Peste o suta de localitati sucevene nu au post fix de telefonie


Intră acum și în grupul de

Masurile adoptate de ANRC pornesc de la situatia si caracteristicile prezente ale pietei romanesti de comunicatii. In scopul unei evaluari cat mai precise a acestei situatii, oficiile teritoriale ale ANRC au cules si verificat in teren date legate de accesul la servicii de comunicatii, in cadrul unui studiu cu titlul „Oglinda Comunicatiilor”, realizat in perioada 26 iulie -29 octombrie 2003.

Rezultatele preliminare ale acestei cercetari releva faptul ca, in perioada mentionata, cea mai ridicata rata de penetrare a telefoniei fixe in teritoriu se inregistra in judetul Sibiu, cu o valoare de 26.12%, acesta fiind indeaproape urmat de judetele Timis (24.94%), Brasov (24.28%) si Constanta (23.70%). Rata de penetrare a telefoniei fixe la nivel national este de aproximativ 20%, cel mai scazut nivel de penetrare atingandu-se in judetul Ilfov, cu o valoare de 9.02%. In municipiul Bucuresti, existau in perioada efectuarii studiului, un numar de 756 514 abonati la serviciile de telefonie fixa.

Cel mai mare numar de localitati fara acces la servicii de telefonie fixa a fost inregistrat in judetul Valcea, unde existau 202 localitati neacoperite de reteaua publica fixa. Hunedoara, Vaslui, Alba, Dolj, Suceava, Caras-Severin si Cluj au de asemenea un numar de peste 100 de localitati in care nu exista nici macar un telefon public cu plata sau un post telefonic.

Judetele cu cel mai mic numar de localitati fara acces la serviciile de telefonie fixa sunt: Maramures (1 localitate), Covasna (3 localitati) si Brasov (4 localitati).

In ceea ce priveste accesul utilizatorilor finali la serviciul de telefonie mobila, studiul a indicat faptul ca judetele cu cel mai ridicat numar de localitati aflate in afara ariei de acoperire a serviciului de telefonie mobila sunt Buzau si Alba. Totodata, acestea sunt si singurele judete pentru care numarul localitatilor neacoperite depaseste cifra de 100. In judetele Bihor, Calarasi, Ialomita, Ilfov, Olt nu exista localitati in afara ariei de acoperire a telefoniei mobile.

Serviciile de CATV au un grad mai mare de acoperire, infrastructura de cablu fiind bine dezvoltata la nivel national. Cu toate acestea, exista inca un numar mare de localitati care nu au acces la servicii de televiziune prin cablu. Astfel, in urma studiilor efectuate de personalul ANRC s-a constatat ca judetul cu cel mai mare numar de localitati in care nu sunt inca accesibile servicii CATV este judetul Alba (650 localitati), urmat in ordine descrescatoare de judetele Hunedoara (452 localitati), Vaslui (428 localitati) si Iasi (390 localitati).

Presedintele ANRC a aratat ca aceasta situatie poate fi solutionata pe doua cai: in primul rand prin dezvoltarea pe baze comerciale a infrastructurii si a ofertelor de servicii, dar si prin mecanismele serviciului universal. „Extinderea serviciilor de comunicatii electronice si asigurarea accesului consumatorilor din zonele devaforizate, cu acces dificil la infrastructura de comunicatii, sau al accesului persoanelor cu nevoi speciale se pot realiza prin eforturi conjugate, ale industriei de comunicatii care este partenerul de la care asteptam cel mai substantial suport in aceasta directie si ale autoritatilor statului, care trebuie sa intervina pentru a asigura climatul favorabil pentru investitii si dezvoltarea rapida a competitiei,” a declarat Ion Smeeianu.


Intră acum și în grupul de