Anul Nou pe stil vechi, sarbatorit la Draguseni prin datini si obiceiuri din cele mai vechi timpuri


Intră acum și în grupul de

Aproximativ 1.000 de persoane au asistat la tradițiile de Anul Nou din localitatea suceveană Drăguşeni, unde a avut loc „Festivalul de datini şi obiceiuri pe stil vechi”.

Urători din 12 localităţi ale judeţelor Suceava, Iaşi şi Neamţ, au participat marți, 13 ianuarie, la cea de-a V-a ediţie a „Festivalului de datini şi obiceiuri pe stil vechi”.

festival traditii dragoiesti (1)

Evenimentul, unul cu tradiție deja pentru cei aproximativ 2.000 de locuitori ai comunei, creștini ortodocși de stil vechi, a fost organizat de Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural Bucovina și Primăria comunei Drăgușeni.

Cetele de urători s-au strâns de la orele amiezii în centrul localității, cele 15 grupuri îndreptându-se, în paradă, spre parcul din localitate, acompaniați de instrumente muzicale tradiționale și de fanfare.

festival traditii dragoiesti (2)

Spectacolul dedicat trecerii în Noul An a fost urmărit îndeaproape de aproximativ 1.000 de persoane care au avut parte de o zi călduroasă, urătorii și mascații având grijă să îi încânte cu tradiții din cele mai vechi timpuri, dar și cu urări adaptate vremurilor moderne.

Urătorii au adus în fața publicului obiceiuri specifice sărbătorilor de sfârșit de an păstrate cu sfințenie de sute de veacuri, fiind îmbrăcați în costumele străbune. Jocul Caprei și al Ursului, Jocul babei şi al moşneagului, Jocul ţiganilor sau Jocul căiuţilor au făcut deliciul publicului, locuitori ai comunei sau din zonele apropiate, turiști, dar și reprezentanți ai administrației județene.

festival traditii dragoiesti (3)

După o urătură a mascaţilor „ţigani” din comuna Forăşti care au ironizat societatea actuală, politicienii, rolurile femeilor și bărbaților în familie, reprezentanții Bisericii și ai Justiției, dar și criza care a lovit în românii plecați la muncă în străinătate, pe scena festivalului au urcat, alături de primarul comunei Drăgușeni, Vasile Cepoi, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu și senatorul PSD de Suceva Ovidiu Donţu. De asemenea, în mulțime, printre spectatori au putut fi văzuți deputatul PSD de Suceava Ioan Stan și consilierul judeţean Brînduşel Nichitean.

În discursul său, primarul din Drăgușeni, Vasile Cepoi, a ținut să specifice ajutorul primit din partea autorităților județene ori de câte ori a avut nevoie, în acest sens el afirmând că în anul următor îi va numi cetățeni de onoare ai comunei pe șefii administrației sucevene.

vasile cepoi

„Domnule președinte, de câte ori ați venit la noi, tot timpul ați venit cu lucruri bune, ne-ați ajutat în fiecare an, și domnul prefect la fel, ați fost pentru comuna noastră exact ca și cum ați fi fost din localitate. Ne-am gândit ca la anul să vă facem și cetățeni de onoare ca să veniți mereu la noi și să ne ajutați”, a spus Vasile Cepoi.

La rândul său, șeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, a felicitat organizatorii pentru reușita evenimentului și pentru faptul că obiceiurile și tradițiile sunt păstrate și transmise mai departe, din generație în generație, lucru care nu se întâmplă în alte zone din țară.

„Așa cum e firesc, vreau să vă spun cele rele să se spele, cele bune să se adune, să dea Dumnezeu să fie un an frumos, un an bun. Semnele sunt într-adevăr foarte bune afară, e și omăt pe camp, e și vreme frumoasă astăzi, e și voie bună aici. Vreau să vă felicit că aveți puterea să mergeți mai departe, să încercați să păstrați tradiția. Ca un om care știe bine România, sunt județe, sunt localități din țară care au pierdut complet aceste tradiții. Aici la Drăgușeni e într-adevăr un centru important”, a transmis Nechifor.

Și prefectul Florin Sinescu a apreciat tradițiile din localitatea Drăgușeni, el sperând ca 2015 să fie un an mai bun.

„E important să ducem aceste lucruri mai departe. Alături de primar, alături de dumneavoastră suntem o echipă și în continuare trebuie să fim o echipă, iar lucrurile care le avem de făcut să reușim să le împlinim în acest an. Sperăm să fie un an mai bun pentru toți, un an cu sănătate, iar astăzi, o zi plină de tradiții, plină de elemente care vin din trecut, să ne încânte sufletul și ochiul și privirea pentru că sunt elementele care ne definesc ca popor”, a spus Sinescu.

Totodată, senatorul PSD de Suceva Ovidiu Donţu, aflat pentru al treilea an consecutiv la festivalul de la Drăgușeni, a ţinut să felicite organizatorii și formațiile implicate în desfășurarea evenimentului.

„Se cuvine să adresăm felicitări fiecărei formații care evoluează astăzi pe această scenă și pentru faptul că mențin vii tradițiile populare românești. De asemenea, se cuvine să adresăm felicitări domnului primar pentru organizarea acestui eveniment an de an, Consiliului Local, Consiliului Județean. Să ne vedem sănătoși la anul! Fiecăruia dintre dumneavoastră, la mulți ani, sănătate, numai bucurii!”, a transmis Donțu.

La final, primarul comunei sucevene, Vasile Cepoi, le-a oferit oficialităţilor tradiţionalul colac şi o sticlă de pălincă.

dontu - sinescu - nechifor la dragoiesti

 

VEZI AICI GALERIE FOTO 

 

 

 

 

 


Intră acum și în grupul de