Prefectul Florin Sinescu: „Relatia cu Germania este una dintre cele mai dezvoltate si complexe relatii ale judetului Suceava”


Intră acum și în grupul de

florin sinescu 1

Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, participă în perioada 4 -5 martie a.c., ca membru al delegaţiei române, la cea de-a XVI-a sesiune a Comisiei Mixte Guvernamentale Româno – Germane pentru Probleme ale Etnicilor Germani din România care se desfăşoară la Sibiu. Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Suceava, delegaţia română este condusă de George Ciamba, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, iar delegaţia germană de Christoph Bergner secretar de stat în Ministerul de Interne german şi Împuternicit al Guvernului Republicii Federale Germania pentru problemele imigranţilor de origine germană şi minorităţi naţionale.

Sursa citată arată că în cadrul Comisiei Mixte va fi analizat sprijinul acordat minorităţii germane din România şi vor fi discutate şi convenite proiectele care se vor desfăşura în continuare. De asemenea, vor fi prezentate rapoartele întocmite de instituţiile prefectului din judeţele Sibiu, Suceava, Satu Mare, Timiş şi Braşov care evidenţiază efectele pozitive ale ajutoarelor oferite de partea germană şi română acestor regiuni. „Relaţia cu Germania este una dintre cele mai dezvoltate şi complexe relaţii ale României şi implicit ale judeţului Suceava. Atât din punct de vedere politic, cât şi economic, relaţiile au înregistrat un curs ascendent în ultimii ani, în special după aderarea României la UE, Germania devenind  un important  investitor şi partener comercial al judeţului Suceava.  Nu trebuie să uităm că, începând cu anul 1997, între judeţul Suceava şi Regiunea Schwaben  funcţionează un parteneriat de mare importanţă şi deosebit de benefic pentru cetăţenii celor două regiuni, care constituie un exemplu elocvent de  comunicare şi  promovare a cooperării regionale şi a relaţiilor interetnice.  Pentru susţinerea şi promovarea valorilor diversităţii etice şi culturale, la nivelul judeţului Suceava s-au derulat o serie de acţiuni iniţiate de organizaţiile minorităţilor naţionale”, a precizat Florin Sinescu prefectul judeţului Suceava în cadrul întâlnirii Comisiei Mixte Guvernamentale Româno – Germane pentru Probleme ale Etnicilor Germani.

florin sinescu 2

Conform datelor recensământului din anul 2002, pe teritoriul judeţului Suceava, populaţia de etnie germană a fost de 1.773 locuitori, reprezentând 0,02% din populaţia totală, iar din datele preliminare ale  recensământului din anul 2011,  etnicii germani înregistraţi au fost cu 1.074 mai puţini, numărul acestora fiind de numai de 699 locuitori. Cei mai mulţi locuiesc în municipiile  Suceava – 144, Rădăuţi -53 , Câmpulung Moldovenesc 41, Vatra Dornei -32, în oraşele  Gura Humorului – 67, Frasin – 36 şi Siret -33. Comunele cu cei mai mulţi etnici germani sunt: Cîrlibaba – 88, Mănăstirea Humorului – 27, Cacica şi Păltinoasa câte 18 , Vama 14 şi Ilişeşti 10.

Germania este al doilea investitor din judeţ în cea ce priveşte numărul firmelor şi al patrulea raportat la capitalul social investit, cu 78 de firme şi un capital social de 13.367.424,50 lei.

În învăţământul sucevean, introducerea studiului limbii germane ca limbă maternă a reluat o tradiţie locală şi a permis un reviriment al abordării acestei discipline.  În şcolile din judeţ, limba maternă germană se predă în regim de continuitate începând din anul 1992 la Şcoala Gimnazială ”Petru Muşat”-Siret şi din 2005 la Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu”- Suceava, dar şi în şcolile şi grădiniţele din localităţile Gura-Humorului şi Cîrlibaba.  În anul şcolar 2012-2013  în aceste şcoli învaţă un număr total de 184 elevi.  În ceea ce priveşte studiul limbii germane materne la liceu, anul şcolar 2013-2014 va fi primul în care se va studia limba germană maternă la acest nivel.


Intră acum și în grupul de