CJ Suceava isi majoreaza contributia la proiectul european de infiintare a unui punct Salvamont in Rarau si cinci foisoare de belvedere


Intră acum și în grupul de

Consiliul Judeţean Suceava îşi majorează contribuţia la proiectul turistic cu finanţare europeană prin POR de înfiinţare a cinci foişoare în zone de belvedere ale judeţului, şi a unui punct Salvamont pe Masivul Rarău.

Astfel, proiectul iniţial, prevedea că partea de finanţare a judeţului este de 1,94 la sută din valoarea proiectului, dar Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Est a precizat CJ că în acest proiect cofinanţarea este de 2 la sută.

Totodată, la aceste cheltuieli au fost identificate cheltuieli neeligibile, dar şi sume suplimentare de TVA determinate de majorarea cheltuielilor neeligibile.

Potrivit unui proiect de hotărâre care va fi supus adoptării în şedinţa de vineri a CJ Suceava, se arată că proiectul are o valoare totală de 7,736 milioane de lei, din care 137.057 lei este valoarea neeligibilă a proiectului, iar 32.893,68 lei reprezintă TVA din valoarea neeligibilă.

muntele rarau

Contribuţia CJ Suceava reprezintă 2 la sută din valoarea eligibilă, fiind în aceste condiţii de 151.326,74 lei.

În aceste condiţii, faţă de hotărârea iniţială a CJ Suceava, cheltuielile autorităţii judeţene se majorează de la 146.517, 28 lei la 151.326, 74 lei în ceea ce priveşte cofinanţarea de 2 la sută.

Totodată, CJ Suceava va suporta şi suma de 169.950,68 lei, considerată cheltuială neeligibilă, din care 35.000 de lei sunt echipamente şi mobilier pentru cabana Salvamont, alţi 102.057 de lei pentru o parte din organizarea de şantier şi 32. 893,68 de lei reprezentând TVA pentru cheltuielile neeligibile.

Aceste corecţii trebuie adoptate cât mai urgent de CJ Suceava pentru a se putea semna contractul de finanţare.

 

Autorităţile sucevene au arătat în susţinerea proiectului că 65,4 la sută din suprafaţa judeţului Suceava este ocupată de munţi, iar turismul montan este o oportunitate pentru practicarea de activităţi turistice pe parcursul întregului an.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor,  a explicat că proiectul vizează înfiinţarea a cinci foişoare, alimentate cu energie electrică ce va fi produsă prin celule fotovoltaice, ce vor fi prevăzute cu toalete şi parcare aferentă, dar unde vor fi amenajate, la parter şi magazine pentru comercializarea produselor tradiţionale şi de artizanat.

Lucrările în cadrul acestui proiect urmează să fie finalizate în zece luni de la semnarea contractului de execuţie.

 

Potrivit proiectului, două foişoare de belvedere vor fi amplasate în Masivul Rarău şi câte unul în Pasul Palma, Pasul Mestecăniş şi în zona Cacica.

 

Totodată, în Masivul Rarău va fi construit un nou post Salvamont pentru zona Rarău-Giumalău ce va deservi şi pârtia de schi din zonă, dar care va permite şi cazarea turiştilor care întâmpină dificultăţi.

 

Proiectul urmează să fie finanţat prin POR 2007-2013, Axa prioritară 5, Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.2. Crearea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice.

 


Intră acum și în grupul de