DIICOT Suceava a destructurat o retea de trafic de minori si proxenetism


Intră acum și în grupul de

21 de mandate de aducere la sediul DIICOT Suceava au fost puse în aplicare luni, în cazul destructurării unei reţele de trafic de minori şi proxenetism, în urma unor percheziţii în locaţii din judeţele Suceava şi Botoşani

Într-un comunicat al DIICOT Suceava se arată că din februarie 2012, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava efectuează cercetări sub îndrumarea unui procuror al DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, în cadrul unor dosare  penale în care sunt cercetate persoane din municipiul Suceava şi din comuna suceveană Mitocu Dragomirnei pentru trafic de minori şi proxenetism.

perchezitii 1-001

Astfel, s-a stabilit că în perioada 2011-2013 patru bărbaţi cu vârste între 34 şi 50 de ani şi o femeie în vârstă de 28 de ani s-au ocupat în mod curent de racolarea, cazarea, găzduirea, transportarea, transferarea sau preluarea de tinere minore sau majore în vederea exploatării acestora prin determinare sau obligare la practicarea prostituţiei. Sumele de bani astfel obţinute erau încasate, în ceea mai mare parte, de cei care racolau tinerele, neavând altă sursă de venit pentru a se întreţine şi au realizat beneficii considerabile din această activitate, susţin anchetatorii.

Membrii reţelei identificau tinere, minore sau majore, aflate în situaţii dificile, cu experienţă de viaţă redusă, cu deficienţe mintale uşoare, fiind şcolarizate în cadrul unor şcoli speciale sau provenite din centre de plasament ori familii ce le asigurau un grad redus de ocrotire şi având o situaţie financiară precară, cu părinţi despărţiţi sau neînţelegeri cu familia.

Anchetatorii susţin că tinerelor li se promiteau câştiguri financiare ce erau inaccesibile prin alte modalităţi, traficanţii propunându-le să practice prostituţia în folosul lor, urmând să împartă sumele de bani obţinute.

Tinerele acceptau propunerile, având în vedere lipsa altor alternative, iar în măsura în care iniţial sau ulterior deveneau reticente, li se adresau ameninţări verbale sau erau agresate fizic sau moral.

Sursa citată menţionează că membrii grupării au racolat nouă tinere, din care şase minore şi trei majore, patru dintre acestea fiind exploatate atât în ţară cât şi în străinătate.

Anchetatorii mai arată că clienţii racolaţi întreţineau relaţii sexuale contra cost cu victimele, în imobile închiriate în acest scop, sau tinerele erau transportate în diverse locaţii din comuna suceveană Todireşti sau din municipiul Suceava. În alte cazuri tinerele erau cazate în camerele unui hotel de pe raza municipiului Suceava prin intermediul unui recepţioner unde întreţineau relaţii sexuale contra cost cu clienţii găsiţi de  membrii grupării.

Patru dintre tinere racolate au fost transportate în localitatea spaniolă Zamora sau în localităţile italiene Cuneo şi Borgo San Dalmazzo unde au  practicat prostituţia „la stradă” , sumele de bani obţinute fiindu-le predate direct membrilor grupării sau trimise prin transfer bancar.

În acest caz procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de 21 de învinuiţi, iar luni poliţişti ai BCCOSuceava, cu sprijinul Serviciul Acţiuni Speciale, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava şi sub coordonarea DIICOT Suceava au fost efectuate opt percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Suceava şi Botoşani pentru punerea în executare a 21 mandate de aducere la sediul DIICOT Suceava pentru audieri.


Intră acum și în grupul de