Consiliul Local Suceava a aprobat majorarea pretului de productie al gigacaloriei


Intră acum și în grupul de

sedinta cl5

Întrunit vineri, în şedinţă extraordinară, Consiliul Local Suceava a aprobat, în unanimitate, majorarea prețului gigacaloriei produse de Termica SA la 445 de lei.

CL Suceava s-a întrunit înaintea ședinței asociației creditorilor, pentru a dezbate un proiect de hotărâre, inițiat de primarul Ion Lungu, la cererea administratorilor judiciari care au solicitat majorarea preţului gigacaloriei de la 274 de lei la 445,16 lei, ca o condiție minimă pentru ca asociația creditorilor să fie de acord cu reluarea furnizării căldurii în sistem centralizat.

Primarul a explicat că populaţia va plăti preţul de 185 de lei pe gigacalorie, diferenţa urmând să fie achitată de municipalitate.

Liderul grupului PDL din CL Suceava, Lucian Harșovschi, a propus ca majorarea de preț să fie valabilă doar până în data de 9 noiembrie, când ar urma să intre în funcțiune noua centrală termică administrată de o firmă privată, iar prețul gigacaloriei va fi de 116 lei, amendament respins de majoritatea USL care a arătat că prețul gigacaloriei produsă de noua centrală termică este deja stabilit.

Consilierii locali au votat ulterior, în unanimitate, majorarea prețului gigacaloriei la 445 de lei, toate grupurile politice subliniind că doresc să fie furnizată căldură în municipiu.

Directorul Termica SA, Ovidiu Dumitrescu, a declarat că, tehnic, societatea este pregătită să furnizeze căldură dacă asociația creditorilor va fi de acord și dacă se întrunesc condițiile legale, ca trei nopți consecutive, temperaturile atmosferice să fie sub zece grade Celsius. El a arătat că în noaptea de joi spre vineri, temperatura medie nocturnă a fost de 9,8 grade Celsius, iar prognoza este că vremea continuă să se încălzească. Totodată, el a arătat că va trebui ca și asociațiile de proprietari să dorească să primească agent termic, exemplificând cu situațiile înregistrate anul trecut când, în condiții mult mai vitrege, se furniza agent termic, iar locatarii închideau căldura de la intrarea în bloc.

Prezent la ședința CL Suceava, președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că au fost îndeplinite cerințele creditorilor pentru furnizarea de căldură în municipiu și a subliniat că dacă se îndeplinesc condițiile legale, Termica este obligată să furnizeze agent termic. ”Furnizarea căldurii nu este aleatorie că nu e un butic din bazar care dă sau nu marfă. O eventuală nefurnizare poate fi infracțiune”, a spus Nechifor.

La rândul său, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a transmis consilierilor locali să fie atenți și să găsească și o soluție în ceea ce privește asigurarea serviciului de transport și distribuție a agentului termic după ce fi pusă în funcțiune noua centrală.

Tribunalul Suceava a decis, la jumătatea lunii iunie, deschiderea procedurii de insolvenţă a Termica, la cererea formulată de directorul general şi administrator al societăţii, Ovidiu Dumitrescu. Datoriile totale ale Termica SA se ridică la 45,9 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 26 de milioane de lei, către furnizorul de cărbune Unicom Holding.

Sucevenii nu beneficiază de căldură în sistem centralizat, deşi de două săptămâni temperaturile nocturne sunt sub 10 grade Celsius şi, conform legislaţiei, ar fi trebuit să se furnizeze agent termic.

 

………………………………………………………………………………………………………………………..

Sedinta extraordinara a Consiliului Local Suceava

TEXT LIVE

Presedintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Baisanu, participa la sedinta extraordinara a CL Suceava privind deblocarea situatiei cu livrarea caldurii catre suceveni.

La sedinta au sosit si presedintele CJ, Catalin Nechifor, prefectul Florin Sinescu si senatorul PSD, Ovidiu Dontu.

Grupul de consilieri PDL cere ca pretul la populatie sa ramana acelasi, diferenta urmand a fi platita din bugetul local. PDL vrea ca din data de 9 noiembrie, gigacaloria sa fie de 116 lei plus TVA, plus costurile distributiei.

CL (majoritatea USL) a respins amendamentul PDL.

CL a aprobat, in unanimitate, majorarea pretului de productie la gigacalorie.

Alexandru Baisanu: „Fiecare dintre noi sucevenii, indiferent daca facem politica, ne dorim sa avem caldura in casele oamenilor. Termica s-a aflat sub obladuirea si conducere a CL si a Primariei. Nu am sa mai spun cine a dus-o in faliment si de ce a fost nevoie de a crea o noua centrala. Asta o vor stabili cei in drept. Evident, vor trebui gasiti vinovati. Din nefericire, nu ati facut decat sa votati un proiect. Cred ca CL trebuia sa discute cu cei care hotarasc destinele Termica. Termica nu mai e condusa de CL sau Primarie. cred ca e important sa avem o discutie cu cei care au bani de primit de la Termica ca ei sa inteleaga asa cum au mai inteles. Il rog pe directorul de la UNICOM sa inteleaga criza si sa ofere posibilitatea sucevenilor de a sta in caldura. Mingea e la ei.”

Grupul PDL a anuntat ca paraseste sedinta pentru ca are si alte lucruri de rezolvat.

Caldura nu va putea fi reluata la Suceava pentru ca minima noptii de joi spre vineri a fost de 10 grade si nu mai sunt indeplinite conditiile legale de furnizare.

Catalin Nechifor:  „Nu vor fi cresteri suportate de populatie pentru caldura si apa calda. Furnizrea e obligatorie, in conditiile legii, altfel e infractiune. Practic, azi, inteleg ca ati repus in drepturi si Termica. Era nevoie de un pret de referinta a caldurii.”

Ovidiu Dontu: „Am participat la sedinta tehnica de la Prefectura pentru stabilirea unui parcurs pentru caldura in Suceava. A reiesit ca decizia HCL a fost un pas important.”


Intră acum și în grupul de