Vezi ce s-a intamplat cu primariile sucevene care nu au achitat contributiile la confinantarea proiectului european de gestionare a deseurilor


Intră acum și în grupul de

Hotărârea privind aprobarea repartizării pe unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Suceava a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2014 a fost adoptată, vineri, de Consiliul Judeţean Suceava, în şedinţă extraordinară, cu 22 de voturi “pentru”, împotrivă fiind cei 12 consilieri judeţeni PDL care au acuzat că este cea mai politizată alocare bugetară de după 1990.

sedinta CJ 2

Liderul grupului PDL din CJ Suceava, Vasile Ilie, a declarat că discrepanţele între alocările către localităţi ajung sunt între 12 şi 24 de ori în defavoarea localităţilor cu primari PDL, fiind favorizaţi primarii USL. Ilie a arătat că opt localităţi cu primari PDL au primit sume de 7000 de lei, iar alte 11 localităţi cu primari PDL vor beneficia de sume sub 25.000 de lei. „Localităţile cu primari PDL au primit, în medie, între cu 12 şi 24 de ori mai puţini bani decât cele cu primari USL”, a spus Ilie.

 El a subliniat că aceste fonduri au fost repartizate pe criterii strict politice. „Este un buget pentru stagnarea judeţului, nu pentru dezvoltare. Ne aşteaptă un an în care nu se vor asigura fonduri pentru funcţionarea primăriilor şi nici măcar pentru asigurarea salariilor funcţionarilor din primării”, a mai spus Ilie.

În replică, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că repartizarea sumelor defalcate din TVA şi impozitul pe venit s-a făcut ţinând cont de cererile localităţilor, de proiectele ce necesită confinanţare, dar că au fost sancţionate primăriile care nu au achitat contribuţiile la confinanţarea proiectului european de gestionare a deşeurilor.

El a arătat că în anii 2011, 2012 şi 2013, Consiliul Judeţean Suceava a repartizat tuturor localităţilor sumele necesare pentru a achita confinanţarea pentru acest proiect, dar că zeci de primării nu au achitat nici un leu şi că datoriile se ridică la 31 de milioane de lei, iar proiectul care este extrem de important pentru toţi locuitorii judeţului, riscă să fie blocat. „După ce trei ani Consiliul Judeţean le-a furnizat banii spre bugetele locale pentru a achita cofinanţarea nu au plătit nimic. Au avut banii şi posibilitatea să achite eşalonat, pe o perioadă de trei ani şi efortul financiar nu era simţit, iar acum a trebuit să aplicăm o metodă radicală”, a spus preşedintele CJ Suceava.

El a exemplificat printre primăriile cu datorii mari, cea din Suceava, care are de achitat 4,5 milioane de lei şi Vatra Dornei, cu 700.000 de lei, dar a spus că localităţi cu venituri mici, cum sunt Breaza sau Fântânele, au achitat în plus faţă de ceea ce era prevăzut, urmând să li se restituie banii. „Am avertizat încă de anul trecut că cine plăteşte, primeşte bani la echilibrare. Nu au plătit, nu primesc. Primăriile care vor achita contribuţiile în prima parte a acestui an vor primi fonduri la rectificarea bugetară din vară”, a spus Nechifor.

El a subliniat că anul trecut au fost alocate fonduri de 100 de milioane de lei primăriilor din judeţ doar pentru plata arieratelor acumulate în perioada guvernării PDL, în acelaşi timp fiind asigurate finanţările pentru proiectele în derulare.

Nechifor le-a reproşat primarilor care nu şi-au achitat contribuţiile că nu au respectat contractul de asociere cu Consiliul Judeţean pentru proiectul de gestionare a deşeurilor.

În judeţul Suceava, se construiesc, prin POS Mediu, două depozite ecologice, unul în comuna Moara, lângă Suceava, care deserveşte zona de şes a judeţului şi unul în comuna Pojorâta, care va deservi zona de munte şi ar trebui să fie funcţionale la mijlocul anului 2014.

 Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 218 milioane de lei, finanţat prin POS Mediu, prevede înfiinţarea a 5.000 de puncte de colectare a deşeurilor şi şapte staţii de transfer.


Intră acum și în grupul de