Reconfigurare politică pentru 2020. Poate chiar pentru mai devreme


Intră acum și în grupul de

Se spune că în viață e relativ simplu să devii la un moment dat numărul 1 în ceea ce faci. Cel mai greu este să te menții acolo!

Doi dintre exponenții valului ”proaspăt” din politica suceveană, viceprimarul Sucevei, Marian Andronache și consilierul județean Dan Ioan Cușnir au devenit numărul 1 în partidele lor. Marian Andronache este președinte cu acte în regulă la PMP Suceava iar Dan Ioan Cușnir este președinte al PSD Suceava. Ambii aleși în unanimitate și fără a avea concurență.

La PMP lucrurile însă nu sunt deloc roz. Chiar în mijlocul conferinței de alegeri, care se dorea a fi una relaxată, președintele executiv al organizației județene, Corneliu Popovici a cerut ruperea alianței cu PNL din cadrul Consiliului Local Suceava.

Mai pe direct, mai voalat, Popovici a spus că ceea ce se întâmplă cu PMP Suceava în momentul de față este foarte grav, în sensul că după 1 an și jumătate de guvernare locală, despre PMP nu se aude mai nimic însă partidul este cel care asigură majoritatea pentru Ion Lungu și echipa sa în cadrul Consiliului Local. Și asta, din perspectiva domnului Popovici va conduce invariabil la pierderea credibilității partidului și la un vot foarte slab la alegerile viitoare. Nu că PMP ar sta cine știe ce în opțiunea electoratului-undeva puțin peste 6 %!

Reapozitionarea PMP Suceava în cadrul CL ar fi o mare surpriză însă după cum îl știu pe Ion Lungu și după cum face politică viceprimarul Andronache nu cred că vom asista prea devreme la ruperea alianței PNL-PMP din Primăria Suceava. Ca să se ajungă acolo e nevoie ca Popovici să fie ales președinte al Organizației județene Suceava a PMP și să pună el presiune pe organizația municipală. Numai că Marian Andronache mai are un atu, este vicepreședinte la nivel național al PMP.

E clar însă că viziunile celor doi despre cum trebuie să meargă PMP la Suceava în perioada viitoare sunt total diferite. Marian Andronache este un om de echipă, de construcție și nu are încă abilități de politician veroce. Este direct implicat în actul de administrație și nu are cum să vadă toate capcanele ”meseriei” de președinte. În plus, echipa domniei sale nu are încă strategi sau specialiști de top. Ceea ce pe parcurs se va vedea.

De cealaltă parte, Corneliu Popovici este dorit de ”bătaie politică” mai ales că nu prea mai are ce pierde și în plus nu e angajat în nici o formă de colaborare cu PSD sau PNL. O să vedem ce-o să iasă!!

La PSD Suceava lucrurile au stat cu totul altfel. Dan Ioan Cușnir (alias Bobi Cusnir) a uimit asistență cu un spectacol în toată regula, cum pe vremuri, când Ioan Bălan era direct implicat în organizația Suceava, doar la PDL mai puteam vedea.

Mesajul noului lider al PSD este total diferit de ce am vazut până acum.

A fost vorba despre echipă, loialitate, respectul pentru valorile autentice ale PSD și despre victorie. Nu una închipuită, cum a fost vorba în mandatele lui Ovidiu Donțu care făcea alegeri cu ușile închise și presa departe de eveniment ci una asumată și muncită.

Dacă va putea Bobi Cușnir să pună în practică ceea ce își dorește ar fi pentru prima dată după 20 de ani când PSD Suceava va avea primar al municipiului reședință de județ.

Cert este că lucrurile s-au schimbat la PSD Suceava și noul președinte ține foarte mult, poate chiar excesiv de mult la detalii. Are în sânge disciplina dată de formarea sa ca antreprenor, iar succesul este singura lui variantă pe care o ia în calcul.

Dan Ioan Cușnir nu uită și în general nu prea iartă și are un mare avantaj față de fostul președinte Ovidiu Donțu – nu mimează (încă) lupta cu PNL și primarul Ioan Lungu.

Cât îl va ține și dacă va avea resursele necesare pentru a se bate cu Ion Lungu o vom vedea în perioada următoare. Cert este că nu doar Ion Lungu are un adversar redutabil de acum înainte ci și PSD. Pentru că va fi greu cu Bobi. Foarte greu!

Un lucru mi-a atras atenția la conferința de alegeri: lipsa câtorva persoane importante. Prima-deputatul Eugen Bejenariu. Acesta este poate, în bună măsură, mentorul și prietenul actualului lider municipal.

A doua-fostul președinte al PSD Suceava, ex-senatorul Ovidiu Donțu. Lipsa domniei sale și de la alegerile de la Suceava și de la cele de la Fălticeni (unde a candidat uninominal în 2012) înseamnă doar că nu știe să piardă și să facă echipă mai departe în PSD.

A treia – deputatul Maricela Cobuz. Doamna Cobuz a avut, să zicem un motiv să nu vină, a fost ziua ei de naștere, însă după cât a muncit echipa lui Bobi Cușnir pentru ea în campania pentru alegerile generale, se merita să piardă o oră.

Concluzia: fără prea mult fast Cătălin Gheorghe Coman a fost ales președinte al PSD Fălticeni, pe locul lăsat liber de Ioan Stan, care nu de mult a lăsat să se înțeleagă că domnul Coman va fi un foarte bun candidat pentru președinția Consiliului Județean Suceava din partea PSD.

MIHAI  CHIRA


Intră acum și în grupul de