Bucovina vazuta de un american. Un documentar incitant a avut premiera internationala la Universitatea Suceava


Intră acum și în grupul de

Poveşti despre oameni din Bucovina, despre întâmplări ale acestora, despre modul în care au convieţuit toate minorităţile în această zonă, dar în special despre comunităţile de evrei şi cele de romi se pot regăsi în documentarul despre Bucovina regizat de americanul Robert Mugge şi produs de soţia sa, Diana Zelman.

Dimian Mugge Zelman

Filmul “Souvenirs of Bucovina. A Romanian Survival Guide” a avut premiera internaţională, sâmbătă seara, la Auditorium Joseph Schmitd al Universităţii din Suceava în prezenţa unui public numeros.

Cel care a iniţiat această acţiune, prorectorul Mihai Dimian, a explicat că a văzut trailerul documentarului pe internet şi a luat legătura cu autorul filmului, iar în scurt timp s-au stabilit detaliile de realizare a evenimentului. El a arătat că filmul era încă în post-producţie, dar că regizorul american a reuşit să finalizeze documentarul astfel încât să fie prezentat publicului din Suceava.

Totodată, cei de la Universitatea suceveană au reuşit şi să realizeze subtitrarea filmului în condiţiile în care documentarul este conceput pentru publicul american.

Regizorul Robert Mugge şi soţia sa, Diana Zelman, au explicat într-o conferinţă de presă cum au ajuns să realizeze acest documentar despre Bucovina.

Bucovina_01

Astfel, Mugge, care este şi profesor la o universitate din statul Indiana, a fost convins de un coleg antropolog să vină în Bucovina. Acest coleg antropolog face vizite anuale în Bucovina alături de studenţi, a spus Mugge, care a menţionat că după doar mai puţin de două zile echipa sa s-a despărţit de grupul de antropologi pentru că a descoperit o familie interesantă din Rădăuţi alături de care a început documentarea şi care a reprezentat un adevărat sprijin în realizarea acestui film.

Mugge a mai recunoscut că venise în Bucovina să facă un documentar despre vrăjitoare, mai ales că la vremea respectivă apăruse ştirea că guvernul român vrea să amendeze ghicitoarele care nu nimeresc predicţiile, dar că subiectul a fost rapid abandonat şi s-a axat pe poveştile bucovinenilor şi a fost interesat de modul în care a rezistat Bucovina în urma diferitelor ocupaţii, de modul în care au trăit în comun atâtea minorităţi.

Mai mult, soţia lui, Diana Zelman, a precizat că atunci când se afla în Bucovina a primit un email de la un văr ce locuieşte în New York şi care i-a spus că strămoşii lor provin din Bucovina.

Diana Zelman a spus că a devenit mult mai curioasă de această zonă şi a realizat şi o mare parte dintre interviurile care apar în documentar.

Filmul prezintă poveşti din zona Rădăuţi-Siret, despre comunităţile de evrei şi romi de acolo, dar au fost realizate filmări şi în Botoşani şi Cernăuţi, dau la o fanfară din Zece Prăjini, pe care realizatorii au întâlnit-o la Rădăuţi.

O altă prezentare a documentarului în prezenţa regizorului va avea loc luni, de la ora 19.00, în Sala Auditorium „Joseph Schmidt” al Universității din Suceava.

 

 


Intră acum și în grupul de