Viceprimarul Lucian Harșovschi a prezentat modernizările finanțate la Colegiul Național „Petru Rareș”. Elevii nu vor mai învăța în schimburi


Intră acum și în grupul de

Viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a anunțat finalizarea proiectului de construire a unui nou corp de clădire pentru gimnaziu la Colegiul Național „Petru Rareș”, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa 10.

El a spus că obiectivul general al proiectului a presupus crearea unei infrastructuri educaționale de calitate, care să asigure condițiile necesare pentru o rată mai mare de absolvire și pentru accesul elevilor la niveluri superioare de educație.

Noua clădire include săli de clasă și laboratoare moderne, separate funcțional de restul campusului, și va deservi 140 de elevi de gimnaziu.

Aceasta va fi dotată cu săli de clasă și laboratoare echipate cu utilaje și echipamente specifice și echipamente pentru predare modernă utilizând tehnologii noi, spații și grupuri sanitare accesibile și persoanelor cu handicap. Clădirea are izolație termică, ferestre performante, și un sistem de generare a energiei electrice folosind panouri fotovoltaice.

Valoarea proiectului este de 6.262.315,03 lei, cu TVA și va fi dat în folosință la începutul anului școlar.

Viceprimarul Lucian Harșovschi a spus că la același colegiu în 2021, din fonduri locale, a fost construit un Centru de Documentare și Informare, cu o valoare de 5.382.139 lei. Centrul include o aulă centrală, bibliotecă, laborator de informatică, sală pentru profesori și un Centru Erasmus.

De asemenea prin proiectul „EduDigital”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Colegiul Național „Petru Rareș” va beneficia de echipamente digitale și mobilier modern pentru 27 de săli de clasă, laboratoare, cabinete și o sală de sport. Valoarea investiției este de 302.100 euro, iar proiectul total, destinat pentru 28 de unități de învățământ, se ridică la 5.575.040 euro.

Un alt proiect important este cel pentru creșterea eficienței energetice a cantinei și internatului colegiului, finanțat prin PNRR. Obiectivul este reducerea consumului de energie cu cel puțin 50% și îmbunătățirea condițiilor pentru elevi valoarea proiectului fiind de 10.727.240,53 lei, cu TVA, din care cheltuielile eligibile sunt acoperite din PNRR și bugetul de stat, iar cele neeligibile din bugetul local.

Lucrările includ izolarea pardoselilor, înlocuirea tâmplăriei, izolarea fațadelor și refacerea finisajelor, refacerea șarpantei și învelitorii, modernizarea instalațiilor sanitare, termice și electrice, și instalarea de pompe de căldură, panouri solare și fotovoltaice.

Cantina va fi echipată cu utilaje moderne, inclusiv un calandru, mașină de spălat, linie caldă cu dulap, cuptor electric, hotă electrică, și alte echipamente profesionale. Vor fi instalate și două puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice.

Și în acest caz investiția va fi funcțională la începutul anului școlar.

Directorul adjunct Colegiului Național „Petru Rareș”, Anca Viorica Greculeac,  a arătat că în ceea ce privește noul corp de clădire pentru elevii de gimnaziu, acesta a fost realizat printr-o muncă serioasă și colaborarea bună între decidenți.

„Pe viitor avem nevoie să integrăm aceste investiții și să devenim un adevărat campus școlar pentru că sursele de finanțare fiind diferite au urmat o formă individualizată și de construcție și de implementare a proiectelor, iar acum este nevoie să refacem partea care s-a distrus, acest teren de sport, porțile de acces, aleile, parcările și tot ceea ce ține de funcționarea colegiului”; a spus Greculeac.

Ea a mai spus că odată cu intrarea în funcțiune a noului corp de clădire elevii vor învăța într-un singur schimb.

„Vom avea această șansă pe care eu, care lucrez aici de 30 de ani, nu credeam, dar am sperat-o măcar, să învățăm de dimineață cu toți copiii noștri”, a declarat Greculeac.

Ea a precizat că la CN „Petru Rareș” învață un număr de circa 1000 de elevi.


Intră acum și în grupul de