Faceau gratar pe un munte de bombe (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Un grup de tineri din judeţul Suceava au avut mare noroc să rămână în viaţă, după ce au ales să facă grătarul chiar pe un munte de elemente de muniţie neexplodate.

Tinerii au ales ca pe parcursul zilei de marţi să meargă la picnic în zona Valea Negrii, pe malul pârâului Neagra.

La un moment dat, unul dintre ei a observat un obiect care avea o formă ciudată, asemănătoare unei muniţii de război, şi a alertat de urgenţă autorităţile.

Imediat, la faţa locului, s-a deplasat echipa pirotehnică din cadrul ISU Suceava, care a constatat că este vorba despre un proiectil exploziv 152 de milimetri, în perfectă stare de funcţionare, provenind din Primul Război Mondial.

Conform declaraţiilor aparţinând plt.maj. Alin Găleată din cadrul ISU “Bucovina” al Judeţului Suceava “în urma cercetării şi detectării amănunţite a zonei, militarii au descoperit că, în afara proiectilului exploziv găsit de tineri, se mai aflau şi alte elemente de muniţie. După lăsarea serii, lucrările au fost sistate, asanarea pirotehnică fiind interzisă pe timpul nopţii, iar zona a fost asigurată cu pază de lucrători ai Poliţiei şi Jandarmeriei locale”.

La primele ore ale zilei de miercuri, grupa pirotehnică s-a prezentat din nou în Valea Negrii unde a găsit un întreg arsenal de război. Din pământ au fost scoase nu mai puţin de 76 de proiectile perforante calibru 152 mm, 29 de proiectile explozive calibru 152 mm, 31 proiectile perforante 105 mm, trei proiectile explozive 122 mm şi 7 calibru 85 mm de provenienţă germană din cel de-al Doilea Război Mondial.

“Întrucât cantitatea muniţiei descoperită era foarte mare şi prezenta pericol pentru a fi transportată s-a hotărât executarea lucrărilor de distrugere pe loc, cu aprobarea autorităţilor publice locale iar pentru distrugere s-au folosit 50,4 kilograme de trotil şi 12 capse detonante electrice”, a mai adăugat Alin Găleată.

În urmă cu opt ani, într-o zonă apropiată au mai fost descoperite 235 de proiectile, iar unele din muniţiile asanate acum prezentau anumite deformări ale corpurilor astfel că autorităţile presupun că locul a fost folosit ca depozit temporar iar apoi s-a încercat distrugerea acestuia prin explozie, lucru nereuşit decât în mică măsură, ţinând cont că doar 5% din proiectile erau deformate, restul fiind găsite intacte.


Intră acum și în grupul de