Intră acum și în grupul de
Blocurile care vor fi reabilitate din punct de vedere termic cu fonduri europene vor fi alese cu multă grijă, iar asociaţiile de proprietari din care acestea fac parte vor fi nevoite să demonstreze concret capacitatea de suportare a cheltuielilor proprii.
Declaraţia a fost făcută de primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută pe parcursul zilei de miercuri. Edilul-şef al oraşului a mai adăugat că noul ghid de implementare a proiectelor privind reabilitarea termică a blocurilor prevede că 60% din finanţarea necesară vine de la Uniunea Europeană, iar restul de 40% de la administraţia locală şi asociaţiile de proprietari. În plus însă, noile prevederi trimit întreaga responsabilitate a acoperirii cheltuielilor eligibile şi neeligibile ale fiecărui proiect pe umerii Primăriei.
Astfel, municipalitatea trebuie să achite toate costurile necesare, urmând ca apoi să recupereze banii, atât cei proveniţi din fondurile europene prin ministerul de resort cât şi de la asociaţiile de proprietari.
„Pentru fiecare municipiu reşedinţă de judeţ se pot depune proiecte în valoare totală de maxim 8 milioane de euro, o sumă foarte mare având în vedere că iniţial toate cheltuielile sunt acoperite de Primărie urmând ca apoi să se recupereze banii. În plus, avem şi experienţa neplăcută cu Asociaţiile care au beneficiat anterior de astfel de lucrări şi de la care mai înregistrăm datorii neachitate încă din 2010, astfel că vom analiza foarte riguros fiecare solicitare în parte şi vor fi acceptate doar asociaţiile care vor putea demonstra capacitatea financiară de a achita sumele necesare”, a declarat Ion Lungu.
Intră acum și în grupul de