Autobuz electric in drive-test pe strazile Sucevei. Primarul spera ca anul viitor sa fie cumparate cu bani europeni primele autobuze electrice


Intră acum și în grupul de

Un autobuz electric a fost prezentat în cursul zilei de joi, acesta fiind produs de compania BYD, recunoscuta la nivel mondial ca cel mai mare producător de baterii reîncărcabile şi în ultimii ani drept cel mai important producător de autobuze propulsate de motor electric.

Interior autobuz electric-2

Autobuzul model K9 este 100% electric si functioneaza cu baterii reincarcabile bazate pe o tehnologie de ultima generatie. Acestea asigura autobuzului BYD o autonomie de 250km cu o singura incarcare in conditii de trafic urban, cea mai mare autonomie atinsa de un astfel de vehicul pana in prezent.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că speră să reuşească anul viitor, pe fonduri europene, să fie organizată o licitaţie şi să fie aduse autobuze electrice la Suceava.

El a spus că în ceea ce priveşte costurile este clar că preţurile de achiziţie sunt mai mari, dar ele se amortizează pe perioada exploatării. „În măsura în care noi vom face rost de bani europeni, va fi total avantajos pentru municipiul Suceava să aducem transportul electric în oraş. O dată prin fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană şi cu nişte costuri foarte mici în comparaţie cu cele de astăzi la întreţinerea şi la exploatarea autobuzelor în viitor”, a spus Lungu.

Primarul a precizat că se doreşte ca în municipiu să se constitue un parc de autovehicule electrice pentru transportul local, respectiv 35-40 de autobuze electrice, în perspectiva extinderii şi dezvoltării transportului public metropolitan.

Directorul Societăţii de Transport Public Local Suceava, Darie Romaniuc, a declarat la această prezentare că autobuzele electrice ar fi avantajoase pentru municipalitate în condiţiile în care acest tip de mijloc de transport nu poluează şi nu face zgomot.

Interior autobuz electric 1

Romaniuc a subliniat că introducerea vehiculelor electrice în oraşele Uniunii Europene reprezintă o prioritate de mediu, dar şi economică, precizând că problema cu care se confruntă aceste oraşe, emisiile de gaze, ar putea fi rezolvată cu maşinile electrice.

Directorul general al firmei CEFIN, ce a prezentat autobuzul, Stefano Albarosa, a spus că relaţia  cu municipalitatea Suceava este foarte bună, acesta fiind firma care a livrat din 2006 actualele autobuze care circulă în municipiu.

El şi-a exprimat încrederea că primele autobuze electrice care vor fi aduse la Suceava să fie aduse tot de firma pe care o reprezintă.

Stefano Albarosa

Directorul CEFIN a spus că autobuzul electric produs de compania BYD este complet nepoluant şi produce zgomot redus faţă de un vehicul propulsat de motorul clasic, conferă siguranţă şi confort sporit pasagerilor, funcţionează cu baterii reîncărcabile bazate pe o tehnologie de ultimă generaţie şi are autonomie de 250 de kilometri cu o singură încărcare în condiţii de trafic urban.

Municipiul Suceava urmează să obţină finanţare europeană pentru proiectul de autobuze electrice după ce în iunie 2011, la Lisabona, primarul Ion Lungu a semnat memorandumul de cooperare cu Oslo, Frankfurt, Londra, Stockholm, Lisabona, Katowice, Beja, Madrid şi Zograoufu pentru introducerea vehiculelor electrice atât pentru transportul public, cât şi în transportul autovehiculelor private, proiect care se implementează în baza Strategiei 2020 a Uniunii Europene privind schimbările climatice şi energia.

 

 


Intră acum și în grupul de