La 76 de ani, scriitorul sucevean Norman Manea a devenit Doctor Honoris Causa al Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi


Intră acum și în grupul de

Suceveanul Norman Manea, unul dintre scriitorii de marcă ai României, a fost distins la finele săptămânii trecute cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Recunoaşterea a venit după ce în anul 2008 scriitorul a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Bucureşti şi din Cluj. “Festivitatea a avut loc în Aula Magna << Mihai Eminescu >> a universităţii ieşene, fiind prezidată de rectorul Vasile Işan, cel care l-a numit pe Norman Manea drept << cel mai tradus scriitor român contemporan, unul din cei mai importanţi scriitori români şi unul din cei mai străluciţi ambasadori ai culturii româneşti >> . Evenimentul de la Iaşi a fost unul înălţător, un triumf al spiritualităţii şi al intelectualităţii ieşene. În discursul său de mulţumire, Norman Manea a lăudat Moldova spunând că << nasc şi la Moldova oameni >> citând un celebru clasic”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, scriitoarea Angela Furtună, care a participat la festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa.

Potrivit acesteia, comisia de decernare a prestigiosului titlu a fost formată din universitarii: Andrei Corbea Hoişie (preşedinte), Codrin Liviu Cuţitaru, Lăcrămioara Petrescu, Ion Bogdan Lefter, Corin Braga, Antonio Patraş, Bogdan Creţu. Alături de membrii comisiei, la eveniment a participat şi Silviu Lupescu, directorul general al editurii Polirom.

“Discursul de mulţumire rostit în faţa onoratei asistenţe de către Norman Manea a adus un omagiu scriitorului român, francez, evreu, Barbu Fundoianu – Benjamin Fondane, originar din Iaşi. Norman Manea este născut în Bucovina, Suceava, Burdujeni. Evenimentul a avut loc în cadrul turneului românesc 2012 al compatriotului nostru, Norman Manea, organizat de Editura Polirom”, a completat Angela Furtună.

Norman Manea (n. 1936) este profesor de literatură europeană şi „writer in residence” la Bard College, New York. În 1992, a primit Bursa Guggenheim şi prestigiosul Premiu MacArthur.

În 2002, i s-a atribuit Premiul internaţional de literatură Nonino pentru „Opera omnia”, iar în 2006, Premiul Médicis Étranger pentru “Întoarcerea huliganului”. Tot în anul 2006, a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin. În 2010, a primit din partea guvernului francez distincţia „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres”. În anul 2011, i s-a decernat prestigiosul Premiu literar Nelly Sachs şi a fost ales membru în Royal Society of Literature în Marea Britanie.


Intră acum și în grupul de