Mitingul salariatilor de la TERMICA a avut ecou! O comisie va analiza situatia datoriilor Primariei Suceava catre societatea de termoficare (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Situaţia datoriilor Primăriei către societatea de termoficare Termica SA va fi analizată de o comisie formată din şapte consilieri locali, în condiţiile în care există diferenţe reprezentând milioane de lei între datele pe care le are Primăria şi ceea ce susţin reprezentanţii Termica, a anunţat miercuri primarul Sucevei, Ion Lungu.

Edilul-şef sucevean a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că protestul salariaţilor din Termica SA care s-a desfăşurat luni în faţa Primăriei, prin care aceştia au cerut plata subvenţiei, de aproximativ 50 de milioane de lei, a fost „justificat, legitim, absolut corect”.

El a criticat însă politizarea mitingului şi a cerut ca acest subiect să nu fie politizat. „Nu primarul este ţapul ispăşitor. Societatea ne-a fost pusă în braţe, iar în ţară sunt trei astfel de societăţi care se alimentează cu cărbune de import, Giurgiu, Iaşi şi Suceava. Primele două sunt în faliment”, a spus Lungu.

El a subliniat că ineficienţa societăţii de termoficare s-a adunat la Primărie, dar a menţionat că în bugetul anului 2012 sunt prevăzute sume de 7,5 milioane de euro pentru sistemul de termoficare, ceea ce reprezintă 11,8 la sută din bugetul municipiului.

Lungu a mai spus că în perioada următoare va fi făcută o plată de un milion de euro şi că municipalitatea face eforturi pentru funcţionarea societăţii ca sucevenii să aibă în continuare căldură şi apă caldă.

Peste 150 de angajaţi ai societăţii de termoficare Termica SA Suceava au protestat, luni, în faţa Primăriei Suceava solicitând plata datoriilor municipalităţii către societatea de termoficare de 50 de milioane de lei şi anularea diminuării cu 70 de milioane de lei a capitalului societăţii.

Liderul sindical Iordănel Secrieru a declarat că Primăria are datorii de 50 de milioane de lei din plata subvenţiei la producerea agentului termic ceea ce duce la blocarea activităţii unităţii şi va exista riscul ca societatea să nu mai poată produce apă caldă şi căldură. “Primăria nu plăteşte subvenţia, iar noi nu putem plăti cărbunele. Firmele care ne-au livrat cărbune ne-au somat deja şi ne vor pune sechestru. Una dintre firme chiar a ameninţat că dacă nu plătim până pe 31 ianuarie vine să îşi ia cărbunele înapoi”, susţine Iordănel Secrieru.

El a mai spus că şi construcţia noii centrale termice, făcută de o firmă privată, este sub semnul întrebării, arătând că această firmă doreşte să atragă fonduri europene pentru această investiţie şi s-a întrebat de ce nu a accesat autoritatea locală fondurile europene nerambursabile printr-un program similar. Sindicaliştii au acuzat muncipalitatea că a diminuat nejustificat, cu 70 de milioane de lei, capitalul societăţii pentru ca să fie vândută “pe doi lei”.


Intră acum și în grupul de