Reglementari privind raspunderea penala pentru falsificare de moneda


Intră acum și în grupul de

Astfel, persoanele juridice, cu exceptia statului, a autoritatilor si a institutiilor publice, raspund penal, in cazul infractiunilor de falsificare de monede sau de alte valori prevazute in art. 282 si art. 284 din Codul Penal, precum si a infractiunii de detinere de instrumente in vederea falsificarii de valori, prevazuta de art. 285 din Codul penal, savarsite in numele sau in interesul persoanelor juridice, de catre organele sau reprezentantii acestora.

Raspunderea penala a persoanei nu exclude raspunderea penala a persoanei fizice care a participat la savarsirea aceleiasi fapte.

Pedepsele care se aplica persoanei juridice pentru infractiunile mentionate sunt:
– amenda, ca pedeapsa principala;
– suspendarea activitatii sau a uneia dintre activitatile persoanei juridice, ca pedeapsa complimentara. Pedeapsa complimentara a suspendarii activitatii sau a unei dintre activitatile persoanei juridice poate fi aplicata pe o durata de la 1 la 3 ani si consta in interzicerea activitatii respective.

Infractiunea prevazuta la art. 282 alin. (1) si (2) din Codul penal (Falsificarea de moneda metalica, moneda de hartie, titluri de credit public, cecuri, titluri de orice fel pentru efectuarea platilor sau falsificarea oricaror alte titluri ori valori asemanatoare, precum si punerea valorilor falsificate in circulatie) savarsita de persoanele juridice se pedepseste cu amenda de la 10 milioane lei la 2 miliarde lei.

In cazul savarsirii infractiunii de catre persoana juridica in cond. art. 282 alin. (3) teza I (Falsificarea de moneda metalica, moneda de hartie, titluri de credit public, cecuri, titluri de orice fel pentru efectuarea platilor sau falsificarea oricaror alte titluri ori valori asemanatoare, precum si punerea valorilor falsificate in circulatie ar fi putut cauza o paguba importanta sistemului financiar) pedeapsa este amenda de la 15 milioane lei la 5 miliarde lei, iar daca este savarsita in conditiile art. 282 alin. (3) teza II, (falsificarea de moneda metalica, moneda de hartie, titluri de credit public, cecuri, titluri de orice fel pentru efectuarea platilor sau falsificarea oricaror alte titluri ori valori asemanatoare, precum si punerea valorilor falsificate in circulatie au cauzat o paguba importanta sistemului financiar), pedeapsa este amenda de la 25 milioane la 7 miliarde lei.

Tentativa la infractiunile prevazute in art. 282, savarsita de persoana juridica, se pedepseste, de asemenea, cu amenda.

Dispozitiile anterioare se aplica si in cazul in care infractiunea prevazuta la art. 282 priveste monede straine sau alte valori straine.

Infractiunea prevazuta la art. 285 din Codul Penal (Fabricarea ori detinerea de instrumente sau materiale cu scopul de a servi la falsificarea valorilor sau titlurilor enumerate in art. 282-284) savarsita de persoana juridica se pedepseste cu amenda de la 7 milioane lei la 1 miliard lei.

Dispozitiile prevazute in Partea generala a Codului penal se aplica in mod corespunzator si in cazul raspunderii penale a persoanelor juridice prevazute in prezenta lege.

Proiectul de Lege va fi transmis Parlamentului, spre dezbatere si adoptare.


Intră acum și în grupul de