Intră acum și în grupul de
Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat, marţi, că Muzeul de Istorie din Siret, situat în apropierea celor două cimitire evreieşti din oraş, este în stare de degradare, numărul de vizitatori este mic şi trebuie să ia un alt drum. El a arătat, într-o conferinţă de presă că, în prezent, turismul hasidic ajunge la Cernăuţi, dar rar se trece graniţa spre Siret unde sunt vizitate cele două cimitire evreieşti, şi că oraşul ar putea intra în circuitul turistic dacă se va amenaja un muzeu care va pune accentul pe drama evreilor bucovineni.
Ursu a mai spus că actuala clădire a muzeului nu este mare, dar curtea va fi amenajată cu un Memorial al Holocaustului evreilor din Bucovina. El a menţionat că un asemenea memorial este şi o datorie morală în condiţiile în care peste 50.000 de evrei bucovineni nu s-au întors acasă după cel de-al doilea război mondial. Potrivit studiului de fezabilitate, costurile înfiinţării acestui memorial sunt de 1,5 milioane de euro, iar finanţarea ar urma să fie asigurată fie din fonduri private, fie cu fonduri europene în exerciţiul financiar 2014-2020.
La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a adăugat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că în prezent se caută finanţare pentru acest Memorial. „Bucovina a fost o regiune unde lucrurile s-au petrecut normal între toate minorităţile. E o moştenire ce trebuie să o ducem mai departe”, a spus Nechifor.
Actualul Muzeu de Istorie din Siret, care a fost iniţial o locuinţă particulară construită în 1895, are o suprafaţă de 462 de metri pătraţi, cu 14 camere şi o curte exterioară de aproape 1.300 de metri pătraţi. Clădirea nu este racordată la reţelele de apă şi canalizare şi a fost afectată de alunecări de teren din imediata apropiere.
Intră acum și în grupul de