Sucevenii, avertizati sa nu consume votca si rom importate din Cehia. Vezi cum arata etichetele produselor suspecte a fi contrafacute


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava informează într-un comunicat de presă că a primit în cursul zilei de marţi o avertizare prin Sistemul de Alerta Rapida cu privire la “Metanol în votca si rom, origine necunoscută” şi recomandă populaţiei judeţului evitarea consumului acestor produse până la clarificarea alertei.

Specialiştii din Republica Cehă au informat ţările europene că în prezent au fost raportate 19 decese și 36 de persoane internate în spitalele din Cehia din cauza consumului acestor produse, că sursa de alcool periculos nu a fost confirmată încă, dar că există un mare progres în desfăşurarea anchetei.

“Recomandăm evitarea consumului acestor produse pâna la clarificarea alertei. Până la alte informatii, vom interzice de la comercializare aceste produse, dacă sunt identificate, în unităţile de comercializare en-gros şi cu amănuntul. Recomandăm populaţiei să nu cumpere băuturi alcoolice din surse neautorizate”, sunt recomandările transmise de DSP Suceava.

Lista de băuturi suspecte conţine mărcile Lašský Tuzemák, Tuzemák, Švestková vodka, Vodka Lunar, Vodka, Hanácká vodka, Meruňka, Albánská borovička.

Vezi în imaginile de mai jos cum arată etichetele produselor suspecte:

[gallery columns=”4″ link=”file” ids=”17568, 17569, 17570, 17571, 17572, 17573, 17574, 17575, 17576″ limit=”1″ wraptag=”div” navwraptag=”div” cellclass=”smd_slimbox” navclass=”smd_slimbox_nav” prevlabel=”« inapoi” nextlabel=”inainte »” />

Alcoolul contrafăcut, care se află la originea unui val de intoxicaţii în Cehia, a provocat moartea a cinci persoane în 15 zile în Polonia vecină, fără ca o legătură să fie stabilită a priori, au anunţat luni dimineaţă autorităţile sanitare poloneze, potrivit AFP.

Aliniindu-se la normele europene, Polonia a anulat în 2010 standardele sale restrictive ale nivelului de metanol autorizat în produse cosmetice sau chimice, precum apa de toaletă sau lichidele de răcire pentru maşină.

De atunci, numărul de intoxicaţii cu alcool contrafăcut a crescut. În şase luni, octombrie 2011-martie 2012, au fost înregistrate mai mult de 80 de cazuri. Aproximativ 30 dintre persoane au murit. Înainte de modificarea reglementărilor, media anuală era între 8-10 cazuri, a explicat Burda.

Duminică, autorităţile sanitare poloneze au anunţat interzicerea vânzării băuturilor spirtoase provenind din Cehia.


Intră acum și în grupul de