Nechifor: „Dorinta fostei conduceri a CJ a fost sa inchida SC Drumuri si Poduri SA Suceava” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Actuala conducere a Consiliului Judeţean Suceava doreşte ca SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, companie publică a CJ Suceava care se află în prezent în insolvenţă, să fie revigorată, a declarat luni şeful administraţiei judeţene sucevene, Cătălin Nechifor, care a menţionat că se acţionează în acest sens.

Într-o conferinţă de presă, Nechifor a prezentat un audit intern potrivit căruia, de la preluarea conducerii CJ Suceava de PDL, SC Drumuri şi Poduri SA Suceava a ajuns dintr-o firmă cu profit net de peste cinci milioane de lei în 2008, la pierderi de patru milioane de lei în 2009 şi 2010, astfel încât în 2011 a început procedura intrării în insolvenţă.

El a spus că auditul a evidenţiat foarte multe nereguli şi că administratorul judiciar va decide dacă vor fi sesizate organele în drept privind modul în care s-a administrat această companie.

Preşedintele CJ Suceava a arătat că în condiţiile în care societatea înregistra pierderi, în 2011 s-au făcut lucrări de modernizare şi reparare la sediile companiei din Suceava, Rădăuţi şi Gura Humorului, la care s-au cheltuit numai 500.000 de lei la sediul din Suceava, unde s-a cumpărat şi mobilier de lux de peste zece mii de euro. El a mai spus că au mai fost făcute achiziţii de produse, materiale, mijloace fixe, cu preţuri mult mai mari decât valoarea de piaţă. Nechifor a precizat că grav este că societatea, care câştigase un contract cu finanţare prin POR de modernizare a infrastructurii stradale din Fălticeni, ce nu permitea subcontractarea, a subcontractat o parte dintre lucrări.

Mai mult, firma a achiziţionat, prin leasing, mai multe maşini şi utilaje care nu au fost folosite, o parte dintre acestea fiind luate de firma de leasing din cauza neplăţii ratelor.

În prezent societatea are datorii totale de 12, 835 milioane de lei şi de încasat 12,114 milioane de lei, din care 5,62 de milioane de lei reprezentând o datorie a CJ Suceava din 2008 ce va trebui achitată în baza unei sentinţe judecătoreşti din noiembrie 2011. „Dorinţa fostei conduceri a CJ a fost să închidă această societate”, a mai declarat preşedintele CJ Suceava.

Consiliul de Administraţie al SC Drumuri şi Poduri SA a prezentat în martie 2011 o informare privind situaţia societăţii, arătând că starea a fost generată în 2008 după ce firma a pierdut exclusivitatea pe zece ani pentru întreţinerea reţelei de drumuri judeţene şi după ce în acelaşi an a efectuat lucrări de reparaţii şi întreţinere pe 12 drumuri judeţene, în valoare de 8,2 milioane de lei, fără contract şi care nu au fost asumate de Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri. „De atunci apare dezechilibrul major de lichidităţi în cadrul societăţii”, se arată în document în care se menţionează că apoi societatea a pierdut licitaţii având un preţ mai mare.

Totodată, se menţionează că firma a intrat în zona de neprofitabilitate din 2009 când a înregistrat pierdere de 3,917 milioane de lei, în 2010 a avut o pierdere de 4,1 milioane de lei.

AGA şi CA ale SC Drumuri şi Poduri SA au pus în aplicare mai multe planuri de restructurare şi acum societatea are doar 200 de angajaţi.


Intră acum și în grupul de