Proiectul „Prima prioritate: niciun copil invizibil” a fost lansat si la Suceava


Intră acum și în grupul de

aaaaComunicat de presă

UNICEF în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) lansează cel de-al treilea an de proiect Prima prioritate: niciun copil invizibil. Prin intermediul acestui proiect de dezvoltare a serviciilor sociale de bază la nivel comunitar, copiii vulnerabili şi familiile lor din 32 de comunităţi din opt judeţe vor beneficia de servicii sociale integrate, cu precădere asistenţă socială, educaţie şi asistenţă medicală primară, astfel încât copiii să poată creşte alături de părinţii lor şi să fie protejaţi împotriva tuturor formelor de violenţă.

Conferinţa de lansare a avut loc în data de 18 şi 19 aprilie la Suceava, în sala „Ştefan cel Mare” a Consiliului Judetean cu participarea dlui Codrin Scutaru, secretar de stat MMFPSPV, a dlui Iulian Aldea, consilier în cadrul aceluiaşi minister, a dnei Elena Tudor, director general al Direcţiei de Protecţia Copilului MMFPSPV şi a dnei Manuela Stănculescu, cercetator în cadrul CERME.

La întâlnire au participat primarii celor 8 localităţi din Suceava, directorii DGASPC din judeţele incluse în proiect, precum şi specialiştii implicaţi. Împreuna au făcut bilanţul celor doi ani de colaborare pentru ajutorarea copiilor vulnerabili denumiţi „invizibili” prin implicarea autorităţilor locale în soluţionarea problemelor cu care se confruntă aceştia.

În România sunt mii de copii invizibili. Ei sunt copii care nu pot merge la doctor şi la şcoală, sunt copii abuzaţi sau care nu au acte de identitate, copii care au la rândul lor copii. Sunt copii care pot fi părăsiţi de părinţii lor. Locul copiilor este în familie, dar unul din zece copii este în pericol de a fi părăsit. Este o cifră dureroasă care reflectă doar o parte din realităţile din România.

„Trebuie să avem grijă de toţi copiii noştri. Copiii noştri nu înseamnă numai copiii din familiile noastre, ci şi copiii vecinilor, copiii romilor, copiii abandonaţi, copiii cu dizabilităţi şi copiii “invizibili”. Toţi sunt copiii noştri şi aş dori ca societatea în ansamblu să acorde mai multă atenţie şi grijă tuturor copiilor. Părinţii sunt primii responsabili cu creşterea şi îngrijrea copiilor, dar să nu uităm că fără sprijinul autorităţilor, unii dintre ei nu o pot face. Acesta este motivul pentru care vom susţine orice iniţiativă menită să mobilizeze specialiştii şi autorităţile locale, care cunosc cel mai bine nevoile comunităţii”, a declarat Mariana Câmpeanu, ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice.

Declaratia doamnei ministru a fost întărită prin prezenţa la conferinţă a dlui. Codrin Scutaru, secretar de stat MMFPSPV, care a menţionat importanţa sistemului de asistenţă socială, a muncii fiecărui asistent social şi a salutat implicarea activă a UNICEF prin proiecte menite să conducă la dezvoltarea şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor sociale acordate copiilor din România.

Pentru a răspunde acestei situaţii, UNICEF în parteneriat cu Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Instituţiile Prefectului din judeţele Bacău, Botoşani, Buzău, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Vrancea, cu sprijinul Direcţiei Protecţiei Copilului din cadrul MMFPSPV a demarat în anul 2011 acest proiect. Asistenţii sociali împreună cu actorii locali (primari, medici, asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari romi, învăţători şi profesori, mediatori şcolari, preoţi, poliţişti) au acţionat astfel încât aceşti copii invizibili, aflaţi la risc, să primească ajutor la timp. De exemplu, un asistent social a ajutat un tată să îşi păstreze acasă bebeluşul pe care mama voia să îl părăsească într-un centru de plasament. Acum, Dănut se bucură din plin de dragostea tatălui, a bunicii şi a mătuşii, dezvoltându-se armonios. La un an şi jumătate, el este un copil vesel şi dornic să interacţioneze.

„De fiecare dată când suntem pe teren, câştigăm încredere că, împreună cu profesioniştii de aici, vom reuşi nu numai să îmbunătăţim politicile publice, dar şi să implinim visele copiilor. Este mai mult decât încurajator să avem certitudini că o investiție minimă – un asistent social, un asistent medical comunitar, un mediator şcolar în fiecare comunitate – poate face diferenţa şi poate elimina lipsurile din viaţa unui copil. Printr-o investiţie minimă putem sprijini cele mai vulnerabile familii pentru a face faţă greutăţilor şi a preveni astfel separarea de proprii copii”, a declarat Vochita Pop, specialist Protectia Copilului UNICEF România.

În anul 2011 proiectul a acoperit opt judeţe cu un număr total de 96 de comune, iar în 2012, 64 de comune. Anul trecut, prin intermediul proiectului, 12.000 de copii invizibili au beneficiat de sprijin astfel încât să poată creşte alături de familia lor, să fie protejaţi împotriva violenţei şi a oricărei forme de abuz, să aibă acces la servicii medicale şi să meargă la şcoală. Pentru anul 2013 au fost realizate o serie de ajustări necesare determinate în primul rând de dorinţa de a creşte eficacitatea şi eficienţa implementării modelului pachetului minim de servicii sociale de bază, crescând astfel potenţialul impactului direct asupra celor mai vulnerabile grupuri de copii şi a familiilor acestora.

Şi în anul 2013 proiectul vizează dezvoltarea capacităţii actorilor locali din mediul rural de a furniza servicii integrate, bazate pe comunitate, eficace şi eficiente, precum şi îmbunătăţirea cunoştinţelor, atitudinilor şi practicilor cu impact pe dezvoltarea şi protecţia copilului, cu accent pe reducerea tuturor formelor de violenţă asupra copilului în cadrul familiei şi în comunitate. Astfel, se urmăreşte consolidarea strategiei naţionale din domeniul prevenirii cu focus asupra eficientizării acesteia şi aducerea serviciilor sociale de bază cât mai aproape de beneficiari şi nevoile celor mai săraci şi marginalizaţi copii din România şi a familiilor lor. În total, în acest an, pentru aproximativ 5.900 de copii vor fi reduse riscurile de separare de familie şi a celor de violenţă. Până la sfârşitul anului vor fi create 32 de centre comunitare de sprijin şi consiliere pentru copii şi părinţi, repartizate câte patru în fiecare judeţ. Astfel, aproximativ 5.000 de părinţi şi aproximativ 10.000 de copii vor participa la grupuri de suport şi acţiuni comunitare.

De asemenea, în cursul acestui an se va finaliza definirea pachetului minim de servicii sociale de bază necesar a fi implementat la nivel comunitar, vor fi finalizate standardele de calitate ale serviciilor incluse în acest pachet, iar pe baza acestora se vor demara primele preparative de analizare şi testare a standardelor de cost astfel încât proiectul să poată fi extins la nivel naţional.

Atât MMFPSPV şi Direcţia Protecţia Copilului (DPC) din cadrul MMFPSPV, precum şi actori de la nivel judeţean precum Direcţiile Generale de Asistenţă şi Protecţie Socială (DGASPC) şi Prefecturile sunt parteneri strategici ai proiectului şi în anul 2013.

Despina Andrei, manager comunicare si strangere de fonduri UNICEF ROMANIA


Intră acum și în grupul de