OMV va prelua Petrom


Intră acum și în grupul de

OMV a depus cea mai buna oferta, ceilalti ofertanti au fost MOL- Ungaria si Occidental Oil and Gas Holding- Statele Unite ale Americii.

Analistii estimeaza ca valoarea tranzactiei se va ridica la un miliard de dolari.

Privatizarea Petrom este esentiala in procesul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana.

Societatea Nationala a Petrolului este interesanta datorita retelei extinse de benzinarii, a zacamintelor detinute si datorita terenurilor petrolifere concesionate in Kazahstan.

Petrom are doua rafinarii si aproximativ 600 de statii de benzina, acoperind jumatate din necesarul de combustibil al Romaniei.

E de asteptat ca privatizarea Petrom sa insemne si concedieri in randul celor aproape 60.000 de angajati ai companiei.

Statul roman detine 93% din actiunile Petrom si va vinde o treime din companie care, impreuna cu pachetul de actiuni noi-emise, va oferi cumparatorului controlul majoritar asupra companiei-51%.

Initial, au existat 15 oferte pentru privatizarea Petrom.

Unele firme importante au parasit insa, pe parcurs, competitia.

Pe langa cele care au renuntat singure, Guvernul a exclus un puternic consortiu din Statele Unite, Halliburton, motivand ca nu ar fi respectat conditiile de participare la privatizare.

Privatizarea amanata ani la rand, in pofida solicitarilor venite din partea institutiilor financiare internationale, a facut ca Petrom sa ramana cea mai mare companie de stat in domeniul petrolier din aceasta parte a Europei.


Intră acum și în grupul de