Zeci de elevi suceveni au vizitat expozitia documentara „Scoli si scolari din trecutul invatamantului bucovinean”


Intră acum și în grupul de

Zeci de elevi suceveni au vizitat luni, 1 aprilie, expoziţia foto – documentară „Şcoli şi şcolari din trecutul învăţământului bucovinean”, găzduită la etajul Muzeului de Istorie, cu prilejul desfăşurării săptămânii „Să ştii mai multe, să fii mai bun”.

Organizată de Arhivele Naţionale – Serviciul Judeţean Suceava, în colaborare cu Muzeul Bucovinei Suceava, expoziţia aduce în faţa publicului sucevean documente privind evoluţia învăţământului din Bucovina pornind de la darea „banii şcoalelor” instituită la mijlocul veacului al XVIII-lea, la  cataloage, registre matricole, orare, inventare ale bibliotecilor şcolare din Suceava ş.a.

“Cele mai vechi documente expuse datează de la 1766 şi amintesc de darea <<banii şcoalelor >> pentru a arăta totuşi că învăţământul în partea aceasta a ţării nu începe numai cu ocupaţia austriacă. Au existat şcoli şi înainte de ocupaţia austriacă în special în reşedinţele ţinuturilor, care erau întreţinute tocmai prin această dare numită << banii şcoalelor >> , care se strângea la sediul episcopiilor şi din care, prin intermediul parohiilor erau întreţinute în special şcolile aflate pe lângă reşedinţele epsicopale şi cele de ţinut”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Ioan Scripcariuc, consilier superior în cadrul Arhivelor Naţionale – Serviciul Judeţean Suceava.

Potrivit acestuia, expoziţia aduce în atenţia privitorului şi câteva planuri ale primei clădiri cu clase de gimnaziu din Suceava, cea care astăzi este vechiul corp al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”. La 1860, în aceeaşi clădire, a funcţionat Primăria municipiului Suceava, iar la 1866 s-a construit actualul corp al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”, cel care continuă primul gimnaziu din Suceava.

“Sunt expuse şi documente privind activitatea de învăţământ din cadrul colegiului anterior numit, dar şi din cadrul Colegiului Naţional << Eudoxiu Hurmuzachi >> din Rădăuţi. Vorbim de cele mai vechi două licee din actualul judeţ Suceava, apoi de câteva documente privind şcolile primare din oraşul nostru. Reamintesc aici de Şcoala Primară de băieţi, care a avut sediul după 1925 în actualul corp de clădire al Bibliotecii Bucovina. Mai sunt expuse documente care aparţin Şcolii Profesionale de Industrie Alimentară care a funcţionat la Burdujeni, dar şi Şcolii de tehnică comercială, cea care în mod direct poate fi numită strămoşul Colegiului Economic << Dimitrie Cantemir >> Suceava”, a completat Scripcariuc.

Cele mai atractive exponate au fost câteva fotografii ce ilustrează vechile promoţii de elevi, alături de fotografii ale sediului Şcolii normale din Cernăuţi. ş.a. Tot în imagini este ilustrată şi perioada 1924-1925, care marchează trecerea de la notarea cu calificative, la cea cu note.

 


Intră acum și în grupul de