Presedintele CJ Suceava: Asteptam o rectificare bugetara pozitiva la sfarsitul lunii octombrie-inceputul lui noiembrie


Intră acum și în grupul de

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, marţi, la o întâlnire cu primarii din judeţ, că se aşteaptă la o rectificare bugetară pozitivă şi că fondurile se vor aloca prioritar primăriilor care sunt în situaţii financiare dificile.

Nechifor le-a spus primarilor că în scurt timp se vor afla indicatorii macroeconomici în baza cărora se va face rectificarea bugetară, arătând că ritmul de creştere e mare, de peste 2 la sută, dar nu este spectaculos astfel încât să asigure fonduri îndestulătoare.

Nechifor&Sinescu2

El a arătat că perioada actuală nu este foarte simplă pentru că anul viitor este nevoie de 2,5 miliarde de euro pentru creşterea pensiilor şi salariilor, dar şi alţi trei miliarde de euro pentru plata împrumutului de 20 de miliarde de euro de la FMI, BM şi CE.

Nechifor a subliniat că România, unde este economie de consum, este nevoie de salarii şi pensii mai mari, menţionând că atât timp cât nu sunt bani în buzunarele cetăţenilor nu este consum şi economia nu funcţionează.

El le-a mai spus că nu trebuie să se aştepte la lucruri miraculoase la rectificarea bugetară care ar putea fi făcută la sfârşitul acestei luni sau la începutul lunii viitoare, precizând că vor avea prioritate autorităţile publice aflate în dificultate financiară extremă.

Preşedintele CJ Suceava le-a mai explicat primarilor că perioada actuală este una între programările europene de finanţare întrucât se încheie exerciţiul financiar 2007-2013 şi se pregăteşte cel din perioada 2014-2020.

El a menţionat că acum se poate face un efort pentru obţinerea de finanţări pe programul care se încheie întrucât sunt realocări de fonduri sau resturi de finanţare care se pot fructifica.

Cătălin Nechifor le-a mai spus primarilor că ar trebui să găsească şi surse de finanţare private, să găsească proiecte de afaceri în localităţile lor pe care să le livreze apoi celor interesaţi astfel încât autoritatea publică să producă profit pentru comunitate.

Ştiu că sunt firme care vor să vină în România, dar trebuie să ştim să vindem un proiect. Mergeţi pe studii de fezabilitate cu generare de profit şi locuri de muncă”, i-a îndemnat Nechifor pe primari.

El şi-a exprimat încrederea că va fi adoptată legea parteneriatului public-privat astfel încât să se poată realiza, transparent,  proiecte  generatoare de profit.

Nechifor i-a spus în mod special primarului din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, că ar trebui să facă un astfel de parteneriat public-privat pentru finalizarea lucrărilor la pârtia de schi de pe Rarău.

Nechifor a mai spus că el va încerca să discute cu reprezentanţii unei firme japoneze să investească într-un parc industrial din judeţ.

Preşedintele CJ Suceava a mai anunţat primarii că după 1 noiembrie va fi organizat un seminar pentru pregătirea perioadei de finanţare europeană 2014-2020, menţionând că se va afla la Comitetul Regiunilor la Strasbourg unde se va adopta poziţia autorităţilor regionale privind acest exerciţiu financiar. „Este clar că viitoare finanţare nu va mai fi axată pe coeziune socială, ci pe competitivitate”, a spus Nechifor.

Preşedintele CJ Suceava a mai declarat că şi Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova se va modifica şi va fi divizat în două, POC România-Ucraina şi POC România-Republica Moldova.

El a recunoscut că a fost mai dificil să fie accesate fondurile pe POC România-Ucraina-Republica Moldova întrucât trebuiau propuse proiecte cu impact în Republica Moldova, dar că POC România-Ucraina va putea fi mai bine fructificat în cooperare cu partenerii judeţului Suceava din Ucraina, în special din Cernăuţi.


Intră acum și în grupul de