Promisiunile mele sint angajamente


Intră acum și în grupul de

Reporter-Domnule Ionescu, veti ataca la alegerile locale din iunie un nou mandat de primar. Ce argumente ati adunat in acesti patru ani ca sa convingeti sucevenii ca meritati sa „continuati impreuna”?

Marian Ionescu-Argumentele mele sunt lucrurile pe care le-am realizat in acest mandat. As remarca aici noul sediu al Primariei, sediul Politiei si al „micii primarii” din cartierul Burdujeni, construirea de locuinte pentru tineri, mai exact a unui numar de 96 de apartamente finantate prin ANL si a 80 de locuinte sociale finantate prin credite externe garantate de Guvern si atragerea de investitori straini care au creat noi locuri de munca pe piata suceveana si care au suplimentat bugetul municipiului prin plata taxelor si impozitelor locale. Ma gindesc indeosebi la METRO si DEDEMAN nume sonore pe piata romaneasca meritul Primariei fiind acela ca a reusit sa convinga investitorii respectivi sa construiasca in Suceava. In actualul mandat am realizat diferite lucrari pentru buna functionare a sistemului de distributie a agentului termic, care au „inghitit” peste 11 miliarde de lei, si nu cred ca cineva va putea spune ca in acesti ani nu a fost caldura sau apa calda in municipiul Suceava. Lucrarile de stabilizare in zona versantului de NE, ca si cele de canalizare, au insemnat un efort bugetar de aproximativ 8 miliarde de lei, investitiile in reabilitarea si retehnologizarea statiei de epurare s-au ridicat la 10 miliarde de lei, iar prin colaborarea cu Ministerul Mediului din Danemarca au fost executate lucrari de 1,2 miliarde de lei, acestea urmind sa continue. Pentru asta Primaria a intocmit documentatia in vederea obtinerii unei finantari din partea Comisiei Europene in cadrul programului ISPA. De mentionat ca invatamintul din municipiu nu a avut de suferit sub mandatul meu si asta pentru ca am efectuat lucrari la unitatile scolare care au insemnat eforturi bugetare considerabile, aproximativ 30% din buget fiind folosit in aceasta directie. Apoi, pentru prima data s-a investit serios in modernizarea pietelor si aducerea lor la un standard civilizat, efortul bugetar ridicindu-se la circa 10 miliarde de lei. Sa nu uitam salubrizarea orasului pentru care anual s-au cheltuit 12 miliarde de lei. Apreciez ca an de an gradul de salubrizare a municipiului a crescut, iar prin venirea firmei ROSAL pot sa spun ca problema s-a rezolvat si ca locuitorii sunt multumiti de curatenia orasului. Mai amintesc faptul ca am asigurat protectia sociala pentru familiile defavorizate pentru care s-au cheltuit circa 30 de miliarde de lei, insemnind ajutoare sociale, ajutoare de urgenta si hrana la cantina de ajutor social si ca am reinfiintat Galeriile de Arta. Oamenii ma vor intreba probabil cit am realizat din ceea ce am promis in 2000. Le pot raspunde ca s-au facut cam 80- 90% din lucrurile pe care le-am promis in urma cu patru ani.

R-Ati trecut la capitolul realizari achizitionarea unui nou sediu al Primariei. De ce este atit de importanta aceasta realizare?

M.I.-In primul rind vreau sa spun ca era necesara achizitionarea unui nou sediu al Primariei si ca acest lucru a fost prins in programul meu electoral din 2000. Nu se mai putea desfasura activitatea in cladirea Tribunalului. Primaria este emblema orasului si Suceava avea nevoie de asa ceva. Prin cumpararea sediului fostei Banci Agricole am facut economii importante la bugetul local. Dupa calculele mele daca ne-am fi apucat sa construim o cladire din temelii ne-ar fi costat cu vreo 300 de miliarde de lei mai mult si in plus ridicarea noului sediu ar fi luat cam 3-4 ani de zile. Sediul actual este unul functional, iar sucevenii nu mai stau la cozi interminabile si in consecinta nu fac risipa de timp si de nervi. Achizitionarea noului sediu nu este numai meritul meu ci si al Consiliului Local, conducerii Prefecturii, Consiliului Judetean si al Guvernului. Mai vreau sa spun ca prin aceasta realizare am demonstrat ca sunt un bun gospodar, pentru ca un bun gospodar trebuie sa-si faca mai intii o casa.


R-Ce ati mai putea promite sucevenilor?

M.I.-Din capul locului vreau sa va spun ca promisiunile mele vor deveni angajamente. Consider ca trebuie sa „continuam impreuna” pentru a duce la bun sfirsit lucrurile incepute in acesti ani. In primul rind vreau sa pun in practica proiectele pe care le-am demarat in acest mandat si pentru care am reusit atragerea de fonduri europene. Este vorba de reabilitare retelei de alimentare cu apa potabila prin programul ISPA, investitie in valoare de 70 de milioane de euro si reabilitarea retelelor termice prin programul „Suceava- utilitati si mediu la standarde europene”. Oferta mea electorala prevede de asemenea, finalizarea blocurilor 30, 20, 21, 22 din Obcini, finalizarea locuintelor la blocurile 31 si 32, construirea a 147 de apartamente prin ANL in Burdujeni si a altor 250 in zona METRO , reabilitarea retelei stradale, consolidarea versantului de NE prin investitii de 30 de miliarde de lei, crearea a peste 16.000 de noi locuri de munca, realizarea unui parc public modern care sa uneasca centrul orasului cu Cetatea de Scaun si zona de agrement de pe platoul cetatii, construirea de sali de sport la cinci unitati scolare, realizarea unei gropi ecologice moderne de depozitare a deseurilor menajere in parteneriat cu Consiliul Judetean si municipiile vecine, sprijinirea dezvoltarii turismului, a intreprinderilor mici si mijlocii, consultarea cetatenilor in adoptarea proiectelor si hotaririlor de importanta majora pentru localitate. Vreau sa mentionez ca pentru realizarea a cea ce mi-am propus ma bazez pe atragerea de fonduri externe pentru ca bugetul nu permite decit o cosmetizare a problemelor cu care se confrunta orasul. Am capatat suficienta experienta in administratie fiind consilier judetean in perioada 1992- 1996, apoi consilier local intre anii 1996- 2000 dupa care primar din anul 2000 si cred ca nu mai sunt un visator. Toti fac promisiuni insa ele nu au acoperire.


R-Una din cele mai importante probleme ale municipiului o reprezinta strazile, starea lor proasta atragindu-va criticile cetatenilor si ale adversarilor politici. Ce e de facut pentru ca drumurile din municipiul resedinta de judet sa arate asa cum trebuie?

M.I.-Intr-adevar mai avem multe de facut pentru a aduce strazile din oras la un standard corespunzator, reabilitarea retelei de drumuri reprezentind in acest moment prioritatea Primariei. Sigura solutie pentru a aduce strazile la un standard corespunzator este atragerea de fonduri externe si pentru asta vom „lupta” in perioada urmatoare. Cei care spun ca vor rezolva problema strazilor numai cu bani de la bugetul local sunt niste mincinosi. Daca ar fi sa ne bazam doar pe resursele locale, ne-ar trebui 10 ani de zile pentru a aduce reteaua stradala din municipiu la un standard corespunzator asta in conditiile in are am cheltui toti banii de la buget numai in acest scop. Trebuie sa mentionez ca nu s-au facut investitii consistente in drumuri pentru ca in urmatorii doi ani municipiul Suceava va fi un adevarat santier. Ma refer aici la demararea lucrarilor de inlocuire a retelelor de termoficare si a celor de alimentare cu apa prin programele ISPA si „Suceava- utilitati si mediu la standarde europene”.


R-Ati acordat o importanta deosebita relatiilor externe realizind primele parteneriate cu orase din strainatate. Au fost benefice aceste legaturi?

M.I.-Nu poti sa progresezi daca nu ai contacte cu exteriorul. Intr-adevar am reusit sa incheiem parteneriate cu orasul Sosnowic din Polonia si Cernauti din Ucraina si s-au facut demersuri pentru infratirea cu orasul Lamia din Grecia. Am mai trimis, de asemenea, o scrisoare de intentie orasului Lyon din Franta, urmind ca pina la sfirsitul anului sa primim vizita unei delegatii franceze. Am acordat o importanta deosebita relatiilor externe si amintesc aici participarea mea, in delegatia Romaniei, ca membru al Comisiei de Coeziune Sociala, la sesiunile Congresului Puterilor Locale si Regionale din Europa precum si la mai multe conferinte europene si mondiale. Prezenta mea la aceste intruniri la nivel inalt reprezinta dovada aprecierii de care orasul Suceava se bucura atit in tara cit si intre natiunile Europei. Prietenii pe care ni i-am facut in Europa ne vor sprijini, vor face lobby pentru noi in vederea atragerii de fonduri pentru dezvoltare locala.


R-Contracandidatii dumneavoastra la functia de primar au inceput deja sa va atace. Ce metode veti folosi pentru a riposta?

M.I.-In orice caz nu metode de razboi. Sper sa fie o campanie electorala civilizata, in care lupta sa se duca in idei, in proiecte, iar oferta cea mai buna sa cistige. Nu vreau sa fie un razboi intre persoane. Cred ca am argumentele necesare pentru a convinge populatia sa-mi de-a votul. Vreau sa continui proiectele de dezvoltare pe care le-am inceput in acest mandat. Consider ca a trecut vremea experimentelor la Primarie. Sucevenii nu mai au nevoie de asa ceva. Cetatenii vor confirma daca am facut sau nu ceva pentru oras si daca merit sa merg mai departe. Oricum, fac un apel contracandidatilor mei la o campanie curata si civilizata la finele careia sa ne dam mina.


R-Ati primit in audienta in acesti ani mii de persoane. Ati reusit sa le rezolvati problemele?

M.I.-In limitele competentelor pe care mi le-a dat legea unora le-am rezolvat problemele altora nu. Cert este ca am stat de vorba cu toti cei care au venit la Primarie chiar si in zilele in care nu am avut programate audiente. Consider ca acesta a fost punctul meu forte. Este foarte important sa asculti omul care vine la tine cu speranta, iar daca nu poti sa-l ajuti macar sa-i spui o vorba buna.


R-Care este mesajul dumneavoastra pentru suceveni?

M.I.-Mesajul meu pentru suceveni este urmatorul : sa continuam impreuna. De ce? Pentru ca stiu ce am de facut, pentru ca sunt tinar si mai pot face ceva pentru oamenii acestui oras.


Intră acum și în grupul de