Preotul Ionel Budeanu, la pomenirea IPS Pimen: Își spunea copilul răsfățat al Bucovinei, dar a știut să se aplece și spre omul de rând, omul de la țară, harnic și cuminte


Intră acum și în grupul de

La împlinirea a patru ani de la trecerea în veșnicie, IPS Pimen Suceveanul a fost pomenit luni, 20 mai 2024, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” de către un sobor condus de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic. Alături de numeroși credincioși, la slujba parastasului au luat parte membri ai Permanenței Consiliului Eparhial, consilieri, exarhi și protoierei, răspunsurile la strană fiind date de către membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.

Slujba Parastasului a fost săvârșită în paraclisul mănăstirii care adăpostește acum, pe perioada lucrărilor de restaurare a Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, într-un baldachin de lemn sculptat, cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni.

Cuvântul de învățătură a fost rostit la finalul slujbei de către pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I care a evocat personalitatea IPS Pimen care își spunea copilul răsfățat al Bucovinei și, arătându-și loialitatea celor care l-au primit ca pe unul de al lor.

„Poate că a fost un răsfățat, dar a știut să se aplece și spre omul de rând, și mai ales omul de la țară, harnic și cuminte, cinstind aceste valori și dându-le mereu ca exemplu. Între copii avea seninătatea și nevinovăția lor, între credincioși era păstorul cu viață și povestioare moralizatoare. Între preoți era părinte și adeseori era numit tătuca sau poate chiar ca un bunic răbdător care uneori avea poate prea multă încredere, apelând mereu la conștiința fiecăruia”, a spus preotul Budeanu.

Părintele Arhiepiscop Pimen a fost pomenit și în locul în care ierarhul și-a pregătit mormântul, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, Înaltpreasfinția Sa fiind numit și Părinte al Bucovinei și prieten al Sfinților putneni.


Intră acum și în grupul de