Aeroportul Suceava nu se inchide pe perioada lucrarilor de modernizare (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

“Nu vom închide aeroportul pe toată perioada lucrărilor”, a declarat joi, managerul proiectului de modernizare a Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava, Ioan Măriuţa, care este şi director adjunct al Regiei Autonome Aeroportul Suceava. El a spus într-o conferinţă de presă că acest aeroport este primul care se modernizează prin POS Transporturi urmând ca în urma investiţiilor, care vor fi finalizate în luna martie 2014, să poată opera avioane de tipul Boeing 767 seria 300, cu 290-350 de pasageri sau cargo ce pot transporta 100 de tone de marfă. El a menţionat că avionul de referinţă actual pentru aeroportul sucevean este ATR 42.

Măriuţa a precizat că pista va fi prelungită şi modernizată în trei etape, dar că pe perioada lucrărilor nu va fi necesară închiderea aeroportului care va funcţiona în condiţii de siguranţă maximă. „Nu vom închide aeroportul pe toată perioada lucrărilor”, a spus managerul proiectului de modernizare a aeroportului.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că autorităţile judeţene au făcut investiţii de 2 milioane de lei în acest aeroport pentru a menţine funcţionarea normală şi siguranţa, dar şi pentru autorizarea Schengen, aeroportul având deja certificat Schengen pentru trafic internaţional.

El a spus că în urma implementării proiectului de modernizare prin POS Transporturi, care va dura 30 de luni, pista va fi prelungită de la 1800 de metri la 2460 de metri, iar lăţimea acesteia de la 30 la 45 de metri, urmând să fie construită o pistă elastică ce va permite aterizarea şi decolarea unor aeronave mari.

Totodată, potrivit preşedintelui CJ Suceava sistemul de balezaj va fi înlocuit cu un sistem cu lumină reglabilă şi dirijabilă şi va fi instalat şi un sistem automat ILS ce va aduce aeronavele la pistă pe vreme nefavorabilă sau de ceaţă la sol.

El a arătat că actualele condiţii de aterizare sunt cu vizibilitate de 1200 de metri şi plafon de 90 de metri, iar în urma investiţiilor, acestea vor fi de vizibilitate 300 de metri şi plafon de 30 de metri. Proiectul prevede construcţia unui nou turn de control cu o înălţime de 20 de metri, dar şi montarea unui grup electrogen special care să producă energie electrică în cazul unei avarii la reţeaua electrică.
Flutur a mai declarat că terminalul acestui aeroport, care în prezent poate procesa 150 de pasageri/oră, va fi modernizat cu fonduri ale administraţiei judeţene, pas cu pas, în prezent fiind efectuate lucrări interioare urmând să fie apoi înlocuită tâmplăria.

Preşedintele CJ Suceava a subliniat că autorităţile judeţene vor căuta noi operatori care să folosească aeroportul sucevean pentru curse interne şi internaţionale, exemplificând cu Carpatair şi Wizz Air.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu şi preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, au semnat, în 28 octombrie, la Suceava, contractul de modernizare a Aeroportului Suceava prin POS Transporturi, investiţia, în valoare de 39,5 milioane de euro, fiind finanţată de UE, bugetul naţional şi judeţean.

Finanţarea acestui proiect este asigurată cu 20,9 milioane de euro din partea UE, cu nouă milioane de euro din bugetul naţional, iar restul de la bugetul judeţean şi Regia Autonomă Aeroportul Suceava.

Pentru extinderea pistei de aterizare-decolare, CJ Suceava a achiziţionat mai multe terenuri din zonă şi ulterior a decis ca dreptul de administrare a bunurilor din domeniul public al judeţului Suceava, care au fost predate în administrare Regiei Autonome “Aeroportul Ştefan cel Mare Suceava”, să se exercite pe durata existenţei Aeroportului Ştefan cel Mare Suceava.


Intră acum și în grupul de