Sărbătoarea Sfinților Mucenici de la Niculițel


Intră acum și în grupul de

În fiecare an, la data de 4 iunie, Biserica îi cinstește pe Sfinții Mucenici de la Niculițel ale căror Sfinte Moaște se păstrează în biserica Mănăstirii Cocoșu din județul Tulcea. Mucenicii de la Niculițel sunt considerati ocrotitorii, mărturisitorii și sfinții Dobrogei.

Sf. Martiri de la Niculitel

„Pământul țării noastre a primit jertfa sângelui atâtor martiri. La loc de cinste stau misionarii creștini Zoticos, Attalos, Filipos și Kamasis. Ei mai sunt cunoscuți și sub numele de Mucenicii de la Niculițel”, ne-a spus pr. prof. Justinian – Remus A. Cojocar.

Acesta a arătat că Sfintele lor Moaște au fost decoperite în anul 1971 într-o basilică construită la sfârșitul secolului  al IV-lea, una dintre cele mai vechi de pe teritoriul țării noastre.

„Sub Sfântul Altar s-a descoperit o criptă în care era o ladă mortuară cu Sfintele Moaște ale acestor patru martiri. Numele lor este cunoscut datorită inscripției de pe perete: „Martirii lui Hristos: Zoticos, Attalos, Kamasis și Filipos. Sub cripta martirică a lor s-au aflat osemintele altor doi martiri, ale căror nume nu se cunosc.

Nu se cunoaște cu exactitate timpul când au pătimit. Unii cercetători consideră că au murit în timpul prigoanei împăratului păgân Dioclețian, iar alții sunt de părere că au suferit moarte martirică în timpul lui Athanarich, idolatrul conducător al goților.

Alături de ceilalți mucenici din cetățile Scythiei Minor (Dobrogea), de ierarhii Sfinții Tomitani și de marii teologi Sfinții Ioan Casian, Dionisie Exigul și Leontie de Bizanț, Mucenicii de la Niculițel sunt considerati ocrotitorii, mărturisitorii și sfinții Dobrogei”, a spus pr. prof. Justinian – Remus A. Cojocar.


Intră acum și în grupul de