Intră acum și în grupul de
Instituţia Prefectului Suceava, prin Biroul Judeţean pentru Romi, în parteneriat cu Asociaţia Partida Romilor Pro Europa Filiala judeţului Suceava, a organizat miercuri, un eveniment prin care a fost marcată împlinirea a 157 de ani de la Dezrobirea romilor din România.
Manifestarea a avut loc în Sala „Ciprian Porumbescu” din cadrul Palatului Administrativ şi a strâns laolaltă reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare, oficialităţi, primari din cele mai importante comunităţi, acolo unde există un număr reprezentativ de romi, reprezentanţi şi şefi de instituţii deconcentrate implicaţi în implementarea strategiei de incluziune a situaţiei romilor, dar şi lideri ai comunităţilor de romi, mediatori şcolari, mediatori sanitari, precum şi studenţi de etnie romă.
„Astăzi, celebrăm 157 de ani de la dezrobirea romilor, moment istoric marcant pentru romii de pretutindeni. La 20 februarie 1856, s-a semnat ultimul act prin care au fost dezrobiţi romii din ţările române. Scopul acestei întâlnri este acela de a promova tradiţiile, cultura, istoria romilor, de a-i cunoaşte mai bine pe cei pe care uneori îi privim într-un mod diferit, de a le înţelege nevoile, dar şi parcursul pe care l-au avut de-a lungul istoriei”, a declarat Alina Iuliana Stan, consilier pentru problemele romilor.
Invitaţii speciali ai întâlnirii au fost: subprefectul Sucevei, Constantin Harasim, preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa – Filiala judeţului Suceava, Virgil Pohoaţă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Alexandru Rădulescu şi directorul cancelariei Prefectului, Cristian Şologon.
„Mă bucur pentru faptul că avem posibilitatea să ne întâlnim pentru prima dată în 157 de ani pentru a sărbători acest eveniment. Lucrurile merg spre bine”, a apreciat Virgil Pohoaţă.
La rândul său, vicepreşedintele CJ Suceava, Alexandru Rădulescu, a declarat că judeţul Suceava a fost întotdeauna o zonă extrem de diversificată din punct de vedere etnic şi cultural, iar asta înseamnă o bogăţie. „Etnia dumneavoastră şi comunităţile pe care le reprezentaţi sunt o parte extrem de importantă în această diversitate, nu numai prin număr şi răspândire geografică, dar mai ales prin tradiţii şi obiceiuri (…) Comunităţile pe care le reprezentaţi sunt mai vulnerabile la criza economică, iar această sensibilitate creează în cascadă o serie de probleme sociale, economice, ajungându-se chiar şi la o anumită infracţionalitate”, le-a spus vicepreşedintele CJ Suceava celor prezenţi. El a mai precizat că soluţionarea acestor probleme ţine de o bună colaborare între autorităţile publice şi reprezentanţii etniei rome.
În cadrul aceluiaşi eveniment, Sergiu Stoica, student în anul I, la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, a prezentat cadrul istoric de la data de 20 februarie 1856. Invitaţii au putut viziona apoi un material video numit „Situaţia romilor de ieri şi de azi” şi au avut posibilitatea de a participa la dezbateri pe tema integrării socio-economice a romilor.
Intră acum și în grupul de