Deciziile conducerii PSD privind restructurarea partidului si Guvernului


Intră acum și în grupul de

Dl. Adrian Nastase

Doamnelor si domnilor,

Delegatia Permanenta de astazi a analizat obiectivele restructurarii, deja anuntate, a Partidului Social Democrat. Am analizat, de asemenea, procedurile pe care le vom utiliza in urmatoarea perioada de timp pentru a ne asigura ca restructurarea indeplineste obiectivele aprobate si satisface cerintele membrilor, simpatizantilor si electoratului Partidului Social Democrat.

Doresc sa anunt, in primul rand, faptul ca Delegatia Permanenta a Partidului Social Democrat si-a suspendat activitatea pana la congresul extraordinar din luna august. Vreau sa va informez, de asemenea, despre faptul ca in perioada urmatoare conducerea executiva a Partidului Social Democrat va fi asigurata de un Birou Coordonator, care va avea ca obiective gestionarea unor probleme urgente, in primul rand, pregatirea congresului extraordinar al partidului, coordonarea comisiei pentru elaborarea propunerilor de completare si modificare a Statutului Partidului Social Democrat, definitivarea strategiei de campanie electorala pentru alegerile parlamentare si prezidentiale, elaborarea procedurii metodologice privind organizarea si validarea alegerilor preliminare pentru locurile pe listele parlamentare, in baza deciziei pe care, saptamana trecuta, Delegatia Permanenta a stabilit-o, gestionarea problemelor curente, in mod evident, elaborarea organigramei, a fiselor de post pentru serviciile functionale ale partidului.

In legatura cu componenta Biroului Coordonator al partidului s-au stabilit urmatoarele. In afara de presedinte si presedintele executiv ai PSD si de presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Biroul Coordonator al Partidului Social Democrat va avea urmatoarea componenta pe care v-o prezint in ordine alfabetica:

Titus Corlatean, purtator de cuvant al PSD;

Cristian Diaconescu, reprezentant al Guvernului in noua echipa de coordonare:

Zamfir Dumitrescu – din Bucuresti – presedintele Uniunii Artistilor Plastici:

Gheorghe Nechita – din Iasi – primarul municipiului

Dan Nica – din Galati;

Gabriel Oprea – Ilfov;

Rovana Plumb – Bucuresti;

Ioan Rus – Cluj;

Ioan Sasu – Bucuresti;

Ilie Sarbu – Timis;

Marian Sarbu – de la sindicate;

Ion Stan – Dambovita.

As vrea sa va explic schimbarea de abordare in ceea ce priveste echipa executiva de la partid. Noi am avut o delegatie permanenta care era reprezentativa. Va spuneam si data trecuta, era formata dintr-un numar important de ministri, de parlamentari si, din pacate, caracterul executiv al acestei entitati nu se putea sa se exercite intr-un mod foarte eficient tocmai datorita activitatilor multiple pe care le aveau membrii sai. De aceea, am convenit cu cativa dintre colegii mei din Guvern ca-si vor da demisia de la Guvern si vor lucra in totalitatea timpului la partid. Practic, una dintre disfunctiile, neimplinirile sau ratiunile pentru care echipa noastra in campania electorala a fost mai putin eficienta a fost legata de faptul ca o parte din zona de conducere a fost destul de restransa, formata doar din cativa oameni – vorbesc de lideri ai partidului. In momentul acesta, insa, practic, Dan Nica, Gabriel Oprea, Rovana Plumb, Ilie Sarbu, Marian Sarbu isi vor da demisia din posturile pe care le au in Guvern si vor lucra full time la partid.

In felul acesta, practic, echipa, Biroul de Coordonare va avea oameni care vor sta toata vremea la partid, se vor ocupa de pregatirea congresului, de pregatirea campaniei electorale, de procedurile pentru alegerile preliminare pe care le vom face in interiorul partidului in vederea realizarii listelor si, sigur, am dorit sa aducem in aceasta echipa si cativa oameni care au avut un rol important in alegerile locale pe diferite zone. Este vorba de primarul de la Iasi, este vorba de Ion Sandu de la Dambovita si, de asemenea, cred ca este important si faptul ca Zamfir Dumitrescu, un cunoscut pictor, un om deosebit pe care il stiti foarte bine, presedintele Uniunii Artistilor Plastici, a acceptat ca, impreuna cu noi, sa desfasoare o activitate care sunt convins ca va fi importanta din multe puncte de vedere in acest nou inceput de activitate la partid. Am sa fac mai tarziu unele comentarii in legatura cu aceste aspecte si voi raspunde la intrebarile dv., dar vreau sa se inteleaga, de la inceput, ca acest Birou Coordonator are o natura complet diferita de Delegatia Permanenta, care se intalnea o data pe saptamana si care doar lua unele decizii. Acum, practic, structura executiva este o structura perfect functionala si care va lucra in fiecare zi la sediul partidului.

Acum, as vrea sa va mai prezint cateva dintre deciziile pe care le-am luat si dupa aceea vom discuta in detaliu. Delegatia Permanenta a Partidului Social Democrat a fost de acord cu demisia unor presedinti ai organizatiilor judetene si a decis de presedinti interimari la aceste organizatii, dupa cum urmeaza: Iie Sarbu – la Timis, Dumitru Bontas – la Bacau, Ioan Vargau – la Tulcea, Dimitrie Musca – la Arad, Constantin Tudor – Calarasi, Ion Munteanu – Neamt, Marian Saniuta – Prahova, Ilie Lascu – Braila, Ioan Talpes – Caras-Severin, Nicolae Badalau – Giurgiu, Mihai Tanasescu – Hunedoara.

Ca responsabil al Biroului Coordonator al partidului pentru Organizatia Municipala Bucuresti a fost desemnat domnul Mircea Ursache.

Cu privire la remanierea Guvernului au fost convenite urmatoarele propuneri, care vor fi supuse, potrivit prevederilor constitutionale, de catre primul ministru aprobarii presedintelui Romaniei:

La Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si al Familiei eliberarea doamnei Elena Dumitru din functia de ministru si numirea domnului Dan Mircea Popescu in functia de ministru.

La Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale eliberarea domnului Ilie Sarbu din functia de ministru si numirea domnului Petre Daia in functia de ministru.

La Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei eliberarea domnului Dan Nica din functia de ministru si numirea doamnei Adriana Ticau in functia de ministru.

La Ministerul Administratiei si Internelor eliberarea domnului Gabriel Oprea din functia de ministru delegat si numirea domnului Gheorghe Emacu in functia de ministru delegat.

La Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si al Familiei eliberarea domnului Marian Sarbu din functia de ministru delegat si numirea domnului Bogdan Niculescu Duvaz in functia de ministru delegat.

Delegatia Permanenta a hotarat, de asemenea, sa convoace Biroul Executiv Central in ziua de joi, 15 iulie 2004. Biroul Executiv Central va desemna componenta Comisiei nationale de pregatire a congresului extraordinar si va dezbate documentele pregatite conform statutului.

Avem, doamnelor si domnilor, o lunga lista de activitati care vor trebui indeplinite si nu va fi usor. Modernizarea Partidului Social Democrat trebuie sa conduca la intarirea structurilor de conducere, la eliminarea suprapunerilor dintre activitatile de partid si activitatile guvernamentale sau parlamentare, la intarirea coordonarii intre structurile legislative, executive si de partid. Toata activitatea de modernizare nu are, insa, decat un singur scop, sa raspundem mai bine asteptarilor cetatenilor. Oamenii ne-au sprijinit si in opozitie si la guvernare. Nu am fi realizat nimic din ceea ce am realizat in ultimii patru ani, nici la nivel central, nici la nivel local, daca nu am fi avut sprijinul permanent al populatiei Romaniei si al partenerilor internationali.

Cetatenilor Romaniei trebuie sa le propunem oameni de valoare, selectati prin competitie interna, autentica si transparenta. Cetatenilor Romaniei trebuie sa le propunem o viziune social democrata reala, in conformitate cu agenda lor de prioritati. Cetatenilor Romaniei trebuie sa le propunem programe sociale, economice si comunitare care sa ne asigure integrarea cu demnitate in Uniunea Europeana.

Impreuna cu noua conducere executiva a Partidului Social Democrat, ne vom ocupa in mod responsabil de procesul de modernizare a partidului, asigurand, atat continuitatea lucrurilor bune, cat si modificarea radicala a celor care s-au dovedit necorespunzatoare. Vom demonstra din nou ca Partidul Social Democrat este un partid al oamenilor si pentru oameni, capabil sa inteleaga mesajele cetatenilor Romaniei. Va multumesc.

Reporter Ada Mesesan – Romania libera: Doua intrebari am, domnule prim-ministru. Prima intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca dv. doriti sa candidati si sa fiti candidatul PSD la alegerile prezidentiale din 2004?

Si a doua intrebare, referitoare la acest birou pe care ni l-ati prezentat, nu-mi este foarte clar, acest birou va conduce executiv partidului pana la congres si la congres urmeaza sa se aleaga viitorii vicepresedinti ai partidului sau, altfel spus, ce se intampla cu actualii vicepresedinti ai partidului? Ei aveau tot putere executiva, sa ne explicam mai bine. Si daca actualii vicepresedinti ai partidului vor avea dreptul, la congres, sa candideze sau sa nu candideze pentru functiile de lideri ai partidului, de vicepresedinti? Multumesc.

Dl. Adrian Nastase: In legatura cu prima intrebare. Noi am hotarat si zilele trecute am facut, de altfel, o declaratie in acest sens, candidatura pentru prezidentiale va fi hotarata de catre congresul partidului in luna august. Vreau, insa, sa intelegeti foarte bine si ii rog pe toti cei prezenti aici ca nu este vorba din partea mea de un act de ezitare in a candida, daca acest lucru este in folosul partidului si daca lucrul acesta va putea sa insemne un element important pentru tara noastra. Vreau, insa, intr-un mod foarte serios sa vedem in interiorul partidului, pana atunci, care este cea mai buna formula. Daca aceasta va fi considerata formula cea mai buna pentru partid, eu am sa accept aceasta desemnare. Nu este vorba de un interes al meu personal, nu este vorba de lipsa de curaj. De 14-15 ani m-am batut politic cam cu toti cei care au fost prin peisajul acesta politic din tara. Unii au lipsit, au fost sapte-opt ani prin strainatate, au stat in tot felul de birouri, s-au batut cu tot felul de hartii, eu am fost in tara in toti acesti ani si nu am avut nici un fel de ezitare sa ies la bataie atunci cand a fost nevoie. Nu este vorba de nici un fel de ezitari din punctul meu de vedere. Dar decizia pe care o vom lua trebuie sa avem siguranta ca este decizia cea mai buna pentru partid.

La a doua intrebare: Biroul Coordonator va fi pana la congres singura instanta executiva a partidului. Din acest punct de vedere, suspendarea activitatii Delegatiei Permanente inseamna si suspendarea activitatilor membrilor Delegatiei Permanente. Sigur, insa, din punct de vedere statutar, numai congresul poate sa hotarasca viitoarele structuri de conducere ale partidului. Vom vedea, in functie de deciziile care se vor lua atunci, care vor fi persoane ce vor conduce mai departe partidul din punct de vedere al activitatilor executive. Mi se pare absolut normal ca oricare dintre colegii nostri sa poata participa, intr-o competitie deschisa, transparenta, cu oricare dintre cei care sunt acum pe aceste liste sau care ar putea sa fie pe aceste liste si este vorba de un proces deschis, transparent, care vrem sa ne ajute sa arate ca partidul nostru, in afara de cei 700 de mii de membri ai sai, este capabil sa produca lideri noi, lideri tineri, oameni care sa marcheze nu doar existenta de acum a tarii, dar si in viitor vor putea sa conduca partidul.

Aceasta este de fapt semnificatia deciziilor pe care le-am luat astazi si care, sigur, reprezinta aproape un cutremur in structurile noastre, din punct de vedere al abordarii. Pe de alta parte, vreau sa va spun ca sunt extrem de bucuros sa constat ca toti colegii mei au fost alaturi de mine in a sustine aceste masuri, toti sunt constienti de faptul ca trebuie sa luam masuri radicale, ca este important, intr-un timp foarte scurt, sa dam semnalul evident populatiei ca am inteles mesajele din alegerile locale. Nu vreau sa trec dintr-o extrema in alta. Stim exact cat am castigat si ce nu am castigat, stim ce am pierdut si unde am pierdut. Este important, insa, faptul ca am inteles de ce am pierdut in locurile in care am pierdut si ca suntem decisi sa gasim solutii pentru problemele respective.

Reporter Sergiu… – Jurnalul National: Domnule presedinte, doua intrebari. Prima se refera tot la Biroul de Coordonare. Persoanele care fac parte din acest birou sa inteleg ca sunt simpli membri, nu au nici un fel de calitate, de functie politica, nu sunt vicepresedinti, sunt membri ai biroului. Asta asa, ca o precizare.

Dl. Adrian Nastase: Da.

Reporter Sergiu – Jurnalul National: A doua intrebare se refera la decizia de a suspenda Delegatia Permanenta. Este o decizie statutara, dv. ca presedinte aveti aceasta atributie, se poate? Eu m-am uitat peste statut si nu am gasit nici o formula, nici dizolvare, nici suspendare. Va rog sa-mi explicati.

Dl. Adrian Nastase: Va multumesc pentru faptul ca va uitati cu atata atentie pe statutul partidului nostru. Vreau sa corectez un lucru pe care l-ati spus. Decizia de suspendare nu a fost luata de mine, este o decizie a Delegatiei Permanente, care a decis sa-si suspende activitatea pana la congres.

Reporter Florin – Cotidianul: Domnule presedinte, eu as avea cateva nelamuriri. Observ pe aceasta lista a Biroului de Coordonare numele domnului Gheorghe Nechita. Spuneti ca acesti oameni vor fi zi de zi. Dumnealui e primar. Ce va face, va veni in Bucuresti, va renunta la functie? Pe de alta parte, vad iarasi numele a doi ministri din Guvern ocupandu-se de doua organizatii judetene, domnul Talpes, domnul Tanasescu. Cum se vor ocupa ei si de organizarea partidului acolo in judete si cum se vor ocupa si de Guvern? Pe de alta parte …

Dl. Adrian Nastase: Iertati-ma, daca aveti mai multe intrebari, incerc sa le notez. Prima intrebare era legata de …

Reporter: De Gheorghe Nechita.

Dl. Adrian Nastase: Okay. Apoi, Mihai Tanasescu …

Reporter Florin – Cotidianul: Si Ioan Talpes. Si domnul Cristian Diaconescu, iarasi, este ministru si nu am inteles sa fie schimbat de la Guvern. Pe de alta parte, stafful de campanie al PSD se va decide tot la congres? Si o alta intrebare. Vad ca dintre vicepresedintii PSD a fost pastrat domnul Ioan Rus. Totusi, daca puteti sa motivati aceasta decizie. Si as vrea sa va mai intreb daca este adevarat ca o sa va intalniti cu domnul presedinte in seara asta, presedintele Ion Iliescu?

Dl. Adrian Nastase: Intamplator sau cum?

Reporter Florin – Cotidianul: Nu, daca aveti o intalnire convocata cu dumnealui? Si o ultima precizare – imi cer scuze daca sunt prea multe …

Dl. Adrian Nastase: Au fost pana acuma sase, dar va rog.

Reporter Florin – Cotidianul: Daca aceasta lista a conducerii PSD a fost convenita si cu domnul presedinte Ion Iliescu?

Dl. Adrian Nastase: La intalnirea de asta seara?

Reporter Florin – Cotidianul: Nu, la intalnirea de aseara. Multumesc.

Dl. Adrian Nastase: In ceea ce-i priveste pe domnii Nechita si Rus, Biroul de Coordonare, in mod evident, va avea rolul pe care vi l-am prezentat. Am considerat, insa, ca este foarte important ca oameni care au castigat si care au o experienta in organizarea campaniilor electorale sa participe la aceasta structura care va avea intre obiectivele principale pregatirea campaniei de alegeri pentru luna noiembrie. M-ati intrebat si de Ioan Rus. Am convenit cu Ioan Rus ca va petrece trei zile la Cluj si trei zile la Bucuresti. Este foarte important sa avem un reprezentant din Transilvania. Este important sa vedem in Transilvania care sunt problemele specifice din punct de vedere al componentei etnice, din punct de vedere al relatiei cu UDMR. Spun foarte rapid cateva lucruri la care probabil sunt doar foarte putine ratiuni si la care ar trebui sa adaugam multe altele. La fel se intampla lucrurile pentru zona Moldovei si cred ca un candidat nou, un om care a dovedit la Iasi ca poate sa castige – si destul de usor – are multe de spus in aceasta structura noua. Sigur, insa, observatia pe care ati facut-o este corecta. El nu va putea sa stea la Bucuresti in permanenta, dar vreau sa repet un lucru pe care l-am spus la inceput. Aceasta este, deocamdata, o structura interimara, o structura pana la congresul din luna august si atunci vom decide cu adevarat cum fixam aceste structuri.

In ceea ce-i priveste pe Mihai Tanasescu si Ioan Talpes pe ei i-am citit dintr-o lista de presedinti interimari la mai multe organizatii judetene. Ei au rolul de a merge acolo pentru a fixa lucrurile, pentru a pune lucrurile inapoi pe sina. Activitatea lor este, repet, o activitate de presedinti interimari, de pregatire a deciziilor care vor trebui luate in vederea desemnarii presedintilor organizatiilor, dar evident, acolo unde am considerat ca avem anumite probleme sau in urma demisiilor unor presedinti, am facut niste desemnari speciale cu colegi care au o anumita autoritate si care vor putea sa pregateasca alegerile viitoare.

In legatura cu Cristian Diaconescu ati observat foarte corect. Cristian Diaconescu este singurul de pe aceasta lista care ramane membru al Guvernului si el va asigura legatura dintre structura guvernamentala, in mod foarte direct, si structura de partid, dar pe o zona care prezinta un interes deosebit in aceasta perioada, activitatea anticoruptie si de aceea el are un rol important la Guvern, inclusiv in finalizarea negocierilor pentru capitolul Justitie si Afaceri Interne, dar, pe de alta parte, masurile anticoruptie pe care trebuie sa le coordonam si cu activitatile la nivel de partid, in asa fel incat mesajul foarte clar sa fie un mesaj politic.

Stafful de campanie va fi fixat incepand de saptamana viitoare, intr-un proces accelerat, pentru ca nu avem timp de pierdut. Vom restructura departamentele partidului, secretariatul partidului si vom crea structuri functionale care sa pregateasca campania prezidentiala si, in primul rand, cea parlamentara.

V-am raspuns in legatura cu Ioan Rus. Cu domnul presedinte Iliescu, asta seara, nu stiu nimic, uneori, sunteti mai bine informati decat mine. Daca exista o astfel de intentie sau o astfel de posibilitate sa-si spuneti, pentru ca aveam un alt program asta seara. Nu m-am sfatuit cu domnul presedinte Iliescu in legatura cu aceste hotarari. Am discutat cu unii dintre colegi, dar as pune, totusi, aceste decizii concrete intr-un cadru mai larg al unei discutii pe care am avut-o cu domnul presedinte Iliescu in urma cu doua zile. De aceea, cred ca este important sa intelegeti ca, intr-un fel, aceste discutii, aceste decizii pe care le luam se inscriu intr-o linie de coordonare, cat este posibil sa facem acest lucru pana la ultimele detalii. Evident ca stiti, ar fi, practic, imposibil sa intram in detalii, dar cred ca linia de actiune, orientarea ca atare se inscriu pe linia a ceea ce am discutat cu domnul presedinte.

Reporter: Domnule presedinte, legat de ce ati spus, cateva aspecte tehnice o sa va pun cateva intrebari.

Dl. Adrian Nastase: Nici o problema.

Reporter: Ati spus mai devreme ca in ceea ce priveste posibila dv. candidatura la presedintie nu este vorba despre un act de ezitare si daca partidul considera, congresul considera ca este cea mai buna formula, dv. nu veti evita sa candidati.

Dl. Adrian Nastase: Si colegii de partid.

Reporter: Si colegii de partid. Acest raspuns lasa sa se inteleaga ca ar mai putea exista si o alta varianta, o alta formula. Daca este cea mai buna, ati spus dv. Daca exista o alta varianta si daca ati luat cumva in calcul varianta tandemului – presedinte-premier – la congres?

Dl. Adrian Nastase: Nu pot sa va raspund, deocamdata, la intrebari, pentru ca daca as sti raspunsurile la aceste intrebari am fi luat decizia astazi. Tocmai pentru ca vrem sa evaluam aceste aspecte ne-am lasat ragazul pana in una august si atunci, cu aceeasi franchete, voi veni in fata dv. sa va dau raspunsurile.

Reporter: Presedintele va fi …

Dl. Adrian Nastase: Este una dintre ideile mele si intr-un fel cred ca ar fi un lucru foarte important, pentru ca pe mine nu ma intereseaza cum stau Lia Roberts sau Theodor Stolojan acum in sondaje. Ma intereseaza, insa, din punct de vedere al partidului, care ar fi cea mai buna formula de candidatura si eu cred ca este corect fata de colegii mei. Noi nu trebuie sa consideram – ab initio – o anumita candidatura ca fiind cea mai buna, dar repet, nu am nici o ezitare daca, din punct de vedere al candidaturilor posibile ale partidului eu as fi cea mai buna formula, cea mai buna candidatura, eu am sa-mi asum acest lucru, asa cum am facut de fiecare data, incercand cu buna credinta, cu foarte multa hotarare, sa duc la capat ceea ce incep.

Reporter Adevarul: Domnule presedinte, nu a fost foarte limpede sau, in orice caz, nu este foarte limpede. Structura aceasta despre care spuneti ca este interimara, pana in august, sa se ocupe de toata campania electorala si de procesul de intocmire a listelor si legat de alegerile preliminare. Ori este interimara si se ocupa de niste chestiuni executive pana in august si in august se va ocupa altcineva ori este definitiva sau pilonul unei structuri definitive?

Si as dori sa ne spuneti in ce masura aceasta structura sau cealalta structura care ii va urma va continua colaborarea cu echipa de strategi americani pe care o aveti angajata pentru campania electorala din toamna si ce se intampla in aceste conditii cu colectivul de campanie electorala pe care l-ati stabilit la un consiliu national, nu mai stiu exact in urma cu cat timp, care era si pentru locale si pentru generale?

Dl. Adrian Nastase: Am sa va raspund la cele trei intrebari. In legatura cu statutul acestui Biroul Coordonator noi, la acest moment, din punct de vedere al statutului nostru, nu putem sa procedam in alt mod, dar congresul ar putea sa aleaga, sa decida sau Consiliul National ar putea sa stabileasca alte structuri intr-o modalitate formala. De aceea, puterea, forta acestui colectiv este data, in primul rand, de mandatul pe care Delegatia Permanenta si conducerea actuala a partidului il confera acestei echipei. Este, in primul rand, un efort colectiv asumat prin care se incredinteaza acestei echipe un rol executiv crescut, dar acest mandat nu ar putea sa fie incredintat dincolo de decizia fireasca, statutara a congresului. In opinia mea, multi dintre cei care sunt in aceasta formula, in aceasta varianta vor fi, asa cum spuneati, pilonul pentru varianta de continuare, dar noi nu puteam sa decidem ceva dincolo de perioada de dupa congres. Numai congresul va putea sa faca o evaluare a activitatii celor care astazi formeaza Biroul Coordonator si sa decida formule care ar putea sa fie mai bune, mai complexe in legatura cu colegii pe care i-am numit.

In legatura cu echipa de consultanti americani si de fapt echipele cu care lucram, ele vor continua sa ne sprijine, dar ceea ce este foarte important si probabil ca acest lucru ne va ajuta mai mult sa luam deciziile corecte, consultantii nu trebuie sa faca niciodata mai mult decat sa ofere posibile variante. Raspunderea pentru decizia politica trebuie sa fie intotdeauna a celor care, din punct de vedere al partidului, au raspunderea de a lua aceste decizii. Si de aceea vrem sa intarim componenta politica a echipelor de campanie, in asa fel incat deciziile care sunt luate sa ajunga cui mai multa incredere si cu mai multa vibratie politica in teritoriu. Si, din acest punct de vedere, in mod evident, echipele de campanie, asa cum au fost initial stabilite, vor fi modificate la sedinta Biroului Executiv Central care va avea loc saptamana viitoare, joi.

Reporter: … lista cu noii ministri si cand credeti ca va putea avea loc aceasta restructurare a Guvernului, efectiv?

Si o intrebare legata de Victor Ponta, care a spus ca el ar prefera totusi sa ramana la partid decat la Guvern. Preferati sa-l pastrati in continuare in echipa dv. de la Palatul Victoria? Va multumesc.

Dl. Adrian Nastase: In ceea ce priveste remanierea, din punct de vedere tehnic, aceasta ar trebui sa aiba loc saptamana viitoare, probabil la jumatatea saptamanii. Saptamana viitoare, de altfel, vom avea si o noua etapa de anunturi, de modificari de structura privind prefecti, secretari de stat. Vreau sa va anunt, spre exemplu, l-am desemnat pe Alexandru Popa ca presedinte al Agentiei Romane pentru Investitii Straine, in locul domnului Marian Saniuta. Sunt numeroase aceste schimbari la nivelul doi la nivelul trei pe care le vom anunta saptamana viitoare. De altfel, domnul ministru de stat Dan Ioan Popescu, care are in continuare un rol extrem de important pentru ceea ce inseamna reformele economice, finalizarea unor privatizari extrem de importante, va face luni o conferinta de presa in care va anunta o serie de modificari in cadrul structurilor ministerului si structurilor afiliate ministerului pe care il conduce.

Si a doua intrebare era cu Victor Ponta. Victor Ponta, in momentul de fata, este extrem de important la Guvern pentru coordonarea unor activitati zilnice legate de finalizarea negocierilor cu Uniunea Europeana la capitolul Justitie si Afaceri Interne. El coordoneaza un grup operativ care zilnic se intalneste si urmareste problemele din aceasta zona. El este in continuare si la partid si la Guvern. Este presedintele organizatiei de tineret. Are un rol extrem de important, dar cred ca ar fi fost o greseala ca el sa-si petreaca toata ziua la partid in acest moment. Cred ca el are nevoie de aceasta experienta la Guvern. Sunt absolut convins de viitorul sau politic. Il consider un tanar om politic valoros, care isi va maximiza calitatile si-si va diminua unele dintre defecte, la fel ca noi toti, cum banuiesc ca lucrul acesta este valabil pentru toti.

Reporter: Domnule presedinte, o sa revin din nou la problema candidatului la presedintie. Ati spus ca membrii viitoarei Delegatii Permanente, viitorii vicepresedinti vor participa la o competitie in cadrul congresului. Pentru listele parlamentare, de asemenea, au loc alegeri interne.

Dl. Adrian Nastase: Preliminarii.

Reporter: Preliminarii. Pentru candidatul la presedintie spuneti ca veti alege formula cea mai buna. Cum anume, ati spus doar despre un sondaj. Cum anume veti alege formula cea mai buna daca nu stiti care sunt participantii la acea competitie? Daca va fi o competitie similara cu cea pentru vicepresedinti si cea pentru listele parlamentare?

Dl. Adrian Nastase: Nu am deocamdata un raspuns. Asa cum v-am spus, este o tema pe care am prezentat-o colegilor mei astazi si cred ca este firesc sa avem o discutie deschisa despre aceste subiecte. Calea cea mai buna o vom decide tot impreuna si vom hotari in urmatoarele cateva saptamani, in primul rand, candidatul ca sa putem porni, sa intram in linie dreapta si in campania pentru prezidentiale, dar cred ca procedura noastra interna va fi extrem de utila pentru noi, in primul rand, si pentru a arata capacitatea noastra de competitie interna. Cred foarte mult in nevoia competitiei interne. Poate aici lucrurile sunt mai simple si nu vom avea asa de multe probleme. Stim de pe acum ca nu este vorba de foarte multe formule posibile, dar ceea ce este important e sa acceptam ideea ca nu exista intotdeauna automat un candidat. Am gresit foarte mult la unele alegeri locale atunci cand am mers pe formule automate si care am crezut ca vor castiga. Pe de alta parte, ideea alegerilor interne preliminare in cadrul partidului pentru alegerile parlamentare, pentru listele pentru Parlament vor reprezenta un test deosebit de important in interiorul partidului si din punctul de vedere al relatiei noastre cu populatia.

Reporter: Veti aplica aceeasi procedura si pentru candidatul la presedintie?

Dl. Adrian Nastase: La congres vom alege candidatul.

Reporter: Nu, pana atunci.

Dl. Adrian Nastase: Pana atunci, vom alege procedura si vom vedea care este formula cea mai buna cu care sa ne prezentam in fata congresului.

Reporter: Aveti nume posibile?

Dl. Adrian Nastase: Nu, nu as putea.

Reporter: In nici un caz, …

Dl. Adrian Nastase: Nici acest lucru. Ma cunoasteti suficient de bine si stiti ca atunci cand am ceva sa va spun va spun direct, nu trebuie sa ma mai intrebati.

Reporter Ioana Dobre – Evenimentul zilei: Cu tot respectul pentru noii membri ai Biroului de Coordonare, cu exceptia a patru nume – dv., domnul Cozmanca, domnul Vacaroiu si domnul Dorneanu – ceilalti se afla pentru prima data in postura de a lua parte la conducerea executiva a PSD si mai ales in acest moment in care Biroului de Coordonare i s-au oferit niste prerogative destul de importante, precum pregatirea listelor parlamentare. In aceste conditii, se creeaza suspiciunea ca de fapt noii membri ai Biroului de Coordonare vor fi – iertati-mi expresia – doar oameni de paie pentru ceilalti care au mai luat parte pana acum si au experienta in conducerea executiva a partidului.

Dl. Adrian Nastase: Nu inteleg intrebarea, iertati-ma.

Reporter: Intrebarea este chiar aceasta: Nu cumva ceilalti membri ai Biroului de Coordonare nu sunt decat niste oameni de paie pentru ceilalti patru?

Dl. Adrian Nastase: Raspunsul meu este urmatorul: Nu, nu sunt.

Reporter: Mai am o intrebare. In presa de astazi au fost vehiculate alte variante pentru viitoarea conducere a partidului. S-au pronuntat nume grele, cum ar fi Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Mircea Geoana sau Ioan Pascu. Vreau sa va intreb: A fost aceasta varianta, vreuna din aceste variante a fost luata in calcul astazi la Delegatia Permanenta? Sau aceasta lista pe care dv. ne-ati prezentat a fost de la bun inceput propunerea dv. care a trecut, asa cum ati lasat sa se inteleaga, cu unanimitate?

Dl. Adrian Nastase: Raspunsul meu la aceasta intrebare este da, aceasta propunere a trecut fara nici un fel de probleme, in formula pe care v-am prezentat-o.

Reporter: A fost singura propunere?

Dl. Adrian Nastase: A fost singura propunere.

Reporter: Mai am aici, uitasem ceva. Am sa va cer o precizare. Ati spus ca atunci cand aveti de spus ceva spuneti singur. Conform acelor sondaje care se vor face pentru stabilirea candidatului, sa intelegem ca va fi stabilit candidatul care va iesi cu cea mai mare incredere, va fi cel mai bine plasat? Totusi, asta trebuie sa spun.

Dl. Adrian Nastase: Nu sunt pregatit sa va raspund la aceasta intrebare sau, altfel spus, nu pot sa fac aceasta precizare.

Reporter: Atunci nu insist pe asta. Mi-am amintit de acel comunicat care a fost dat la Cotroceni in urma intalnirii presedintelui cu dv., de luni. Acolo exista un pasaj referitor la faptul ca presedintele a apreciat ca PSD trebuie sa fie un exemplu de lupta impotriva coruptiei. De asemenea, dansul mai spunea – o citez pe Corina Cretu: ,,ca v-a atras atentia ca rezultatul de la alegeri ar fi fost si un semnal dat de oameni impotriva acestui fenomen, care s-a multiplicat”. Care este raspunsul PSD la aceasta cerere, solicitare, recomandare a presedintelui?

Dl. Adrian Nastase: Raspunsul nostru pentru domnul presedinte, pentru populatie este tocmai acest inceput de modificari, in restructurarea partidului si remanierea unor structuri de guvernare, noile mesaje pe care le dam din punct de vedere politic, dar si examinarea unor chestiuni mai clare, institutionale sau guvernamentale. Este clar ca problema coruptiei trebuie sa fie privita cu seriozitate, cu barbatie, trebuie sa ne facem datoria in toate planurile ca partid de guvernamant si eu cred ca, intr-un fel, acest dus rece din ultimele saptamani este, pana la urma, o sansa pentru partidul nostru, chiar daca nu mai sunt asa de multe luni pana la alegeri, de avea raspunsurile corecte in perioada urmatoare, de a recastiga increderea unora dintre aceia care au votat pentru noi si care poate au fost dezamagiti in ultima vreme de actiunile noastre. Si mai sunt aici doua intrebari.

Reporter Cristina Sincai – Prima TV: Mai mult doua precizari, poate nu am reusit eu sa scriu toate numele care vor fi in acest comitet de coordonare.

Dl. Adrian Nastase: O sa va dam textul scris ca sa le aveti.

Reporter: Doamna Elena Dumitru face parte din acest comitet sau de ce a fost schimbata din fruntea Ministerului Muncii?

Dl. Adrian Nastase: Doamna Elena Dumitru va lucra mai mult cu mine la nivelul echipei mele de consilieri, va fi consilier de stat si, de asemenea, va lucra intr-unul din departamentele partidului. Este unul dintre oamenii cei mai seriosi pe care ii cunosc, este unul dintre cei mai buni teoreticieni pe care noi ii avem pe probleme de social democratie, pe probleme de mesaj politic. Va avea un rol extrem de important. Am considerat, insa, ca pe aceasta perioada de timp Dan Mircea Popescu poate sa introduca mai multa adrenalina intr-un domeniu unde, intr-adevar, s-au adunat, nu atat din cauza celor care lucreaza acolo, ci din cauza problemelor care exista in societatea romaneasca, nenumarate aspecte care vor trebui rezolvate si dupa aceea comunicate public.

Reporter: Am si eu nevoie de o precizare. Imi cer scuze daca ati raspuns la ea, pentru ca am fost sa transmit. Vroiam sa va intreb ce se intampla in acest moment cu vicepresedinti ai partidului, precum domnul Hrebenciuc, precum domnul Mitrea? Ei se vor afla in viitoarele structuri, in echipa pentru campania electorala?

Dl. Adrian Nastase: Toti membrii Delegatiei Permanente, raman membri ai Biroului Executiv Central si experienta lor va fi foarte utila in cadrul comisiilor de pregatire pentru congresul din luna august si, bineinteles, in activitatile generale de pregatire a alegerilor.

Reporter: Cateva nume din actualul birou de coordonare …

Dl. Adrian Nastase: Sunt foarte multe nume care nu se regasesc in actualul Birou de Coordonare.

Reporter: As reformula putin intrebarea colegei mele: Sunt trei oameni care in ultimele luni au muncit pentru partid, au venit si au alergat zi de zi – domnul Serban Mihailescu, domnul Dan Matei Agathon si domnul Viorel Hrebenciuc. Sunteti cumva nemultumit de activitatea lor in cadrul partidului, de aceea nu se regasesc in Biroul de Coordonare? Si-mi aduc aminte ca in cateva randuri ati spus ca ati retras de la Guvern niste ministri care au lucrat pentru partid si a fost un lucru foarte bun. Si domnul Dan Matei Agathon si domnul Serban Mihailescu erau printre ei. Si, in acest caz, ce vor face, cel putin aceste trei persoane in viata de zi cu zi pentru partid?

Dl. Adrian Nastase: Vor continua sa sprijine activitatile de la partid.

Reporter: Doresc si eu doua scurte precizari. Domnul Taracila si-a anuntat cumva demisia din functia de vicepresedinte sau mai este membru al BEX-ului?

Dl. Adrian Nastase: Nu mai este relevant lucrul acesta, pentru ca, practic, Delegatia Permanenta, in totalitate, si-a suspendat activitatile …

Reporter: … ca ramaneti presedintele partidului, pentru ca este nevoie de o reforma a conducerii si ati dat asigurari ca aceasta reforma va avea loc.

Dl. Adrian Nastase: Ceea ce se si intampla.

Reporter: Domnule presedinte, in zvonurile acelea cu demisia dv. si faptul ca v-ati gandit la a demisiona din functia de presedinte al PSD au avut oarecum o legatura cu faptul ca cineva va impiedica sa faceti aceasta reforma, au fost oameni sau – ma gandesc si la domnul presedinte – ma gandesc la o anumita opozitie din interiorul partidului?

Dl. Adrian Nastase: Eu am sa va rog sa nu continuati sa-mi puneti intrebarea, pentru ca va spun de pe acum raspunsul. Raspunsul este: Aceasta tema am solutionat-o si am inchis-o prin declaratia mea de joi. Este in ordine.

Reporter Adevarul: Doua precizari va mai rog. Puteti sa ne spuneti care au fost chestiunile in legatura cu care v-ati lamurit cu presedintele Iliescu? Tot joi ati spus ca au fost probleme pe care le-ati luat punctual si le-ati lamurit, dar nu ati spus care au fost neintelegerile, mai ales ca ati afirmat tot timpul ca aveti o intelegere perfecta cu Palatul Cotroceni.

O alta intrebare este tot o precizare. Va rog sa ne spuneti Victor Ponta este tinut la Guvern pentru ca aveti nevoie de el. De ceilalti ministri care pleaca nu a mai fost nevoie in Guvern, nu au fost suficienti de buni pentru a fi pastrati in Guvern? Dan Nica, Ilie Sarbu, Marian Sarbu?

Dl. Adrian Nastase: Din contra, eu consider ca activitatea lor a fost excelenta la Guvern. Toti ministrii care si-au dat demisia la Guvern au reusit performante foarte bune. Ma refer la Dan Nica, ma refer la Ilie Sarbu, care a finalizat capitolul de negocieri pe agricultura cu Uniunea Europeana, ma refer la Marian Sarbu, extrem de util pentru relatiile cu sindicatele, cu partenerii sociali. Ma refer la Gabriel Oprea, care a fost extrem de util pe zona administratiei. Ei, insa, au dovedit si o capacitate foarte buna de munca poliltica si avem nevoie la partid de acest sprijin, pentru ca intr-un fel noi, la partid, in ultima vreme, sau altfel spus, Delegatia Permanenta, asa cum lucreaza acum, a lucrat mai mult pe aceste intalniri saptamanale, ori este clar ca trebuie intrat pe un alt ritm si avem nevoie de oameni care sa mearga in teritoriu pentru activitati de partid, nu pentru a rezolva numai problemele de guvernare si aceasta activitate politica mai intensa nu poate fi facuta decat in acesti termeni. Sunt foarte multumit de activitatea lor, dar tocmai pentru ca ii consider prieten si colegi i-am solicitat sa lucreze in lunile urmatoare la partid si m-a impresionat foarte mult faptul ca au acceptat fara nici un fel de problema aceasta solicitare din partea mea

In ceea ce il priveste pe Victor Ponta eu cred ca el nu este indispensabil acum intr-o echipa de activitate zilnica la partid. El este foarte important pe o activitate concreta la Guvern si el are o dimensiune foarte clar stabilita pe zona activitatilor de tineret, care au oarecum o specificitate, diferita de cea care tine de pregatirea campaniei in sine pe problemele alegerilor generale.

In legatura cu prima intrebare nu voi intra in detalii, pentru ca risc dupa aceea sa apara diverse comentarii, diverse formule, diverse optiuni. Eu am vrut numai sa intelegeti din ce am spus eu joi un lucru foarte clar: Nu am dorit sa vin cu lipsa de sinceritate sa incerc sa maschez anumite lucruri. A fost o anumita tensiune, a fost o anumita diferenta de abordare, dar ceea ce este extrem de important este faptul ca am putut sa tratam la modul foarte intelept aceste lucruri si sa le solutionam. De aceea, eu consider ca aceasta chestiune este inchisa si am sa va rog sa acceptati sa nu mai fac comentarii pe marginea acestei probleme.

Ultima intrebare, da?

Reporter: Domnule presedinte, va rugam sa ne spuneti daca va mai avea loc acea intalnire cu presedintele Iliescu pe data de 16 iulie, cum ati convenit luni?

A doua intrebare. Daca ramane decizia pe care ne-ati prezentat-o joi si acum doua saptamani, dupa Delegatia Permanenta, viitoarea structura de conducere a partidului va avea intre 5 si 7 vicepresedinti? Aici nu am inteles foarte bine. Multumesc, atat era.

Dl. Adrian Nastase: In legatura cu intalnirea din data de 16 iulie eu nu cred ca aceasta intalnire va mai avea loc. In schimb, din cate am inteles de la domnul presedinte, in perioada urmatoare vor avea loc anumite consultari pe teme politice generale cu mai multe partide si, in mod firesc, vom participa si noi la acest dialog al presedintelui cu partidele politice.

In ceea ce priveste numarul de vicepresedinti acesta nu poate sa fie stabilit, orice modificare nu poate sa fie stabilita decat prin statutul partidului adoptat la congres. De aceea, in momentul in care m-ati intrebat ce formula sa folosim, daca membrii Biroului Coordonator sunt vicepresedinti, am spus foarte clar, ei nu sunt vicepresedinti ai partidului, sunt membri ai acestui Birou Coordonator. Numai la congresul viitor vom putea stabili daca vor fi 5, 7, 11 vicepresedinti. Ceea ce este sigur, insa, e ca nu vor mai fi, in nici un caz, structuri stufoase de conducere, in nici un caz, nu vom mai avea o Delegatie Permanenta de 25 de membri si Biroul Executiv de peste 150 de oameni, Consiliul National cu peste 1000. Este clar ca trebuie sa avem niste structuri mai flexibile, care sa fie mai functionale.

Va multumesc foarte mult.


Intră acum și în grupul de