Intră acum și în grupul de
O expertiză tehnică realizată în perioada aprilie-mai 2025 pe axul principal al municipiului Suceava scoate la iveală deficiențe majore ale lucrărilor de asfaltare efectuate în 2023, în valoare de peste 10 milioane de lei (aproximativ 2 milioane de euro), sub administrația Lungu-Harșovschi, a arătat, joi, într-un comunicat de presă, viceprimarul Sucevei, Dan Ioan Cușnir.

El a spus că raportul, comandat de actuala administrație, evidențiază că starea tehnică a străzilor este „rea și mediocră”, punând în pericol siguranța rutieră.
Cușnir a început comunicatul cu concluziile raportului de expertiză, arătând că dacă majoritatea lucrurilor făcute de fosta administratie au fost “pe dos”, va aborda această comunicare într-o ordine inversă.
Probleme grave identificate
Conform raportului, realizat cu contribuția unor laboratoare de specialitate precum S.C. Alpha Testing S.R.L., Geiger Transilvania S.R.L. și CESTRIN, străzile prezintă:
- Planeitate necorespunzătoare: Indicele de planeitate (IRI) depășește valorile maxime admise conform normativului AND 605, afectând confortul și siguranța circulației.
- Aderență insuficientă: Coeficientul de frecare longitudinală este sub limitele minime (0,57 pentru străzi de categorie II și 0,52 pentru categoria III), suprafețele șlefuite favorizând derapajele, chiar și la viteze mici sau temperaturi pozitive.
- Făgașe și acumulări de apă: Scurgerea apelor pluviale este împiedicată, crescând riscul de acvaplanare.
- Degradări extinse: Suprafețe șlefuite, microfisuri, ciupituri, văluriri și plombe afectează majoritatea arterelor principale, respectiv Bulevardul 1 Decembrie 1918, Strada Ștefan cel Mare și Calea Unirii.
- Mixturi asfaltice neconforme: Compoziția mixturilor nu respectă normativele AND 605, cu un conținut de bitum sub limita minimă (4,8% față de 5,9%) și grosimi ale stratului de uzură insuficiente (33-34 mm față de minim 40 mm).










Deși capacitatea portantă a drumurilor este evaluată ca „bună” și „foarte bună”, îmbrăcămintea bituminoasă este principala problemă, 75% din suprafață fiind șlefuită și neconformă.
Siguranța rutieră, afectată
Încă din 2023, imediat după asfaltare, numărul accidentelor rutiere, unele grave, a crescut semnificativ. Participanții la trafic au semnalat derapaje frecvente. Un raport intern al Primăriei din aprilie 2024, ținut confidențial, confirma aderența slabă a suprafețelor, dar fosta administrație nu a luat măsuri. Un alt raport comandat de constructor, pe un eșantion selectat de acesta, a încercat să minimalizeze problemele, dar nu a avut valabilitate extinsă.
Bani publici irosiți
Viceprimarul Dan Cușnir critică fosta administrație pentru gestionarea defectuoasă a fondurilor publice. Deși ACET notificase că în 2025 vor fi intervenții majore la rețeaua de apă-canal pe axul principal, lucrările de asfaltare au continuat, urmând ca zone importante să fie sparte în săptămânile viitoare.
„Sucevenii au crezut că din banii lor se va asfalta artera principală a orașului; au primit un derdeluș care va trebui frezat și refăcut în totalitate”, a declarat Cușnir.
Măsuri recomandate
Expertiza propune:
- Frezarea completă a stratului bituminos existent și refacerea acestuia cu mixtură asfaltică stabilizată (MAS 16), conform normativelor.
- Pregătirea suprafeței prin curățare și amorsare cu emulsie bituminoasă.
Până la remediere, se impune o restricție de viteză de 20 km/h pe arterele principale, însoțită de indicatoare rutiere suplimentare pentru condiții de ploaie, ceată sau viscol.
Străzile vizate de restricții includ Bulevardul 1 Decembrie 1918, Bulevardul 1 Mai, Strada Ștefan cel Mare, Strada Ana Ipătescu, Calea Unirii, Calea Burdujeni și Strada Cuza Vodă. Lucrările de remediere sunt considerate urgente pentru a preveni alte accidente și a restabili condițiile de circulație sigure.
Transparență și responsabilitate
Actuala administrație subliniază angajamentul pentru transparență și protejarea banilor publici. „Am promis grijă față de banii sucevenilor și ne ținem de cuvânt”, a adăugat viceprimarul Cușnir.
El a subliniat că pentru că administrația Vasile Rîmbu este preocupată de siguranța atât a pietonilor cât și a participanților la traficul rutier, municipalitatea a comandat o expertiză tehnică complexă, completa și relevantă pentru întreg axul principal al Sucevei.
Astfel, în perioada aprilie-mai 2025, cu cele mai performanțe utilaje din România, au fost analizate:
– planeitatea suprafeței de rulare
– coeficientul de frecare longitudinală
– capacitatea portanta
– starea de degradare
„Sucevenii au crezut că din banii lor se va asfalta artera principală a orașului; au primit un derdeluș care va trebui frezat și refăcut în totalitate. Până atunci, recomandarea este ca pe axul principal să impunem restricții de viteză de 20 km/h! Au promis drumuri. Au făcut derdeluș! Am promis transparență! Livrăm transparență! Am promis grijă față de banii Sucevenilor. Ne ținem de cuvânt!” a spus Cușnir.
Vă prezentăm integral concluziile raportului de expertiză:
Concluzii
Analizând documentele puse la dispoziție de către beneficiar, Caietul de sarcini pentru lucrări de reparații și întreținere străzi pe raza municipiului Suceava, coroborate cu investigațiile din teren efectuate de către expert și cu încercările efectuate de către S.C. ALPHA TESTING S.R.L., S.C. Laboratorul de construcții București S.A., GEIGER TRANSILVANIA S.R.L., S.C. TEST PRIMA S.R.L., Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică CESTRIN, rezulta următoarele:
- În urma efectuării testelor de planeitate, valorile obținute pentru indicele de planeitate IRI (m/km) depăşesc valoarea maximă admisibilă de 2,0 m/km prevăzută în Tabelul 25 din AND 605 pentru străzi de categorie tehnică II, respectiv 2,5 pentru pentru străzi de categorie tehnică III, la nivelul stratului de uzură.
- Conform prevederilor AND 605, coeficientul de frecare pentru străzile de categorie tehnică II, măsurat la nivelul stratului de uzură, trebuie să fie mai mare sau egal cu 0,57, respectiv pentru străzile de categorie tehnică III trebuie să fie mai mare sau egal cu 0,52, aceasta reprezentând valoarea minimă admisibilă. Conform rezultatelor obținute în urma testărilor, valorile înregistrate nu respectă această cerință, situându-se sub pragul impus de normativ.
- Conform rapoartelor de evaluare a capacității portante, aceste condiții sunt îndeplinite, rezultând o capacitate portantă încadrată în calificativele ‘bună’ şi ‘foarte bună’.
- Au fost identificate următoarele tipuri suprafețe exudate, ciupituri, microfisuri transversale și longitudinale, văluriri, plombe, făgașe, suprafețe șlefuite. Degradările predominante sunt reprezentate de suprafață șlefuită și făgașe, degradări ce se regăsesc pe toate artele axului principal al municipiului Suceava.
- Tipul de degradare suprafață șlefuită reprezintă un factor de risc major privind siguranța rutieră, acesta se prezinta lucioasa, fără nici un fel de asperități și favorizează deraparea autovehiculelor.
- Din cauza apariției făgaşelor, scurgerea apelor pluviale nu mai este asigurată, acestea acumulându-se pe carosabil şi generând riscul de acvaplanare
- Conform raportului Nr. 1.304.M din 3.04.2024 aderenta suprafeței determinată prin încercarea cu pendulul SRT are valori mai mici decât limita admisibila în normele tehnice. Valorile înregistrare sunt <55 rezultând calificativul rugozității că fiind REA >
- Nu se respecta în totalitate granulometria conform condițiilor de admisibilitate pe mixturi conform AND 605 luând în calcul inclusiv abaterile compoziției mixturilor asfaltice fata de amestecul de referință prestabilit conform Tabelului 29 din And 605.
- Conținutul de bitum este sub limita admisă de min. 5.9 conform AND 605, inregistrandu-se o valoare de 4.8 %.
- Nu se respecta înălțimea carotei de min. 40 mm prevăzută în normativ, înălțimea carotei cu indicativul CM 2602.5 fiind sub limita prevăzută având în înălțime de 34 mm.
- Nu sunt respectate caracteristicile specifice ale mixturilor asfaltice stabilizate prevăzute în Tabelul 21 din AND 605 astfel:
- volumul de goluri pe epruvete bituminoase (volum de goluri pe cilindri Marshall) înregistrează o valoare de 6,14 % mult peste limita admisa de 3…4.
- volumul de goluri umplut cu liant (bitum) înregistrează o valoare de 70,05 % care este sub limita admisa de 77..83.
- Absorbția de apa de 0,7 % este mult sub limita de 2…6 % prevăzută în AND 605
- Conținutul de bitum este sub limita admisă de min. 5.9 conform AND 605, inregistrandu-se o valoare de 5,6 % luând în calcul inclusiv abaterea de ±0,2 admisa în normativ;
- Nu se respecta înălțimea carotei de min. 40 mm prevăzută în normativ, înălțimea carotei cu indicativul CM 2602.4 fiind sub limita prevăzută având în înălțime de 33 mm
- În conformitate cu AND 605 și testele pe mixturi asfaltice efectuate de S.C. Geiger Transilvania S.R.L. (Raport de încercare nr. 2.0403CM din 04.03.2025 și Raport de încercare nr. 1.0403 CM din 04.03.2025 privind determinarea caracteristicilor probelor de mixturi asfaltice prelevate în teren-carote), executanții nu au respectat compoziția mixturilor asfaltice (MAS 16) conform prevederilor caietelor de sarcini.
- Nu s-a respectat grosimea stratului de uzură în conformitate cu carotele prelevate
- Analizând rapoartele întocmite de către S.C. ALPHA TESTING S.R.L., S.C. Laboratorul de construcții București S.A., GEIGER TRANSILVANIA S.R.L. verificările efectuate de către expert (S.C. PESEROAD S.R.L.) rezulta următoarele:

Având în vedere cele prezentate mai sus starea tehnică a străzilor a rezultat ca
fiind REA ȘI MEDIOCRĂ.
Recomandări
Coroborând rezultatele verificărilor se constată că starea tehnică a drumurilor este REA și MEDIOCRĂ.
Nu este necesară intervenția la nivelul structurii, întrucât capacitatea portanta este bună și foarte bună.
Având în vedere faptul că, cca. 75 % din suprafață este șlefuită, coeficientul de frecare longitudinală nu respectă valorile prevăzute în normele tehnice, planeitatea este necorespunzătoare, nu sunt respectate caracteristicile specifice ale mixturilor asfaltice stabilizate, pentru remedierea îmbrăcămintei bituminoase se recomandă:
Mixtura asfaltică stabilizată (MAS 16), conform Normativului AND 605 astfel:
- decaparea prin frezare a întregii îmbrăcăminți bituminoase și îndepărtarea materialului frezat.
- pregătirea suprafeței în scopul executării stratului bituminos, respectiv curățarea temeinică a suprafeței decapate
- amorsarea suprafeței cu emulsie bituminoasă cationică cu rupere rapidă
- așternerea mixturilor asfaltice MAS 16 conform caietelor de sarcini
Până la executarea noului strat din mixtura asfaltică stabilizată (MAS 16), administratorul străzilor va monta indicator de restricție C27 cu „limitare de viteza de 20 km/h„, împreună cu panou adițional P29 „Ploaie, ceată, viscol„, aceste indicatoare se vor monta pe străzile conform SR 1848-1/2024 – Semnalizare rutieră. Indicatoare și mijloace de semnalizare rutieră. Partea 1: Clasificare, simboluri și amplasare:
- Bulevardul 1 Decembrie 1918
- Bulevardul 1 Mai
- Strada Ștefan cel Mare
- Strada Ana Ipătescu
- Calea Unirii
- Calea Burdujeni
- Strada Cuza Vodă
Intră acum și în grupul de