Sistem informatic de monitorizare electronică utilizat de polițiști într-un caz de violență domestică în Ipotești


Intră acum și în grupul de

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Ipotești au intervenit în seara zilei de 22 mai 2025, în urma unui apel primit prin 112, care semnala încălcarea unui ordin de protecție în comuna Ipotești. Sesizarea a fost făcută de o femeie din București, care locuiește în Ipotești, după ce părinții fostului său partener s-au prezentat la domiciliul acesteia, cerându-i să discute despre relația anterioară cu fiul lor. În timpul interacțiunii, tatăl fostului partener a amenințat-o cu acte de violență, generându-i o stare de temere.

În paralel, fostul partener al victimei a contactat-o telefonic, reproșându-i că a sesizat poliția. Verificările au confirmat că Judecătoria Suceava emis un ordin de protecție pe 12 luni împotriva fostului partener, conform Legii nr. 26/2024, care îi interzicea acestuia să se apropie la mai puțin de 50 de metri de victimă sau de locuința acesteia și să inițieze orice contact, inclusiv telefonic sau prin rețele de socializare.

Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru infracțiunea de „amenințare” împotriva tatălui fostului partener și un alt dosar pentru „încălcarea ordinului de protecție”, tot împotriva fostului partener. Totodată, la 22 mai 2025, ora 22:30, a fost emis un ordin de protecție provizoriu pe cinci zile, prin care tatăl fostului partener este obligat să păstreze o distanță de 50 de metri față de victimă și să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere.

Rolul sistemului informatic de monitorizare electronică

Și acest caz este utilizat Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME), operaționalizat în județul Suceava din 1 octombrie 2024. Sistemul permite monitorizarea automată a respectării ordinelor de protecție, prin dispozitive electronice de tip brățară, purtate la gleznă sau, în cazuri excepționale, la braț. În cazul unei alerte, cum ar fi apropierea nepermisă de victimă, dispeceratul de urgență al poliției primește automat datele de localizare, iar cel mai apropiat organ de ordine publică intervine rapid.

SIME nu este o măsură de constrângere, ci un instrument de supraveghere care sporește protecția victimelor violenței domestice. Distrugerea dispozitivelor electronice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, conform Codului Penal. De asemenea, nerespectarea ordinului de protecție sau a condițiilor de arest la domiciliu poate fi considerată evadare.


Intră acum și în grupul de