Primarul Lungu e decis sa rezolve in acest an problema cainilor fara stapan din municipiul Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

De săptămâna viitoare, se începe consultarea populaţiei Sucevei privind soluţionarea problemei câinilor fără stăpân, a anunţat miercuri, primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu. Potrivit edilului-şef sucevean, această consultarea publică se va face prin intermediul asociaţiilor de proprietari, preşedinţii asociaţiilor de proprietari, urmând să distribuie locatarilor chestionare ce vor fi apoi colectate în urne.

Prin aceste chestionare, sucevenii vor trebui să se pronunţe dacă doresc ca aceşti câini să fie strânşi de pe străzi, sterilizaţi şi îngrijiţi în padocurile municipalităţii, dacă doresc ca după sterilizare câinii să fie din nou lăsaţi liberi în municipiu, dar şi dacă sunt de acord cu eutanasierea câinilor bolnavi, periculoşi sau agresivi.

Primarul a precizat în conferinţa de presă că rezultatul consultării publice urmează să fie anunţat la sfârşitul lunii februarie, iar la sfârşitul lunii martie se va finaliza şi identificarea câinilor fără stăpân din municipiu, urmând ca apoi să fie pusă în aplicare strategia de soluţionare a acestei probleme stabilită în urma consultării publice.

Lungu a ţinut să sublinieze că indiferent dacă va fi sau nu promulgată Legea privind câinii comunitari în forma actuală, este decis ca în acest an să soluţioneze problema câinilor fără stăpân din municipiu. El a adăugat că până în luna iunie va fi construit încă un adăpost pentru câinii vagabonzi care vor fi adunaţi de pe străzi, iar până atunci se va şti şi poziţia populaţiei municipiului privind gestionarea acestora.

În prezent, în municipiul Suceava sunt aproximativ 3.000 de câini fără stăpân, din care 1.500 sunt în adăpostul municipalităţii, iar restul pe străzi.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 22 noiembrie, Legea privind câinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi “cipaţi”.

Consiliile locale vor avea obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi vor trebui să amenajeze şi să suplimenteze din fonduri proprii în funcţie de necesităţi adăposturile publice pentru câini.

Câinii vor fi ţinuţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari. În situaţia în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective, se precizează în actul normativ.


Intră acum și în grupul de