Premierul Ponta a asistat la Liturghia de hram a sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, oficiata la Cacica (FOTO)


Intră acum și în grupul de

Mii de pelerini au fost şi anul acesta la sanctuarul naţional marian din Cacica cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. În afara celor din România, au fost prezenţi pelerini din Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia, iar la celebrările de anul acesta a fost prezent şi PS Joan Piris Frígola, episcop de Lleida -Spania.

Din programul celebrărilor de la Cacica a făcut parte pelerinajul tinerilor de miercuri, 14 august, ce a fost condus de PS Aurel Percă. Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 a constituit pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

Celebrările din ziua de joi au început la ora 06.00 cu sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 07.30 cu sfânta Liturghie greco-catolică urmate de liturghia în limba maghiară va fi la ora 08.30 şi liturghiile în limba polonă şi în limba germană, la ora 09.15.

La Liturghia de hram a sărbătorii Adormirii Maicii Domnului oficiată de episcopul de Iaşi a asistat şi premierul Victor Ponta care a fost însoţit de preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, de prefectul Florin Sinescu, de deputaţii PSD Eugen Uricec şi Gavril Mîrza, de secretarul executiv al PSD Suceava, Lorand Ercse.

La slujbă au participat şi deputatul minorităţii poloneze, Ghervazen Longher, ambasadorul Poloniei în România, Marek Szczygiel, precum şi alte personalităţi politice.

Episcopul Diecezei Romano-Catolice Iaşi, PS Petru Gherghel, a spus în cuvântul său către pelerinii prezenţi, joi, la Cacica, la Sfânta Liturghie Pontificală cu prilejul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului,  că “Fecioara Maria a fost onorată şi cinstită  de însuşi Dumnezeu”.

“Cu pruncul Isus în braţe, ea a ţinut să orienteze fiecare creştin şi creştină, dar mai ales fiecare mamă, nu atât spre coroana sa din aur sau argint, ci spre coroana sa cerească, Fiul lui Dumnezeu făcut om şi Fiul ei, pe care ea l-a adus pe pământ prin lucrarea specială a Duhului Sfânt. De mii de ani, icoana Maicii Domnului cu pruncul în braţe îndreaptă spre mamele creştine o chemare sfântă. Acest lucru, într-un chip deosebit,  se întâmplă, astăzi, aici , la Cacica, unde o întâlnim pe mama noastră, pe Maria, mama tuturor creştinilor, cu pruncul ei în braţe”, a spus PS Petru Gherghel.

Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei „Madona Neagră” de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găseşte în frumoasa regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului şi la 36 de km de Suceava. Bazilica se află în centrul localităţii, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajişti, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lwow: Josef Bilcewski şi Josef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului şi a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional, iar în anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de „basilica minor”.


Intră acum și în grupul de