Muzeul de Istorie din Suceava se inchide din 15 martie si va fi restaurat


Intră acum și în grupul de

Muzeul Bucovinei a anunţat, marţi, că din data de 15 martie 2014, expoziţia permanentă de la Muzeul de Istorie Suceava se închide pentru o perioada nedeterminată, muzeul urmând să fie reconstruit din temelii pe baza unui proiect european.

Muzeul Bucovinei invită sucevenii să profite de o ultimă vizită la această instituţie până la începerea lucrărilor.

O parte din patrimoniul aflat acum în clădire se va muta într-un spaţiu al Centrului Economic Bucovina de lângă Aeroport.

Obiectele din patrimoniul cultural naţional vor fi însă depozitate într-un spaţiu special amenajat care are şi microclimatul necesar.

Acest spaţiu va fi stabilit de CJ Suceava în urma unei selecţii de oferte.

sala tronului-Muzeul Istorie

Clădirea va fi restaurată cu fonduri de 60,6 milioane de lei, selecţia firmei care va executa lucrarea fiind în derulare.

În cadrul proiectului vor fi restaurate faţadele ce participă la spaţiile publice ale zonei centrale a municipiului Suceava şi care refuncţionalizează clădirea existentă prin intervenţii ce o aduc la nivelul unui muzeu contemporan aşa cum s-a propus chiar din titlul sugestiv al proiectului. La intrare se propune o scară monumentală ce integrează curtea interioară transformând-o în spaţii pentru activităţi culturale cu publicul. Clădirea va avea ascensor pentru materiale şi pentru persoane, iar podul va fi funcţionalizat prin amplasarea tuturor birourilor administrative şi ale personalului de specialitate.

 

Scara principală şi ascensoarele de public deservesc această zonă unde prin punerea în valoare a extraordinarii structuri de lemn a podului de peste accesul principal se creează şi un spaţiu de expoziţie temporară.

 

Prin acest proiect se va reabilita, consolida, moderniza şi dota clădirea Muzeului Bucovinei, va fi înființat, la finalul implementării proiectului, un centru (punct) de informare turistica in cadrul Muzeului Bucovinei, va crește numărul de vizitatori atât la acest obiectiv cât şi la numărul de turişti ce vizitează judeţul cu 6 % după 3 ani de la finalizarea implementării proiectului.

 

Totodată, vor fi create 150 de locuri de muncă temporare şi 15 locuri de muncă permanente la finalul implementării proiectului.

 

Clădirea actualului sediu al Muzeului Bucovinei se compune din trei segmente distincte edificate la date diferite. Clădirea principală a Muzeului, a fost edificată în perioada anilor 1902-1903 după planurile arhitectului austriac Johann Buchner, ea fiind la origini destinată a deveni sediul Prefecturii Districtului Suceava din acele vremuri. Arhitectura eclectică a clădirii cu dominantă neoclasică este caracteristică instituţiilor administrative austriece regăsindu-se la clădirea actualului Tribunal din Suceava, fosta căpitănie şi închisoare.

 


Intră acum și în grupul de