Gheorghe Lazar: “Trebuie sa adaptam invatamantul la cererea pietei!” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

După o vizită efectuată în Spania la începutul lunii octombrie, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava au ajuns la concluzia că învăţământul românesc trebuie adaptat la cererea pieţei.

În perioada 1-5 octombrie 2012, în cadrul proiectului strategic CNDIPT (Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic) cu titlul “Corelarea ofertei educaţionale a învăţământului profesional şi tehnic cu cerinţele pieţii muncii“, membrii CLDPS (Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social) Suceava au participat la activitatea 5.2. „Schimburi de experienţă transnaţionale”.

În cadrul acestei activităţi, membrii CLDPS au vizitat regiunea Catalană din Spania, cu scopul de a îmbunătăţi mecanismele de planificare strategică a ofertei de formare profesională iniţială.

În cadrul vizitei, membrii CLDPS şi-au desfăşurat activitatea sub coordonarea Consorţiului pentru ocupare şi promovare economică Valles Occidental (COPEVO).

În perioada 1-5 octombrie 2012, s-au realizat schimburi de experienţă cu instituţii reprezentative din regiune: centre de formare profesională, patronate, sindicate, instituţii de învăţământ profesional şi tehnic.

„Poate este necesar să introducem câteva lucruri pe care noi le-am văzut deja în Spania. Am găsit acolo fabrici care din cauza crizei au fost închise. La acest moment, societăţile care există într-una din localităţile vizitate, numără sub 10 muncitori. Fabricile au fost transformate în centre de formare, în hoteluri. Am remarcat un lucru foarte important pe care învăţământul din Spania îl foloseşte, anume pregătirea sau reconversia forţei de muncă. Orice cetăţean, indiferent de vârstă, poate face cursuri de formare şi se poate recalifica în altă meserie. Sistemul de învăţământ mi s-a părut foarte flexibil. Înainte de criza economică, elevii în vârstă de 16 ani erau încadraţi imediat în producţie, îndeosebi în construcţie, unde câştigau foarte bine. Întrucât criza a oprit acest sistem, tinerii s-au reîntors la şcoală, ca să se poată pregăti în alte domenii. Am învăţat că trebuie să adaptăm învăţământul la cererea pieţei”, a declarat şeful IŞJ Suceava, Gheorghe Lazăr, în timpul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, schimbul de experienţă transnaţional efectuat a scos în evidenţă necesitatea implicării tuturor factorilor de decizie de la nivel judeţean în planificarea necesarului de forţă de muncă pe termen mediu şi lung, în asigurarea locurilor de instruire practică a elevilor la agenţii economici, pentru formarea competenţelor profesionale şi inserţia acestora pe piaţa muncii.


Intră acum și în grupul de