DSP Suceava explică depășirea de patru ori a concentrației de aluminiude la stația de tratare a apei Roșu: S-au folosit cantități mai mari de sulfat de aluminiu în procesul de tratare pentru limpezirea apei captate din râul Dorna


Intră acum și în grupul de

Un raport al DSP Suceava și DSVSA Suceava arată că în urma solicitării Instituției Prefectului Județului Suceava privind verificarea conformității surselor de apă potabilă furnizate de ACET S.A. Suceava, au fost întreprinse măsuri pentru evaluarea calității apei.

Astfel, în data de 15 iulie 2025, echipe mixte formate din specialiști ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava și Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava au efectuat controale la cele 13 stații de tratare și distribuție a apei potabile din județ.

Probele au fost prelevate din punctul de ieșire al apei din stațiile de tratare către rețeaua de distribuție, respectând procedurile legale (probă/contraprobă, sigilate în flacoane sterile).

Acestea au fost analizate în laboratoare acreditate RENAR, conform Legii 96/2024 și Ordonanței nr. 7/2023, pentru parametri fizico-chimici (pH, conductivitate, turbiditate, clor rezidual, amoniu, nitriți, nitrați, cloruri, aluminiu, fier) și microbiologici (bacterii coliforme, Escherichia coli, enterococi, număr de colonii la 22°C și 37°C).

Conform raportului DSP Suceava, apa potabilă din stația Roșu prezintă neconformități chimice: concentrații de aluminiu (860,6 µg/l, față de maxim 200 µg/l) și fier (323,2 µg/l, față de maxim 200 µg/l).

Aceste depășiri sunt atribuite utilizării unei cantități mai mari de sulfat de aluminiu în procesul de tratare, necesară pentru limpezirea apei brute captate din râul Dorna, care a fost mai tulbure din cauza condițiilor hidro-meteorologice.

„Tot datorită acestor motive, probabil, s-a înregistrat și depășirea valorii maxim admise a parametrului ”fier”. Menționăm că în conformitate cu rapoartele de încercare pentru probele de apă recoltate anterior acestei date nu s-au înregistrat valori peste limita maxim admisă de legislația în vigoare la parametrii ”aluminiu” și ”fier”.”, se arată în document.

 Din punct de vedere microbiologic, toți parametrii au fost conformi.

DSP Suceava a transmis furnizorului ACET S.A. Suceava recomandări pentru remedierea urgentă a neconformităților, inclusiv optimizarea procesului de tratare și dozarea corectă a sulfatului de aluminiu.

După implementarea măsurilor, vor fi efectuate noi analize pentru parametrii aluminiu și fier.

ACET S.A. Suceava este obligată, conform HG 971/2023, să publice pe site-ul propriu informații despre măsurile de remediere. În afara celor doi parametri menționați, apa furnizată respectă standardele de potabilitate prevăzute de legislația în vigoare, se arată în raport.


Intră acum și în grupul de