Regia Nationala a Padurilor, in prag de reorganizare. Afla ce vizeaza acest proces (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Întregul personal va fi reevaluat în cadrul reorganizării care urmează că fie făcută la Regia Naţională a Pădurilor (RNP), a declarat, vineri, la Suceava directorul general al RNP, Valerian Solovăstru, care a ţinut să precizeze totodată că nu exclude ca unii angajaţi din structura centrală să fie eliberaţi din funcţie. „Se va face o reevaluare a întregului personal şi nu exclud plecarea unora de la nivel central, ce nu dovedesc ataşament faţă de RNP”, a spus directorul general al RNP.

Potrivit lui Solovăstru, reorganizarea RNP vizează separarea activităţii de administrare a pădurii de stat de prestaţiile sociale, cum sunt întreţinerea hergheliilor, administrarea parcurilor naţionale şi administrarea pădurii private. Şeful RNP a arătat că, în prezent, regia beneficiază de la buget de 2 milioane de lei pentru administrarea hergheliilor în timp ce cheltuielile anuale se ridică la 37 de milioane de lei.

Totodată, Solovăstru a explicat că această regie administrează 23 de cele 28 de parcuri naţionale şi că nu beneficiază de alocări bugetare pentru această activitate care este susţinută din fonduri proprii. El a mai arătat că RNP administrează 3,467 milioane de hectare de pădure de stat şi 1,1 milioane de hectare de pădure privată.

Solovăstru a mai spus că RNP va înregistra pe primele şase luni ale acestui an o depăşire de 10-18 la sută la cifra de afaceri şi profit şi a subliniat că direcţiile silvice Suceava, Neamţ, Bacău şi Mureş reprezintă coloana vertebrală a RNP.

El a exemplificat cu Direcţia Silvică Suceava care, pe primele şase luni avea programată o cifră de afaceri de 54 milioane de lei şi a realizat o cifră de afaceri de 86 de milioane de lei în condiţiile în care administrează o suprafaţă împădurită mai mică decât DS Caraş-Severin care a realizat o cifră de afaceri de 24 de milioane de lei. Solovăstru a menţionat că această situaţie este determinată atât de management, calitatea administrării şi de calitatea fondului forestieri.

Directorul general al RNP a mai spus că piaţa lemnului s-a relansat şi că există un interes crescut şi pe valorificarea lemnului de foc şi pe biomasă, în special pentru centralele de cogenerare.

El a arătat că, după patru ani, în 2011 este prima dată când se reuşeşte recoltarea întregii cantităţi de masă lemnoasă programată la şase luni şi că există premisele pentru recoltarea întregii cantităţi pe întregul an. Pentru acest an, cota de tăiere este de 10 milioane de metri cubi în fondul forestier de stat şi de 6 milioane de metri cubi în pădurile private, a spus Solovăstru precizând că înainte de 1989 se recolta, frecvent, un volum de 24 de milioane de metri cubi şi chiar 27 de metri cubi. „Eu zic să ne menţinem la nivelul actual”, a spus directorul general al RNP care a arătat că România are o suprafaţă împădurită de 26,8 la sută şi prin împăduririle care se vor face ţinta este să se ajungă la o suprafaţă împădurită de 30 la sută. Potrivit lui Solovăstru, datele preliminare ale inventarului naţional care este în desfăşurare, au indicat un procent de împădurire de 6 la sută în sudul ţării în condiţiile în care se estima că procentul este de 8-9 la sută.

În zona de deal 33 la sută din suprafaţă este împădurită, în timp ce în zona de munte aproape jumătate din suprafaţă este împădurită.


Intră acum și în grupul de