Luna diasporei la Suceava! Hai în Bucovina?


Intră acum și în grupul de

Noul președinte al CJ Suceava a lansat un pariu cu cei plecați în afara granițelor țării și care sunt din județ. Proiectul se numește generic LUNA DIASPOREI și va avea loc pe toată perioada lunii august. Luat bucățică cu bucățică, Luna Diasporei înseamnă multă veselie, multă distracție și multe ședințe.

20160728_110051

Ce vrea însă să realizeze Gheorghe Flutur cu acest proiect?

Ținta declarată este sensiblizarea familiilor celor din diaspora, care mai sunt acasă, în general părinții și eventual, copii celor plecați la muncă.

Părinții sunt deja în vîrstă, scopuri mărețe nu prea au, iar principala lor grijă sunt copiii plecați și un trai cât mai decent. De mult s-au obișnuit să nu mai aștepte minuni de la politicieni sau de la autoritățile locale ori centrale.

Pe ”diasporeni” să îi mai întorci acasă după ce au stat peste 10 ani în alte țări este extrem de dificil. Au un alt fel de viață, mult mai civilizat, au învățat că pot accesa locuri de muncă bine plătite și că pot avea încredere într-un sistem de învățământ și unul medical care chiar îți oferă o șansă. Iar sistemul acesta nu este valabil în România.

Singurul motiv pentru care acești oameni s-ar întoarce aici: munca lor să fie la fel de bine plătită. Oricât ar spera actualul președinte al CJ că cei plecați vor veni să își deschidă o afacere în Suceava se înșeală. Nimeni nu vrea ca munca lui să fie impozitată cu aproape 60%, ca ANAF să nu aibă altă preocupare decât amendarea zilnică a mediului de afaceri și pe deasupra să nu găsească oameni bine pregătiți profesional.

20160728_105914

Dacă cei plecați ar fi avut spirit antreprenorial, nu ar fi investit ”veci și pururi” zeci de mii de euro în imobile neterminate și care se degradează de la un an la altul în ideea că…să fie acolo ca să nu trebuiască vreodată.

Structura diasporei sucevene e formată din oameni care, majoritar lucrează în construcții, agricultură și servicii sociale (ca să nu exprimăm altfel ceea ce fac pentru un pumn de euro).

Cei care lucrează în cercetare, IT, medicină și sunt de TOP, chiar nu au nici un motiv să rămână la Suceava sau în țară.

Ce le poate oferi Gheorghe Flutur?

În primă instanță, le poate oferi mândria de a fi bucovinean. Le poate arată, timp de o lună de zile, că județul Suceava are potențial turistic și de distracție.

Dacă într-adevăr Gheorghe Flutur dorește să facă ceva pentru diaspora poate face ca drumurile să arate ca în vest, ca de la Suceava la Rădăuți să nu mai faci o oră și jumătate cu mașina și ca un loc de muncă să fie bine plătit (asta poate face prin Guvernul domniei sale care poate reduce impozitarea, poate oferi facilități tinerilor și oportunități reale micilor întreprinzători).

Gheorghe Flutur, dacă va vrea cu adevărat să facă ceva pentru Diaspora trebuie să înțeleagă că nimeni nu face nimic dacă nu poate avea încredere în autoritățile locale sau cele centrale. Și să schimbe lucrul acesta.

Când o șosea de centură de 11,5 km, cum e cea a Sucevei, începe să fie construită în anul 2007 și peste 10 ani nu sunt gata nici 6 km din ea, ce părere să ai despre țara asta? Mulți dintre cei din diaspora au plecat după ce a început șoseaua, au deja case în Italia, Grecia sau Spania, au copii la școală și vin să privească cu tristețe ce se întâmplă la noi.

Adică …..nimic deocamdată!!

Cum să le spui oamenilor că aici e de muncă și de trăit bine?

Nimeni, niciodată, nu va pleca de la bine ca să vină la mai puțin bine. Ceea ce încearcă anul acesta să facă președintele CJ e să demonstreze o axiomă, că Bucovina merită vizitată! Dar oare merită să rămâi aici? Merită să îți bagi banii câștigați dincolo?

Flutur (3)

Interesul diasporei pentru ce se întâmplă în țară a fost demonstrat prin votul prin corespondență. Doar 3.000 din milioanele de români plecați afară, s-au înscris pentru a vota. Deci totul a fost o mare manipulare în 2009 și în 2014.

Pariul lansat anul acesta de Gheorghe Flutur este uriaș pentru el. El dă tonul în partidul său, PNL, care a clamat atenția față de diaspora, dar Flutur este, deocamdată, singurul lider care a inițiat și pune în aplicare un program concret.

Poate fi o nouă platformă politică. Legând de proiect și Aeroportul Suceava care deservește județele Suceava și Botoșani, inițiind curse care să fie folosite și de cei din diaspora din județul Botoșani, Gheorghe Flutur începe să lucreze la proiectul unei regiuni cu potențial și de interes, fie ea una administrativă sau pur economică.

Asta ar însemna că timp de 4 ani, cel puțin, eforturile autorităților județene din Suceava și Botoșani să se îndrepte înspre schimbarea radicală a nordului Moldovei.

Dacă Gheorghe Flutur va reuși asta destinul său politic va fi, cel mai probabil, păstrând proporțiile, ca cel al lui Georg Simnacher.

 

MIHAI  CHIRA


Intră acum și în grupul de