O suta de elevi de la Colegiul National de Informatica din Suceava vor fi consiliati cu privire la alegerea viitoarei cariere profesionale


Intră acum și în grupul de

Un număr de o sută de elevi cuprinşi în şase clase de-a XII-a, care învaţă la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” din Suceava, vor fi orientaţi în mod ştiinţific pentru alegerea viitoarei cariere profesionale, în cadrul proiectului european VIA.

Colegiul Naţional de Informatică din Suceava este singura instituţie de învăţământ preuniversitar din municipiu care a fost selectată, alături de alte două licee din regiunea nord-est şi universităţile „Ştefan cel Mare” Suceava şi „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, pentru a beneficia de proiectul VIA – „Vocaţie, Interese, Autocunoaştere şi dezvoltare, drumul către succesul profesional”.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în calitate de partener şi Profiles International SRL, în calitate de beneficiar, au finalizat selecţia instituţiilor de învăţământ şi a echipelor locale de proiect, în cadrul proiectului „VIA-Vocaţie, Interese, Autocunoaştere şi dezvoltare, drumul către succesul profesional”, contract de finanţare POSDRU/90/2.1/S/63742 – proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – “Investeşte în Oameni!”.

„Practic profesorii, împreună cu consilierul şcolar au rolul de a le transmite elevilor nomenclatorul de meserii, aptitudinile pe care trebuie să le aibă un elev pentru o viitoare meserie. Acest lucru se va face în cadrul orelor de consiliere şcolară. Proiectul VIA se doreşte a fi o şcoală atât a elevilor, cât şi a părinţilor. Implicând activ elevii în acest proiect, cu siguranţă aceştia vor răspunde mult mai facil la întrebări de genul: << Cine sunt eu? >> , << Încotro vreau să mă îndrept? >> , << Ce carieră mi-ar plăcea să-mi aleg? >> , << Ce am de făcut pentru a ajunge unde îmi doresc? >> , << Am calităţile necesare pentru a ajunge unde îmi doresc? >> etc ”, a explicat Virginel Iordache.

Directorul a subliniat că implementarea proiectului VIA vine să completeze obiectivul colegiului de informatică – “Pasiunea TA, misiunea noastră!” prin îmbunătăţirea serviciilor de orientare şi consiliere profesională facilitând ghidarea viitorilor absolvenţi în consultarea bazei de date cu meserii şi evidenţierea profilului psihologic vocaţional al elevilor prin aplicarea testelor.

“Corelarea cât mai eficientă între profilul psihologic vocaţional al elevului şi caracteristicile angajatului menţionate în profesiograme, între aspiraţiile acestuia şi informaţiile specifice ocupaţiei rezultate tot din profesiograme permit corectarea opţiunilor şcolare şi profesionale formulate eronat şi reorientarea prin serviciul inovativ de consiliere şi orientare bazat pe TIC.

Rezultatele aplicării acestui proiect contribuie la rezolvarea parţială a unui deziderat al colegiului, acela de monitorizare a rutei profesionale a absolvenţilor şi deci de cuantificare a activităţii desfăşurate de profesorii diriginţi şi mai ales de consilierul şcolar”, a punctat directorul Colegiului Naţional de Informatică.

Acesta a transmis faptul că proiectul se doreşte a fi continuat şi la anul, pentru alţi 100 de elevi, de această dată din clasele a IX-a, respectiv urmărirea traseului profesional a celor 100 care vor termina cursurile liceului în anul 2013.


Intră acum și în grupul de