”Stiu, vreau si pot sa conduc Primaria Sucevei”


Intră acum și în grupul de

Reporter-Domnule Lungu, candidati acum pentru functia de primar al municipiului Suceava dupa ce in urma cu patru ani v-ati incercat sansele la deputatie. Care credeti ca sint atuurile dumneavoastra in fata contracandidatilor?

Ion Lungu-Referitor la intrebarea dumneavoastra consider ca in anul 2000, eu am cistigat un mandat de deputat, dupa o campanie dinamica dusa in „teren”, dar in culise a fost declarata cistigatoare o alta persoana. Revenind la actuala candidatura, cea pentru postul de primar al municipiului Suceava, consider ca toti candidatii inscrisi in competitie sunt oameni valorosi si fiecare are atuurile sale pentru a cistiga aceasta competitie drept pentru care ii stimez. Cred ca un primar la nivelul unui municipiu resedinta de judet trebuie sa aiba o serie intreaga de calitati, dar in mod special urmatoarele doua: sa aiba experienta manageriala si sa fie un bun gospodar. Cred ca indeplinesc aceste doua conditii, avind o bogata experienta manageriala atit la nivel general cit si in domeniul economic indeplinind functii de contabil sef, director economic si director executiv. Trebuie sa avem in vedere faptul ca la ora actuala una din problemele cele mai grave cu care se confrunta Primaria Sucevei o reprezinta criza financiara, bugetul fiind dezechililibrat, inregistrindu- se datorii de sute de miliarde de lei, in primul rind din cauza fundamentarii gresite a bugetului prin supraestimarea veniturilor, ceea ce conduce la un grad de executie redus (60% in anul 2003). Fiind de profesie economist cred ca am un atu in raport cu ceilalti candidati. De asemenea cred ca am dovedit, pe unde am trecut, ca am calitati de bun gopodar si administrator. Nu in ultimul rind virsta, 42 ani, care cred ca este una optima pentru acumulare profesionala si putere de munca. Intr-o propozitie, vreau sa spun ca stiu, vreau si pot sa conduc Primaria Sucevei.

R-Ce tactici veti folosi pentru a cistiga voturile sucevenilor?

I.L.-Principala mea tactica in campania electorala pentru a cistiga voturile sucevenilor este campania din usa in usa, adica de a discuta cit mai mult in mod direct cu cetatenii, pentru ca am capacitatea de a-i intelege si asculta, deoarece in cariera mea profesionala am parcurs toate etapele de la muncitor pina la director. In acest mod ma vor cunoaste personal si voi afla de la „prima sursa” care sunt problemele reale ale cetatenilor.

R-Care sint elementele de baza ale ofertei electorale pe care o veti propune locuitorilor municipiului Suceava?

I.L-Oferta electorala a echipei liberale poate fi, in principal, sintetizata prin: avem stiinta de a crea venituri proprii, altele decit impozitele si taxele locale. Asadar, elementele de baza ar fi:

-relaxarea fiscala a taxelor si impozitelor locale platite de populatie, concomitent cu atragerea de fonduri de finantare a unor investitii mari prin parteneriat public-privat;

-participarea cetatenilor la procesul de elaborare a bugetului local prin constituirea „Comitetului consultativ de buget” format din oameni de afaceri, manageri, directori de scoli, spitale, simpli cetateni, cu rol de stabilire a prioritatilor de cheltuire a banilor publici si a investitiilor ce urmeaza a fi realizate;

-reabilitarea tuturor celor 237 strazi si alei din municipiu, prin executarea de lucrari profesioniste, cu termen de garantie de 3-4 ani, nu prin plombare cum se intimpla azi; redarea in circulatie a strazilor Cernauti si Amurgului;

-stabilirea strategiei de incalzire a municipiului Suceava pe termen lung, prin transformarea actualelor puncte termice in centrale zonale pe gaz metan sau alta sursa de combustibil;

-punerea in practica a unui proiect de locuinte sociale, prin mansardarea blocurilor fara sarpanta, cu acordul locatarilor, prin executarea in contrapartida de lucrari de refacere a hidroizolatiilor si fatadelor, prin construirea de locuinte din structura usoara, care sunt relativ ieftine si nu este necesar teren pentru constructie;

-alimentarea cu apa din sursa Berchisesti, a cartierului Burdujeni;

-realizarea de canalizare in cartierul Itcani;

-rezolvarea problemei ciinilor comunitari prin amenajarea urgenta a unor adaposturi speciale;

-modernizarea bazarului, modernizarea pietelor agroalimentare Burdujeni si George Enescu, infiintarea unei piete agroalimentare in cartierul Obcini;

-finalizarea blocurilor 30L, 20, 21 si 22 incepute in cartierul Obcini;

-alocarea unui teren pentru un cimitir in Itcani;

-achizitionarea de spatii pentru gradinite in cartierele Burdujeni si Obcini;

-amenajarea a doua gropi de gunoi ecologice,una in zona Burdujeni si alta in zona Scheia;

-refacerea fatadelor la blocurile care necesita interventii urgente in acest sens, prin colaborarea dintre primarie si asociatiile de proprietari;

-sprijinirea sanatatii prin crearea unui fond special, destinat intretinerii si modernizarii spitalului din municipiul Suceava;

-preluarea, amenajarea si transformarea parcului dendrologic „Cetate” in spatiu de agrement, amenajarea de parcuri in cartierele Burdujeni si Obcini;

-preluarea si modernizarea stadionului municipal, atragerea unor investitori interesati, pentru a face fotbal de peformanta la Suceava;

Programul nostru de administrare a municipiului Suceava cuprinde multe alte elemente cu referire la tineret, cultura, sport si siguranta cetateanului.


R-In acesti ani s-au promis multe dar s-a facut destul de putin. Ce ar mai fi de promis pentru a suci mintile electoratului?

I.L.-Aveti perfecta dreptate. Toti promit si, daca ne uitam la ofertele electorale, multe din ele au elemente comune. Aici eu am o vorba: „omul sfinteste locul”. Conteaza in primul rind persoana care poate sa puna in practica cele promise, dar conteaza foarte mult si ce are de spus. Eu spun ca pot crea venituri. Ei spun ca pot cheltui. Bineinteles ca si eu voi cheltui, dar, asa cum am mai spus, o voi face cu consultarea comunitatii.


R-Credeti ca o Primarie ar putea fi condusa mai bine de un economist decit de un inginer sau de un sociolog? Are importanta profesia primarului pentru a asigura succesul administrarii unui municipiu?

I.L.-Daca as fi egoist as spune ca omul ideal ar fi un economist pentru ca eu sunt, dar in acelasi timp experienta imi spune ca cel mai important este sa fie un om care poate fi primar, sa fie „omul potrivit la locul potrivit”, sa fie „omul care sfinteste locul” deci sa fie cel care poate rezolva problemele Sucevei. Eu cred ca pot face aceasta.


R-Multi dintre suceveni sint dezamagiti de modul in care se face politica si de politicieni in general, fiind hotariti sa-i sanctioneze prin neprezentarea la vot. Care ar fi mesajul dumneavoastra pentru acesti oameni?

I.L.-Desi mi se pare normal ca oamenii sa fie nemultumiti de prestatia clasei politice, cred ca modul de sanctionare prin neprezentare la vot nu rezolva problemele, ci dimpotriva le agraveaza. Intr-o democratie schimbarea se face prin vot, si cu toate ca votul nu este obligatoriu el este o datorie de onoare, iar cine nu se prezinta la vot nu are dreptul moral sa critice sau sa injure.

Mesajul meu este ca cetatenii sa se prezinte la vot si sa voteze in cunostinta de cauza, pentru a putea schimba ceva in municipiul Suceava. Dar cel mai important este ca cei care doresc sa fie mai bine in oras sa vina la vot.

R-Ati detinut in acest mandat calitatea de consilier local. Cum ati aparat din aceasta calitate interesele locuitorilor municipiului Suceava de la care acum asteptati votul?

I.L.-Consilierii liberali cred ca au fost cei mai activi in actualul mandat, fiind singurii care au avut cele mai multe initiative in comisii, prin interpelari, proiecte de hotariri. Poate ca nu intotdeauna actiunile noastre au fost eficiente, din cauza masinii de vot a PSD-ului din consiliu, care ne-a respins initiativele. Am avut initiative in domenii ca termoficarea, asigurarea cu apa potabila, transportul public, acordarea de facilitati fiscale persoanelor care efectueaza lucrari la apartamentele proprii, dar, dupa cum am spus, ele au fost respinse sau neaplicate chiar daca au fost hotariri de consiliu (cazul acordarii a 30 miliarde pentru reabilitarea retelelor termice in anul 2001, cind Termica nu era preluata de primarie).

Consider ca am fost cei mai activi si cu viitoarea echipa putem construi viitorul Sucevei.

R-Ati intimpinat piedici in exercitarea in bune conditiuni a mandatului de consilier local?

I.L.-Ca in intreaga tara, si la noi majoritatea artificiala a PSD-ului a functionat. Noi spunem ca a functionat impotriva cetatenilor. Ei vor decide. Totusi am fost cei mai activi consilieri municipali. Ati spus-o si dvs., a spus-o si populatia.

R-Ce trebuie sa stie electoratul despre candidatii PNL pentru Consiliul Local Municipal Suceava la alegerile din vara ?

I.L.-Echipa cu care PNL ataca Primaria Sucevei este o echipa de profesionisti. In primul rand dvs. ati constatat, prin sondajele facute, ca sunt cei mai buni. Pentru noi conteaza mai mult ce credeti dvs. despre ei decat ce credem noi despre ei. Oricum sigur este ca sunt mai buni decit celelalte echipe, ca au idei mai bune si ca au expertiza.


R- Va asteptati la fraude la alegerile din iunie?

I.L.-Desi nu fac o obsesie din aceasta, avind in vedere brambureala care a fost la urne la votarea Constitutiei, nu este exclus sa existe asemenea tentative si la alegerile locale. Speram ca reprezentantii nostri la urne si cei ai societatii civile sa-si faca datoria pentru a preintimpina acest lucru.


Intră acum și în grupul de