Crestinii ortodocsi ii sarbatoresc, marti, pe Sfintii Imparati Constantin si Elena


Intră acum și în grupul de

Constantin si ElenaSfintii Constantin si Elena, „cei intocmai cu Apostolii”, sunt pomeniti in Biserica Ortodoxa, in fiecare an, in data de 21 mai, informeaza crestinortodox.ro

Potrivit sursei citate, sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena este strans legata de taina si puterea Sfintei Cruci – semnul central al religiei crestine. Sfantului Constantin i s-a aratat pe cerul amiezii semnul Crucii spre biruinta (In hoc signo vinces – “Intru acest semn vei invinge”), in pragul infruntarii cu paganul Maxentiu, iar Sfinta Elena, mama sa, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care Mantuitorul a fost rastignit. Sfanta Imparateasa Elena a trecut la Domnul la anul 327, putin dupa intoarcerea de la Ierusalim, iar Sfantul Imparat Constantin in 337, dupa 31 de ani de domnie.

Elena a intarit si a raspandit credinta ortodoxa. Traditia spune ca, datorita eforturilor Elenei, a fost gasit lemnul Sfintei Cruci, pe care a fost rastignit Iisus si au fost construite biserici la Bethleem, Golgota si pe muntele Maslinilor. Biserica a hotarat trecerea imparatului Constantin cel Mare si a mamei sale Elena in randul sfintilor, fiind praznuiti in fiecare an la 21 mai, ziua mortii lui Constantin.

In popor se spune ca tot ce se seamana dupa aceasta zi se usuca si ca cine va imparti cruciulite in ziua de 21 mai va iesi invingator din orice incercare. De asemenea, in ziua celebrarii acestor sfinti, in calendarul popular apare o sarbatoare dedicata pasarilor de padure, numita Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Se spune ca, in trecut, pentru a preintampina distrugerea strugurilor de catre grauri, multi podgoreni nu lucrau in ziua dedicata acestora.


Intră acum și în grupul de