative de tip ,,pliant”, fiind oferită și posibilitatea sterilizării, în mod gratuit, a exemplarelor canine de rasă comună pe care le  dețin.

Poliția Română rămâne dedicată protecției animalelor și punerii în aplicare a legislației relevante pentru a asigura un tratament uman și respectuos față de toate ființele vii.


Intră acum și în grupul de